Wetenschap

Routekaart naar 2012: Neutrino’s zijn mogelijk tachyonen

Help door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgend jaar wordt opnieuw de bewering getest dat deeltjes de kosmische snelheidslimiet kunnen verbreken, maar waar horen deze deeltjes thuis in de natuurkunde?

Een paar dagen lang in september 2011 was het wereldnieuws: subatomische deeltjes genaamd neutrino’s kunnen sneller reizen dan het licht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het relatief onbekende OPERA-experiment in Gran Sasso in Italië deed deze opwindende bewering. Volgend jaar kunnen twee experimenten, te weten MINOS in Fermilab in Batavia in de Amerikaanse staat Illinois en T2K in Japan, deze bewering testen. Wanneer de bewering stand houdt kunnen we ons afvragen waar deze deeltjes kunnen worden ondergebracht in de natuurkunde.

Het is mogelijk via tachyonen, hypothetische deeltjes die geboren worden terwijl ze sneller reizen dan licht. Het blijkt dat de maximumsnelheid die is ingesteld door de speciale relativiteitstheorie van Einstein geen ondoordringbare barrière is.

Zijn neutrino’s tachyonen? Dit kan wanneer het universum is gevuld met een veld dat inwerkt op deeltjes terwijl ze erdoor bewegen. Wanneer fotonen meer weerstand ondervinden dan neutrino’s gaan neutrino’s automatisch sneller dan het licht. Dit idee is niet vergezocht: licht reist bijvoorbeeld langzamer in glas dan in een vacuüm. Het universum is dus mogelijk gevuld met een soort diffuus glas.

Als blijkt dat neutrino’s tachyonen zijn moeten theoretici nog steeds hard aan het werk. Alhoewel tachyonen bij hun ontstaan sneller gaan dan het licht staan ze een ander postulaat van de speciale relativiteitstheorie in de weg: dat het gedrag van een deeltje, ongeacht waar het zich bevindt of hoe snel het beweegt, altijd hetzelfde is.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x