Homepagina » Wetenschap » Schone energie: doorbraak op het gebied van kernfusie
Schone energie: doorbraak op het gebied van kernfusie

Schone energie: doorbraak op het gebied van kernfusie

Wetenschappers hebben een grote doorbraak bereikt op het gebied van kernfusie, maar je zult er vanwege de Amerikaanse shutdown niets over horen van de onderzoekers.

Een team van de National Ignition Facility (NIF) in Californië is gedwongen met verlof en kan de nieuwste ontwikkelingen niet delen met de pers.

Tijdens een experiment dat afgelopen september is uitgevoerd, bleken de onderzoekers in staat om meer energie uit een fusiereactie te halen dan er nodig was aan brandstof.

Rentabiliteitsdrempel

Het experiment bestond uit 192 laserstralen die een reis aflegden van 1500 meter, waardoor het rendement met een factor biljard werd verhoogd. Gedurende 5 miljoenste van een seconde nam de energie van de laserstralen toe van één miljardste van een joule tot 4 miljoen joule.

Een doorbraak op het gebied van kernfusie wordt gezien als de heilige graal in de zoektocht naar een onbeperkte schone energiebron.

Wetenschappers menen dat we fusie in de toekomst kunnen gebruiken als brandstof zonder daarbij te hoeven denken aan het risico op nucleaire proliferatie of schade aan het milieu, omdat voor kernfusie zeer weinig hulpmiddelen nodig zijn.

Eén van de grootste uitdagingen waar wetenschappers de afgelopen 50 jaar mee hebben geworsteld is het passeren van de rentabiliteitsdrempel, zodat er meer energie uit de fusiereactie komt dan er nodig is aan brandstof.

Zon

Kernfusie moet niet worden verward met kernsplijting. In plaats van het splijten van de atoomkern, worden in het geval van kernfusie de kernen van verschillende atomen samengesmolten.

In het peperdure laboratorium van de NIF staat de grootste laser ter wereld. In Cadarache in Frankrijk wordt ook onderzoek gedaan naar kernfusie.

Voordat de Duitse fysicus Hans Bethe in 1938 het idee opperde dat de zon en de sterren hun energie opwekken door kernfusie, was het een raadsel waar al die energie vandaan kwam. De zon zet per seconde ongeveer 700 miljoen ton waterstof om in circa 695 miljoen ton helium. Het verschil is in energie omgezet.

Bron: Cbsnews.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Henk001 schreef:

  [quote name=”Nibber”][quote name=”Henk001″][quote name=”Nibber”]hello black hole![/quote]
  meaning what?[/quote]
  ze hebben al een zwart gat gemaakt maar cern laat dat niet weten[/quote]
  wie laat dat dan wel weten? en wat heeft dat met kernfusie te maken?

  2 likes
 • Wesley schreef:

  [quote name=”Nibber”][quote name=”Henk001″][quote name=”Nibber”]hello black hole![/quote]
  meaning what?[/quote]
  ze hebben al een zwart gat gemaakt maar cern laat dat niet weten[/quote]
  En hoe weet jij het dan?

  2 likes
 • herman de graaf schreef:

  [quote name=”Octane”]Ze doen alsof dit onbetaalbaar is. Maar met
  een andere opzet kan het in de achtertuin met de LENR van Rossi.[/quote]

  zolang kennis en expertise door patenten tegen worden gehouden, zal de wereld niet veranderen.

  1 likes
 • Henk001 schreef:

  [quote name=”Octane”]Ze doen alsof dit onbetaalbaar is. Maar met
  een andere opzet kan het in de achtertuin met de LENR van Rossi.[/quote]
  twee jaar nadat er zogenaamd een werkend prototype (geheimzinnige black box die evengoed nog gevoed moest worden) werd geshowd is er nog niets nieuws van bekend. Dat in combinatie met meneer Rossi’s bedenkelijke verleden: valse academische titels (hij heeft nooit een technische studie gedaan); gearresteerd in 1989 vanwege fraude met afval dat hij zogenaamd in olie kon omzetten, maar in werkelijk gewoon dumpte; gearresteerd in 1990 vanwege goudsmokkel en witwassen; verhuisd naar de VS patenteerde hij in 2001 een thermo-elektrische generator waar hij na net zo’n indrukwekkende demonstratie zelfs het amerikaanse leger mee om de tuin heeft geleid: hij leverde 27 exemplaren waarvan er niet één deugde, zogenaamd volgens rossi door brand in zijn werkplaats. Beter werkende exemplaren heeft hij nooit geleverd….
  ik zou daar mijn geld niet in investeren.

