Wetenschap

Schone energie: doorbraak op het gebied van kernfusie

Help door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben een grote doorbraak bereikt op het gebied van kernfusie, maar je zult er vanwege de Amerikaanse shutdown niets over horen van de onderzoekers.

Een team van de National Ignition Facility (NIF) in Californië is gedwongen met verlof en kan de nieuwste ontwikkelingen niet delen met de pers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Tijdens een experiment dat afgelopen september is uitgevoerd, bleken de onderzoekers in staat om meer energie uit een fusiereactie te halen dan er nodig was aan brandstof.

Rentabiliteitsdrempel

Het experiment bestond uit 192 laserstralen die een reis aflegden van 1500 meter, waardoor het rendement met een factor biljard werd verhoogd. Gedurende 5 miljoenste van een seconde nam de energie van de laserstralen toe van één miljardste van een joule tot 4 miljoen joule.

Een doorbraak op het gebied van kernfusie wordt gezien als de heilige graal in de zoektocht naar een onbeperkte schone energiebron.

Wetenschappers menen dat we fusie in de toekomst kunnen gebruiken als brandstof zonder daarbij te hoeven denken aan het risico op nucleaire proliferatie of schade aan het milieu, omdat voor kernfusie zeer weinig hulpmiddelen nodig zijn.

Eén van de grootste uitdagingen waar wetenschappers de afgelopen 50 jaar mee hebben geworsteld is het passeren van de rentabiliteitsdrempel, zodat er meer energie uit de fusiereactie komt dan er nodig is aan brandstof.

Zon

Kernfusie moet niet worden verward met kernsplijting. In plaats van het splijten van de atoomkern, worden in het geval van kernfusie de kernen van verschillende atomen samengesmolten.

In het peperdure laboratorium van de NIF staat de grootste laser ter wereld. In Cadarache in Frankrijk wordt ook onderzoek gedaan naar kernfusie.

Voordat de Duitse fysicus Hans Bethe in 1938 het idee opperde dat de zon en de sterren hun energie opwekken door kernfusie, was het een raadsel waar al die energie vandaan kwam. De zon zet per seconde ongeveer 700 miljoen ton waterstof om in circa 695 miljoen ton helium. Het verschil is in energie omgezet.

Bron: Cbsnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jeffrey
jeffrey
10 jaren geleden

“It’s appropriate that the word ‘ignorance’ is an extension of the word ‘ignore.’ We ignore so much and so we become ignore-ant.”
~ David Icke

Nibber
Nibber
10 jaren geleden

hello black hole!

Octane
Octane
10 jaren geleden

Ze doen alsof dit onbetaalbaar is. Maar met
een andere opzet kan het in de achtertuin met de LENR van Rossi.

herman de graaf
herman de graaf
10 jaren geleden

[quote name=”Octane”]Ze doen alsof dit onbetaalbaar is. Maar met
een andere opzet kan het in de achtertuin met de LENR van Rossi.[/quote]

zolang kennis en expertise door patenten tegen worden gehouden, zal de wereld niet veranderen.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x