Archeologie

’s Werelds oudste tempel volgde de Hondsster

Help mee door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Göbekli Tepe, het oudst bekende tempelcomplex ter wereld in het zuiden van Turkije, is mogelijk gebouwd om de Hondsster Sirius te aanbidden.

Het 11.500 jaar oude complex bestaat uit zo’n 20 cirkelvormige pilaarheiligdommen waarvan sinds het begin van de opgravingen in de jaren negentig nog maar een paar zijn blootgelegd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Rond 1962 ontdekte men rond het complex T-vormige pilaren in de grond. De monolithische T-vormige pilaren vormen samen met muren cirkelvormige of ovale bouwwerken. De pilaren zijn versierd met zeer zorgvuldig bewerkte reliëfs van leeuwen, stieren, zwijnen, vossen, gazellen, reptielen en vogels. Ze bevatten verder abstracte pictogrammen en sommige T-pilaren hebben armen.

Sterrenwacht

Niet alleen de reusachtige grootte, maar ook het feit dat er zoveel pilaarheiligdommen naast elkaar staan, maakt het complex uniek. Er zijn tot op heden elders geen vergelijkbare complexen uit deze tijd gevonden. Sinds 1994 doet het Deutsches Archäologisches Institut onder leiding van Klaus Schmidt opgravingen en onderzoek.

Archeoastronoom Giulio Magli van de Technische Universiteit van Milaan maakte een simulatie van de sterrenhemel boven Turkije toen Göbekli Tepe werd gebouwd. De pilaren van Stonehenge in Engeland doen bijvoorbeeld vermoeden dat het bouwwerk ooit is gemaakt als sterrenwacht, mogelijk zelfs om de maan te aanbidden.

Helderste ster

Vandaag de dag word Sirius bijna overal gezien als de helderste ster van de nachtelijke sterrenhemel. In archaïsche tijden markeerde deze ster in Egypte het begin van het nieuwe jaar. Dit moment gaf ook het begin aan van de jaarlijkse overstroming van de Nijl.

Rond het jaar 9300 voor Christus verscheen Sirius voor het eerst aan de hemel boven Göbekli Tepe. Het tempelcomplex werd gebouwd om de ‘geboorte’ van deze ster te volgen, aldus Magli.

Aan de hand van kaarten van het complex en satellietbeelden trok Magli een denkbeeldige lijn tussen de twee maglieten in ieder pilaarheiligdom. Drie van de blootgelegde ringen lijken te wijzen naar punten aan de horizon waar Sirius in 9100 voor Christus, 8750 voor Christus en 8300 voor Christus opkwam. Magli benadrukte wel dat het gaat om voorlopige resultaten.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
2Crazy2bTrue
2Crazy2bTrue
10 jaren geleden

Sirius is de helderste ster uit het sterrenbeeld “Canis Major”, oftewel de “Grote Hond”.

artikel:
“Rond het jaar 9300 voor Christus verscheen Sirius voor het eerst aan de hemel boven Göbekli Tepe…”

Aan Sirius kan dat niet gelegen hebben, die ster staat al vele miljoenen jaren aan het firmament. Ik begrijp dan ook niet zo wat er met de hierboven weergegeven zin bedoeld wordt.

Abel
Abel
10 jaren geleden

[quote name=”2Crazy2bTrue”]Sirius is de helderste ster uit het sterrenbeeld “Canis Major”, oftewel de “Grote Hond”.

artikel:
“Rond het jaar 9300 voor Christus verscheen Sirius voor het eerst aan de hemel boven Göbekli Tepe…”

Aan Sirius kan dat niet gelegen hebben, die ster staat al vele miljoenen jaren aan het firmament. Ik begrijp dan ook niet zo wat er met de hierboven weergegeven zin bedoeld wordt.[/quote]

Ten opzichte van de sterren verandert de positie van de aardas. De grootste beweging heet precessie; de aardas beschrijft een kegel met een periode van 25.800 jaar. Over ca. 13.000 jaar staat de poolster daardoor bijvoorbeeld ca. 47 graden van de noordelijke hemelpool en niet er vlakbij zoals nu.

kengai
kengai
10 jaren geleden

Deze constructies zijn waarschijnlijk door buitenaardsen gebouwt, waarom denken archeologen altijd dat dit gebouwen zijn ter aanbidding van sterren, terwijl ze er misschien zelf vandaan komen.
Omdat mensen tempels bouwen ter aanbidding van iets, wil het nog niet zeggen dat de hele oude gebouwen, zoals pyramides bv. ook ter aanbidding zijn gebouwt, daar geloof ik helemaal niets van.
Als het buitenaardsen zijn geweest die hier op aarde hebben geleeft dan kun je ze denk ik niet vergelijken met onze denkwijzen.

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x