  1 likes
 • Henk001 schreef:

  [quote name=”Alex”]Dus dit proces zet massa om in energie.
  En waar komt die massa vandaan? Welk schaars goed zal daar voor nodig zijn?
  Dit klinkt cynisch, maar eigenlijk vraag ik gewoon of iemand het kan uitleggen. ;-)[/quote]
  Ik zal een poging doen. Op de eerste plaats zijn massa en energie twee kanten van dezelfde medaille volgens Einsteins formule E(=energie) = m(=massa).c(=lichtsnelheid)^2. Bij kernfusie zoals in de zon worden uiteindelijk 4 protonen (waterstofkernen) gefuseerd tot 1 Heliumkern, bestaande uit 2 protonen en 2 neutronen. Als je nu de massa van 4 losse protonen vergelijkt met de massa van 1 Heliumkern, dan blijkt dat die laatste een klein beetje minder massa heeft. Dat massaverschil komt vrij in de vorm van (stralings- en bewegings-)energie. Dit kan het beste begrepen worden als je je realiseert, dat in de Heliumkern de kerndeeltjes elkaar aantrekken als gevolg van de zgn. sterke kernkracht. Het kost dus moeite (=energie) om zo’n kern tegen die aantrekkende kracht in uit elkaar te trekken, en omgekeerd komt die zelfde hoeveelheid energie vrij als je uit 4 losse deeltjes 1 kern samenstelt.
  Overigens heeft een deeltje of een voorwerp MET energie altijd meer massa. Een auto die rijdt met 100 km/h is iets zwaarder dan een auto die stilstaat: er is ongeveer 2 miljardste kg bijgekomen.
  Ook bij chemische reacties waarbij energie vrijkomt (bijv. verbrandingsreacties) neemt de totale massa een heel klein beetje af, maar het verschil is daar veel kleiner dan bij kernreacties.

  1 likes
 • Henk001 schreef:

  [quote name=”Alex Donkers”]Heel erg bedankt, Henk001! Ik ben op weg om het te snappen. Maar er is dus waterstof voor nodig. En om dat te maken is energie nodig, en water, toch? (net als bij de brandstofcel). Theoretisch gaat er dus water verloren uit de kringloop, want de H2 wordt losgekoppeld van de 0? Daar lijkt een duurzaamheidsprobleempje te zitten.

  Nog een ding snap ik niet: bij kernsplijting komt energie vrij, maar bij fusie ook. Dat is nogal paradoxaal. Je hebt dus deeltjes die elkaar aantrekken, en op het moment dat je ze ‘hun zin’ geeft, laten ze (een deel van) die aantrekkingskracht gaan, omdat ze dichtgenoeg bij elkaar zitten? Zoiets?[/quote]
  Theoretisch wel ja, maar die hoeveelheid is verwaarloosbaar. Het lijkt inderdaad tegenstrijdig, dat bij zware atoomkernen er juist energie vrij komt als je ze splijt. Dat komt doordat het verhaal iets ingewikkelder is: de bindingsenergie PER KERNDEELTJE wordt groter totdat je een ijzerkern hebt. Daarna neemt die weer af. Tot aan ijzer komt er bij het fuseren dus energie vrij daarna niet meer; dan komt er juist energie vrij als je een zwaardere kern splijt — zolang de splijtingsproducten dan weer niet lichter zijn dan ijzer. Dit komt doordat de aantrekkende sterke kracht in de kern alleen op zeer korte afstand werkt (de kerndeeltjes moeten elkaar vrijwel “raken”), terwijl de afstotende elektrische kracht tussen de positief geladen protonen ook op iets grotere afstand blijft werken, en bovendien begint de zwakke kernkracht die de neutronen instabiel maakt in zwaardere kernen met relatief steeds meer neutronen ook een grotere rol te spelen. Er zijn dus eigenlijk drie krachten die elkaar een beetje tegenwerken, met als gevolg dat als het eindproduct lichter blijft dan ijzer er energie vrijkomt door FUSIE en als de eindproducten zwaarder blijven dan ijzer er energie vrijkomt door SPLIJTING. Meer vind je hier: http://wetenschap.infonu.nl/natuurkunde/49704-bindingsenergie-van-atoomkernen.html

  1 likes
 • jeffrey schreef:

  “It’s appropriate that the word ‘ignorance’ is an extension of the word ‘ignore.’ We ignore so much and so we become ignore-ant.”
  ~ David Icke

  0 likes
 • Nibber schreef:

  hello black hole!

