Buitenland

Ruimteschip Progress explodeert, ramen trillen tot op 100 kilometer (Update)

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een onbemand Russisch ruimteschip dat het internationale ruimtestation ISS zou bevoorraden viel op woensdag uit elkaar in een enorme explosie.

“De explosie was zo krachtig dat ramen van gebouwen op 100 kilometer van de explosie bijna sprongen,” zei Alexander Borisov, bestuurder van het district Tsjojski in de Russische deelrepubliek Altaj.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Burgemeester van Karakoksha, één van de dorpen in het gebied, Yuri Shmyrin, zei tegenover persagentschap Interfax dat de zoekoperatie naar het wrak waarschijnlijk op donderdag zal beginnen.

Het is de vierde keer in de afgelopen 12 maanden dat het Russische ruimteagentschap de controle verliest over een ruimteschip. In december 2010 verloor het Russische leger contact met drie GLONASS communicatiesatellieten. In februari dit jaar viel een satelliet van het Russische ministerie van Defensie uit. En op 18 augustus jongstleden ging de Express-AM4 satelliet verloren nadat deze werd gelanceerd met behulp van een Russische Proton-M draagraket.

Het Russische ministerie voor Noodgevallen heeft besloten om het gebied waar het schip waarschijnlijk is neergekomen af te zetten. Roscosmos kondigde aan dat een speciale commissie is aangesteld om het incident te onderzoeken.

Naar verluid bevond zich aan boord van het schip 2,6 ton voedsel, brandstof en zuurstof. NASA liet weten dat vijf minuten na de lancering geen contact meer kon worden gemaakt met het schip. Woordvoerder van de NASA Kelly Humphries zei dat gewacht wordt op meer details.

De astronauten van het ISS hebben nog genoeg voedsel voor twee tot drie maanden. Persagentschap RIA Novosti meldt dat op zijn vroegst tegen het einde van september een nieuwe Progress-lancering kan plaatsvinden. Er zijn echter onbevestigde berichten dat in het geheim al een noodlancering heeft plaatsgevonden.

Bron: RT.com

Update: Toch gezondheidsklachten na crash Russisch ruimtecargo

In tegenstelling tot de berichtgeving door het Russische persbureau Itar-Tass zijn er in het crashgebied toch gezondheidsklachten van plaatselijke bewoners in verband met mogelijk toxische brokstukken. De Russische autoriteiten zijn alvast van plan om de komende vijf dagen bodem- en waterstalen te nemen om overzicht te krijgen op mogelijke gevolgen van de crash.

Lees verder op HLN.be

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x