Financieel

Regering VS dient aanklacht in tegen 17 grote banken

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse regering heeft een aanklacht ingediend tegen 17 grote banken, waaronder Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs en Deutsche Bank.

De instellingen zouden een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven over de kwaliteit van afgesloten hypotheken die vervolgens werden verpakt en doorverkocht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Amerikaanse hypotheekwaakhond, het Federal Housing Finance Agency (FHFA), wil tenminste $196 miljard dollar aan compensatie eisen. De banken verkochten de hypotheken aan de grote financiële instellingen die diensten leveren aan hypotheeknemers, waaronder Fannie Mae en Freddie Mac. Kredietbeoordelaars stelden indertijd dat het ging om solide beleggingen.

Fannie Mae, een acroniem voor de Federal National Mortgage Association (FNMA) is na Citigroup de grootste financiële instelling van de VS. Freddie Mac, of de Federal Home Loan Mortgage Corporation (FHLMC), werd opgericht om concurrentie te bieden op de secundaire hypotheekmarkt.

Eind 2004 werd al een onderzoek ingesteld naar een vermeend boekhoudschandaal bij Fannie Mae. Drie topmannen zouden tussen 1998 en 2004 de resultaten aangepast hebben om een maximum aan bonussen te verdienen.

Reuters meldt dat onder meer de Merrill Lynch afdeling van Bank of America Corp, Barclays, Citigroup en Nomura worden genoemd in de aanklacht.

Fannie Mae en Freddie Mac leden in 2008 miljarden dollars verlies toen de Amerikaanse huizenmarkt instortte en veel huishoudens hun hypotheek niet langer konden betalen. Ze werden door de FHFA onder curatele gesteld en de overheid moest met miljarden dollars bijspringen. Via deze rechtszaak wil de overheid dat geld nu terugkrijgen.

Bron: Wtsp.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x