  0 likes
 • Octane schreef:

  Ze doen alsof dit onbetaalbaar is. Maar met
  een andere opzet kan het in de achtertuin met de LENR van Rossi.

  0 likes
 • Henk001 schreef:

  [quote name=”Nibber”]hello black hole![/quote]
  meaning what?

  0 likes
 • Nibber schreef:

  [quote name=”Henk001″][quote name=”Nibber”]hello black hole![/quote]
  meaning what?[/quote]
  ze hebben al een zwart gat gemaakt maar cern laat dat niet weten

  0 likes
 • biko steve schreef:

  [quote name=”jeffrey”]”David Icke[/quote]

  Uhm.

  0 likes
 • Alex schreef:

  Dus dit proces zet massa om in energie.
  En waar komt die massa vandaan? Welk schaars goed zal daar voor nodig zijn?
  Dit klinkt cynisch, maar eigenlijk vraag ik gewoon of iemand het kan uitleggen. 😉

  0 likes
 • Thrive movement schreef:

  [quote name=”Henk001″][quote name=”Octane”]Ze doen alsof dit onbetaalbaar is. Maar met
  een andere opzet kan het in de achtertuin met de LENR van Rossi.[/quote]
  twee jaar nadat er zogenaamd een werkend prototype (geheimzinnige black box die evengoed nog gevoed moest worden) werd geshowd is er nog niets nieuws van bekend. Dat in combinatie met meneer Rossi’s bedenkelijke verleden: valse academische titels (hij heeft nooit een technische studie gedaan); gearresteerd in 1989 vanwege fraude met afval dat hij zogenaamd in olie kon omzetten, maar in werkelijk gewoon dumpte; gearresteerd in 1990 vanwege goudsmokkel en witwassen; verhuisd naar de VS patenteerde hij in 2001 een thermo-elektrische generator waar hij na net zo’n indrukwekkende demonstratie zelfs het amerikaanse leger mee om de tuin heeft geleid: hij leverde 27 exemplaren waarvan er niet één deugde, zogenaamd volgens rossi door brand in zijn werkplaats. Beter werkende exemplaren heeft hij nooit geleverd….
  ik zou daar mijn geld niet in investeren.[/quote]

  O, misschien is dat zo, maar:

  Energie: Vrije energie: E-cat bewijst 10x betere werking..!!
  http://www.wanttoknow.nl/wetenschap/energie/
  vrije-energie-e-cat-bewijst-10x-betere-werking/

  Rossi Gives Third-Party Test Results from Hot Cat.
  http://www.youtube.com/watch?v=x7lFKrK6N70&list=PL5B4B16661365BF0F&index=1

  0 likes
 • Alex Donkers schreef:

  Heel erg bedankt, Henk001! Ik ben op weg om het te snappen. Maar er is dus waterstof voor nodig. En om dat te maken is energie nodig, en water, toch? (net als bij de brandstofcel). Theoretisch gaat er dus water verloren uit de kringloop, want de H2 wordt losgekoppeld van de 0? Daar lijkt een duurzaamheidsprobleempje te zitten.

  Nog een ding snap ik niet: bij kernsplijting komt energie vrij, maar bij fusie ook. Dat is nogal paradoxaal. Je hebt dus deeltjes die elkaar aantrekken, en op het moment dat je ze ‘hun zin’ geeft, laten ze (een deel van) die aantrekkingskracht gaan, omdat ze dichtgenoeg bij elkaar zitten? Zoiets?

  0 likes
 • Alex Donkers schreef:

  @Henk001:
  Nogmaals bedankt. Fijn dat hier ook mensen rondhangen die een en ander kunnen duiden.

  Wel een (hopelijk paranoïde) dingetje over die ‘te verwaarlozen hoeveelheid’. Dat dacht men ook toen begonnen werd met het dumpen van afval in de oceanen, en nu opnieuw met ruimtepuin. 1 of 2 satelietjes kan geen kwaad. Ondertussen zweven er 20.000 stukken (hoogwaardig) afval boven onze hoofden…

  Als kernfusie op grote schaal doorbreekt (in auto’s, huizen, vliegtuigen, kon water wel eens heel duur worden… Nestlé wrijft zich alvast in de handen)

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/slag-om-drinkwater.html

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  defensie

  Oh jee: Defensie betrokken bij bestrijding van ‘desinformatie’ over corona

  In de Militaire Spectator, het tijdschrift voor ...

  van haga

  Van Haga: ‘Enorme foutenmarge bij coronatest leidt tot verkeerd beeld’

  Premier Rutte beweerde in de Tweede Kamer ...

  >