Het Complot

Presidentskandidaten VS steunen geheime operaties tegen onafhankelijke landen (Update)

Help mee door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens een debat tussen Republikeinse presidentskandidaten sprak oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich zich openlijk uit voor het gebruiken van terroristische middelen tegen Iran.

Net zoals de Israëlische premier Netanyahu openlijk zijn blijheid uitte na de aanslagen op 9/11 zal zijn land geen tranen laten om de zware explosie op een Iraanse legerbasis op zaterdag.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Gingrich pleitte tijdens het debat voor een groot aantal geheime operaties om het vermeende Iraanse kernprogramma te blokkeren en te verstoren door onder meer Iraanse wetenschappers te verwijderen en de systemen te saboteren. En dat alles in het geheim zodat de Amerikaanse regering alle betrokkenheid kan ontkennen. Hij zei groot voorstander te zijn van het ‘financieren van rebellengroepen in Iran’.

De Amerikaanse senator Rick Santorum sprak vervolgens zijn steun uit voor een preventieve aanval op de Iraanse nucleaire installaties en zei: “We moeten met Israël samenwerken om te doen wat zij deden in Syrië en Irak en dat is het onschadelijk maken van hun nucleair potentieel”.

debate39482374294879Oud-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney nam het de Amerikaanse president kwalijk dat hij niet harder optreedt tegen Iran. “Als we Barack Obama opnieuw kiezen zal Iran kernwapens hebben,” zei hij. Toen hem gevraagd werd of hij zou kiezen voor een militaire operatie tegen Iran antwoordde hij: “Absoluut”.

Republikeinse stemmers hebben de komende verkiezingen dus de keuze uit oorlogstaal, oorlogstaal en nog meer oorlogstaal.

De Iraanse minister van Defensie Ahmad Vahidi zei dat de benodigde maatregelen zijn getroffen om de veiligheid van Iraanse wetenschappers te garanderen. Het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad van Iran Saeed Jalili kondigde aan dat Teheran onweerlegbaar bewijs heeft dat de Amerikaanse regering betrokken is bij anti-Iraanse samenzweringen en het uitvoeren van terroristische aanslagen in Iran en andere landen in de regio.

Jalili legde uit dat de documenten aantonen dat Washington terroristische organisaties financiert en aanstuurt om haar doelen in de regio te bereiken, toevoegende dat het bewijs zal worden overgedragen aan de Verenigde Naties.

Terwijl de VS, Israël en enkele van hun bondgenoten Teheran ervan beschuldigen aan een kernprogramma te werken, beargumenteert Iran dat het als ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag en lid van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) mag beschikken over nucleaire technologie voor vreedzame doeleinden.

Ongeluk of sabotage?

Afgelopen zaterdag vond een explosie plaats bij een wapen- en munitieopslagplaats ten zuidwesten van Teheran. Volgens Iran gaat het om een ongeluk, maar is dat wel zo? De explosie roept vraagtekens op. De laatste jaren is er sprake van een opvallende toename van het aantal explosies in en bij bases van de revolutionaire garde, industriële installaties en gaspijpleidingen.

“Sommige Iraanse commentatoren schrijven deze serie ontploffingen toe aan sabotage door de Verenigde Staten en Israël. Zodoende zouden zij het Iraanse nucleaire- en raketprogramma proberen te ontregelen,” aldus Midden-Oostenexpert van het NRC Carolien Roelants.

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak is blij met de explosie in Iran. Voor de Israëlische legerradio zei hij te hopen dat dergelijke explosies ‘zich vermenigvuldigen’. “Dit soort uitspraken roept vragen op, verklaart Roelants. Het is niet gezegd dat Israël er iets mee te maken heeft, maar hierdoor denk je toch dat er meer aan de hand is dan een ongeluk.”

Eenzelfde soort reactie van het land kwam na de terroristische aanslagen op 9/11. Benjamin Netanyahu zei toen dat ‘de aanslagen van 11 september goed waren voor Israël’, zo meldde het Israëlische dagblad Haaretz.

Bronnen: Presstv.ir, Aljazeera.com, NRC.nl en Telegraaf.nl

UPDATE: ‘Explosie Iran is sabotagewerk van Israëlische Mossad’

Volgens NRC dagblad is de explosie in een wapen- en munitieopslagplaats in Iran, waarbij zaterdag de expert op het gebied van lange-afstandsraketten van de Iraanse revolutionaire garde om het leven kwam, het werk van de Israëlische Mossad. Een correspondent van Time Magazine, Karl Vick, heeft dit naar zeggen vernomen van een bron bij een westerse inlichtingendienst.

Vick stelt dat de Iraanse regering niet gelooft moet worden dat het om een ongeluk gaat en dat er meerdere sabotage-acties gepland staan om Iran te dwarsbomen.

Plan uitlokken oorlog zonder succes

Indien het inderdaad gaat om een aanslag die uitgevoerd is door de Mossad, heeft Iran kennelijk voor de optie gekozen het incident te laten lijken op een ongeluk. Eerder liet het Iraanse regime weten dat zij elke aanval zou beantwoorden met een tegenaanval, maar het lijkt er nu sterk op dat zij wijselijk hebben besloten geen vergeldingsactie uit te voeren om het uitlokken van een oorlog door Israël in de kiem te smoren.

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x