Financieel

Rob Putter: op naar het Maya-jaar 2012

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Maya-afstammelingen maken zich op voor het einde van een tijdperk. Het zou goed zijn als schuldoverladen Westerse landen zich ook zouden bezinnen op een nieuwe wereldorde, overpeinst Rob Putter.

Kerst en Nieuwjaar zijn prachtige momenten voor overpeinzingen. Wat hebben we fout gedaan en wat kan er beter? Het valt niet altijd mee om de hand in eigen boezem te steken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een uitzondering is het milieu. Daar kun je niemand anders de schuld van geven. De natuur vervuilt zichzelf niet. Gelukkig is er een toenemend bewustzijn bij veel mensen in een groot aantal landen om vervuiling en verspilling tegen te gaan, ook al is het vaak marginaal. Alle beetjes helpen.

Zelf minder lenen

Het zou mooi zijn als we dat ook op financieel gebied konden. Bewustzijn creëren om de schuldenberg te verkleinen. En dan bedoelen we niet: opgelegd door de politiek, omdat die de staatsbegroting niet rond krijgt. Nee, gewoon zelf, door wat minder te lenen.

Maar als we minder lenen, hebben we minder te besteden. Dan krimpt de economie en dat is iets wat we niet willen, zeker onze leiders willen dat niet. Want de enige weg uit deze misère is meer groei. Ja, maar groei en steeds meer schulden is geen duurzame combinatie. Dus zullen we toch naar een andere oplossing moeten zoeken.

Ongeloofwaardig Westen

Het leiderschap van de wereldeconomie was eeuwen lang in handen van de Westerse mogendheden. De structuur van de financiële industrie, de regelgeving en het toezicht dienden voornamelijk de belangen van de Westerse wereld.

De laatste decennia werd er gesproken over hervormingen ten gunste van opkomende landen, maar de implementatie daarvan liet veel te wensen over. Menigmaal werden dergelijke initiatieven door het Westen met succes afgehouden. Opkomende landen verloren daardoor geloof in het Westerse systeem. Deze situatie werd gecatalyseerd door de crises in Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika aan het einde van de vorige eeuw.

Opkomende landen in deze regio’s werden door het uitblijven van een vangnet vanuit het Westen gedwongen om pijnlijke herstructureringen door te voeren. Het gevolg was echter dat zij financieel minder afhankelijk werden en zelfs in staat waren om in de laatste tien jaar aanzienlijke reserves op te bouwen.

Wereld op z’n kop

Deze ontwikkelingen staan in scherp contrast met die in de Westerse landen. Een ongebreidelde leenzucht, innovatie in de financiële markten en de erosie van de regelgeving leidden tot een schuldenberg met als spinoff een politieke crisis in Europa. Binnen een decennium werd de wereld op zijn kop gezet. Rijke landen bleken plotseling arm, overschotlanden bleken schuldenlanden en de financiële wereld raakte uit balans.

De kredietwaardigheid van de Westerse wereld staat onder druk, terwijl veel opkomende landen zich juist mogen verheugen in een hogere waardering. De kredietcrisis, de landencrisis en de voortdurende recessieve verschijnselen in het Westen zijn exponenten van deze stille omwenteling. Het zou goed zijn als onze leiders dat begrepen en daar dan ook naar handelen.

Visie op nieuwe wereld

Helaas is het nog niet zover. De politiek aan beide zijden van de oceaan probeert met geldschepping de crisis te bezweren, maar hiermee verlegt men het probleem naar de publieke sector en dat maakt het nog veel minder voorspelbaar.

In plaats van een visie te ontwikkelen over en in te spelen op een nieuwe economische wereldorde, houden Westerse leiders vast aan oude dogma’s waardoor een onafwendbare transitie met veel grotere schokken gepaard zal gaan. In plaats van een gedeeld leiderschap met opkomende landen neigt men eerder naar protectionisme. Stom.

Ondertussen is er minder dan een jaar te gaan tot 21 december 2012 en in Mexico is bij de Maya-afstammelingen het aftellen al begonnen. Een jaar lang gaan ze feesten tot het einde van dit tijdperk.

Een zekere parallel met de Westerse financiële wereld is wel te trekken. We gaan gewoon voluit op de oude voet verder, totdat het hele systeem het opgeeft. Dat hoeft niet perse in 2012 te zijn. Maar je weet het maar nooit. Evengoed fijne feestdagen.

Bron: Z24.nl

Gerelateerd: Mexico telt te midden van festiviteiten af naar 21 december 2012 (+video)

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x