Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat het gras onder je voeten voelt, wat een appelboom ruikt of wat een goudsbloem ziet?
Planten prikkelen constant onze zintuigen, maar de meesten van ons weten niet dat ook zij een soort zintuigen hebben.
Planten kunnen zich niet verplaatsen om op zoek te gaan naar voedsel, kunnen geen zwerm sprinkhanen ontwijken en kunnen geen beschutting zoeken tegen een storm. Om te groeien en te overleven in onvoorspelbare omstandigheden, moeten planten hun omgeving goed kunnen aanvoelen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat planten alternatieve energiebronnen aantrekken van andere planten. Ze beïnvloeden elkaar op veel verschillende manieren en communiceren met elkaar door middel van ‘nanomechanische trillingen’ op molecuulniveau.
Gezichtsvermogen
Planten zien licht met de fotoreceptoren in hun steel en bladeren. Ze kunnen onderscheid maken tussen rood en blauw licht en kunnen golflengtes zien die wij niet kunnen waarnemen. Planten zien ook vanuit welke richting het licht komt, kunnen bepalen of het fel of zwak is en weten wanneer het licht voor het laatst is uitgezet.
Tastzin
Planten voelen of het koud of warm is, waardoor ze in staat zijn om op het weer te reageren. Door een plant bijvoorbeeld aan te raken of door elkaar te schudden zal de groeisnelheid terugvallen en wordt het watergebruik aangepast.
Reukzin
Het warkruid, een parasitaire, eenjarige plant, bevat geen bladgroen – de groene bladkleurstof van planten met behulp waarvan licht wordt opgevangen – en moet om te overleven het sap van andere planten opzuigen. De plant maakt gebruik van reukprikkels om zijn volgende doelwit op te sporen. Het warkruid kan op basis van geur onderscheid maken tussen potentiële slachtoffers, favoriete snacks en ongezonde planten.
Smaakzin
Onze mond en neusholte zijn met elkaar verbonden zodat onze neus geuren kan opvangen terwijl het voedsel wordt gekauwd. Bij planten werkt dit op een soortgelijke manier. Planten die worden aangevallen scheiden chemicaliën af om hun buren te waarschuwen.
Neem bijvoorbeeld het plantenhormoon methyljasmonaat. Wanneer dit gas wordt opgenomen door de huidmondjes op het oppervlak van planten, wordt het omgezet in jasmijnzuur. Doordat het vluchtig is kan het de verdedigingsmechanismen verderop in de plant en eventueel van naburige planten activeren. Net zoals onze tong receptoren bevat voor verschillende moleculen in voedsel, hebben planten receptoren voor verschillende oplosbare moleculen, waaronder jasmijnzuur.
Gehoor
Er zijn geluiden die theoretisch gezien voordelig kunnen zijn voor planten, waaronder de trillingen die worden geproduceerd door insecten. Zwitserse onderzoekers toonden onlangs aan dat bomen tijdens droogte ultrasone trillingen uitzenden, wellicht om naburige bomen te waarschuwen.
Hebben planten dezelfde vijf zintuigen als mensen en dieren? Hoe dan ook is er geen twijfel over mogelijk dat planten bewuste organismen zijn.
Bron: Preventdisease.com
Gerelateerd:
- Dorp plant 111 bomen voor elk meisje dat er geboren wordt
- Bloemen en bijen communiceren via elektrische velden
- Planten kunnen elkaar horen
- Planten kunnen met elkaar communiceren
- Planten ‘praten’ door middel van microscopische geluidsgolven
Mysterieuze explosie Buenos Aires: ‘Vuurbal viel uit de lucht’
Genegeerd door de MSM: Canadese professor spreekt wereld toe over gevaren coronavaccins
Nepnieuws-zender CNN is weer bezig. Zie hier wat de zoon van Trump erover twitterde
Mysterieuze priester verricht wonder op plek van auto-ongeluk
D66-Kamerlid Jan Paternotte wordt ingehaald door zijn eigen leugens over sabotage Nord Stream-pijpleidingen
Hoe overleden geliefden aan ons kunnen verschijnen
Rutte bedolven onder kritiek na oproep tot verbroedering: ‘Wat een farce’
Russische schoolmeisjes fotograferen vliegende schotel
De Grote Reset van het financiële systeem