Gezondheid

Schending medisch beroepsgeheim voor kijkcijfers

Help anderen door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ziekenhuizen dienen volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport net zoals medisch specialisten, huisartsen, tandartsen en apothekers met elkaar te concurreren.

Dat leidt tot schokkende gebeurtenissen zoals tandartsen en apothekers die elkaar onderling de tent uitvechten en kosten die hierdoor torenhoog oplopen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Een voorbeeld: de thuisapotheek concurreert met overige apotheken en maakt hiertoe veel reclame op televisie. “De thuisapotheek bezorgt altijd alles bij u thuis. Het maakt niet uit wat het is of bij wie. Zonder overleg met huisarts, specialist of terugkoppeling. De zorgverzekeraar (lees: de belastingbetaler) betaalt.”

Maar ook de ziekenhuizen dienen volgens de minister als echte bedrijven te concurreren. Het VU medisch centrum zag mogelijkheden ter vergroting van haar naamsbekendheid door mee te werken aan een nieuw televisieprogramma. Het VUmc wilde zich goed aan het Nederlandse publiek verkopen. Dat betekent immers meer patiënten en dus meer inkomsten.

Tussen leven en dood

De ziekenhuisdirectie van de VU werkte mee aan het omstreden reality-programma ’24 uur: tussen leven en dood’ van RTL. Reinout Oerlemans, eigenaar van productiemaatschappij Eyeworks, zorgde voor de uitvoering en de opnames.

Het commerciële Eyeworks is onder meer bekend van programma’s als Oh Oh Cherso, Echte Gooische Meisjes, Echte Meisjes In De Jungle, Groeten uit de Rimboe en Veronica’s lekkerste. Ook de ethische succesfilms New Kids Turbo en New Kids Nitro zijn van deze producent. Het moge duidelijk zijn dat Oerlemans en Eyeworks geen morele of ethische code kennen.

In het nieuwe programma met de goed verkopende naam ’24 uur: tussen leven en dood’ werd gebruik gemaakt van 35 onzichtbare camera’s. Patiënten werd vaak naderhand pas door medewerkers van Eyeworks om toestemming gevraagd.

Patiënten en artsen

Wegens de enorme hoeveelheid klachten heeft de directie van de VU de medewerking aan RTL en Eyeworks na één uitzending stopgezet. Een verbouwereerde Oerlemans zei de beslissing te respecteren. Verder zag hij feitelijk geen enkel probleem. Wat hem betreft kan het programma zo weer gemaakt worden, zeg over één jaar.

De artsen en patiënten van de VU zijn echter woedend. De medisch specialisten vinden het maar niets dat de ziekenhuisdirectie meewerkte aan het programma. Tenminste 50 afdelingshoofden lieten weten dat ze het reality-programma van productiemaatschappij Eyeworks afkeuren. Onder de 50 aanwezigen was de schaamte unaniem. De boosheid werd keurig academisch verwoord, maar een specialist die anoniem wil blijven hield zich niet in: “Wat zijn jullie een sukkels.”

Beroepsgeheim

Hoogleraar medisch recht Johan Legemaate en medisch ethicus Erwin Kompanje melden dat het VU medisch centrum het medisch beroepsgeheim heeft geschonden door op de spoedeisende hulp opnames toe te staan voor het nieuwe reality-programma.

Een vader vertelde in het programma Nieuwsuur hoe hij urenlang bij zijn minderjarige dochter op de spoedeisende hulp verbleef en dat hun later pas werd verteld dat alles was gefilmd. Eyeworks filmde onder meer het vertrouwelijke gesprek tussen zijn dochter en een kinderarts, waar de vader op verzoek van de arts niet bij aanwezig was. Het VUmc heeft inmiddels excuses aangeboden aan de vader en de dochter. Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis zijn niet in alle gevallen fouten voorkomen. Daarom is het ziekenhuis nu aan het bekijken wat er precies gebeurd is.

Respect voor mensen in nood

De concurrentie in de zorg leidt tot zeer zorgwekkende taferelen. Dat RTL en Eyeworks het normaal vinden om verborgen camera’s in een ziekenhuis te plaatsen toont vooral een totaal gebrek aan respect voor kwetsbare mensen met pijn in noodsituaties.

Medische zorg en hulpverlening kun je niet zien als een commercieel bedrijf. Het draait om liefdevolle aandacht, respect, koestering en verbinding. De huidige regering mist werkelijk ieder inzicht.

Het geld staat centraal, op welk gebied dan ook. Dat waar het zeker in de medische zorg werkelijk om draait, namelijk hart en bezieling, is vrijwel geheel verdwenen uit onze maatschappij. Maar heel dicht bij de afgrond wordt het pas mogelijk voor mens en maatschappij om een nieuwe koers in te slaan. In dit geval is een totale ompoling nodig. Gelukkig is het 2012.

Richard Hoofs is huisarts en holist

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x