Bepaalde voedingsproducten gaan de strijd aan met kanker. Eén van die producten is de rode ui. Rode uien werken het beste tegen kanker, want ze bevatten twee stoffen die kankercellen doden.
Alle uien bevatten veel quercetine, een zogeheten flavonoïde. Maar rode uien bevatten bovendien het meeste anthocyaan: de kleurstof die de rode ui zijn kleur geeft.
Uit laboratoriumtests blijkt dat deze twee stoffen samen een krachtige ‘killer’ van dikkedarmkankercellen vormen.
Versterken
De kleurstof lijkt volgens onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada de quercetine te versterken en ‘aasetende’ eigenschappen ervan te vergroten.
Ze probeerden vijf verschillende uiensoorten uit op de kankercellen. Alle uien bevatten quercetine en dus hebben ze in theorie allemaal kankerbestrijdende eigenschappen. Maar de rode soort viel extra op.
Voor hun experiment kozen de onderzoekers vijf uienrassen die in de provincie Ontario geteeld worden, waaronder het ras Ruby Ring.
Celdood
“Uien activeren methoden waarmee het lichaam de kankercellen aanzet tot celdood,” legde onderzoeker Abdulmonem Murayyan van de Universiteit van Guelph uit.
“Ze bevorderen een ongunstige omgeving voor kankercellen en ze verstoren de communicatie tussen kankercellen onderling, waardoor hun groei belemmerd wordt,” voegde hij toe.
De studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Food Research International.
Deze 12 experts laten een heel ander geluid horen over corona
Beleidsmaker wil dat artsen de samenstelling van vaccins vrijgeven
Nieuwe wet geeft minister Kuipers ‘ongekende dictatoriale macht’
Zingende mummie gevonden in Vallei der Koningen
Broccoli mogelijk sleutel in strijd tegen artrose
Dit Ierse ziekenhuis ziet een ‘zorgwekkend aantal’ volledig ingeënte patiënten binnenkomen
E-nummers in een kwaad daglicht. Deze stof verhoogt het risico op kanker
Senator VS: Aarde misschien in 7 dagen gemaakt
Pas op voor de hond! Heeft jouw huisdier een microchip?