Bepaalde voedingsproducten gaan de strijd aan met kanker. Eén van die producten is de rode ui. Rode uien werken het beste tegen kanker, want ze bevatten twee stoffen die kankercellen doden.
Alle uien bevatten veel quercetine, een zogeheten flavonoïde. Maar rode uien bevatten bovendien het meeste anthocyaan: de kleurstof die de rode ui zijn kleur geeft.
Uit laboratoriumtests blijkt dat deze twee stoffen samen een krachtige ‘killer’ van dikkedarmkankercellen vormen.
Versterken
De kleurstof lijkt volgens onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada de quercetine te versterken en ‘aasetende’ eigenschappen ervan te vergroten.
Ze probeerden vijf verschillende uiensoorten uit op de kankercellen. Alle uien bevatten quercetine en dus hebben ze in theorie allemaal kankerbestrijdende eigenschappen. Maar de rode soort viel extra op.
Voor hun experiment kozen de onderzoekers vijf uienrassen die in de provincie Ontario geteeld worden, waaronder het ras Ruby Ring.
Celdood
“Uien activeren methoden waarmee het lichaam de kankercellen aanzet tot celdood,” legde onderzoeker Abdulmonem Murayyan van de Universiteit van Guelph uit.
“Ze bevorderen een ongunstige omgeving voor kankercellen en ze verstoren de communicatie tussen kankercellen onderling, waardoor hun groei belemmerd wordt,” voegde hij toe.
De studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Food Research International.
Dokter werd tijdens bijna-doodervaring opgewacht door ‘lichtwezens’
Schokkende beelden: verslaggeefster wordt live op tv onwel
Italië: Tegenstander lockdown opgesloten in psychiatrische inrichting. ‘Er is geen pandemie!’
‘Ab Osterhaus verspreidt doemscenario’s terwijl hij forse belangen heeft in vaccinbedrijven’
Huisarts Rob Elens werd VERRADEN door collega’s, kijk naar de reactie van de gezondheidsinspectie
Staand eten of zittend eten – wat is beter voor onze spijsvertering?
Wonderen bestaan: kind ongedeerd na bizar auto-ongeluk (video)
Zoiets verzin je toch niet: Rutte houdt op het WEF praatje over vertrouwen in bestuur
Tientallen mysterieuze signalen uit de diepe ruimte ontdekt. Waardoor worden ze veroorzaakt?