Homepagina » Gezondheid » Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica
Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica

Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica

Onlangs zei professor Sally Davies, medisch expert van de Britse regering, dat superbacteriën waarop antibiotica geen vat meer hebben, even gevaarlijk zijn als terrorisme. Hij sprak van een ‘catastrofale bedreiging’.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat een goed alternatief al voorhanden is. Het is kleverig en wordt gemaakt door bijen.

Australische wetenschappers hebben aangetoond dat sommige honingsoorten beter helpen bij de behandeling van wonden en infecties dan antibiotica.

In tegenstelling tot antibiotica, die alleen tegen sommige bacteriën werken, bestreden de honingsoorten alle schadelijke bacteriën, waaronder een soort die resistent was tegen liefst 13 verschillende antibiotica.

De bacteriën ontwikkelden bovendien geen resistentie tegen honing terwijl ze wel resistent werden tegen antibiotica. De onderzoekers gebruikten onder meer manukahoning uit Nieuw-Zeeland. Van deze honing is een medicinale versie beschikbaar, maar die wordt niet wijdverspreid gebruikt in ziekenhuizen.

Effectieve alternatieven

“De meeste bacteriën die in ziekenhuizen infecties veroorzaken zijn resistent tegen tenminste één antibioticum,” zei hoogleraar Dee Carter van de Universiteit van Sydney. “Er zijn dringend nieuwe manieren nodig om huidinfecties te behandelen. Bacteriën worden snel resistent tegen nieuwe antibiotica. Veel grote farmaceutische bedrijven maken geen antibiotica meer omdat ze weinig meer opleveren. De ontwikkeling van effectieve alternatieven zou daarom veel levens kunnen redden.”

De honing die werd getest is gemaakt door bijen die zich voeden met de bloesem van de manuka, een kleine boom uit de mirtefamilie. De manuka is vooral bekend van het feit dat de producten gemaakt van deze boom een grote antibacteriële werking hebben. De Maori gebruikten de boom reeds als natuurlijk medicijn. Van delen van de boom wordt ook theeboomolie gemaakt.

Methylglyoxaal

De honing bleek onder meer effectief te zijn tegen superbacteriën, zoals vleesetende bacteriën of de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), aldus Carter. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

“We weten niet precies hoe deze honingsoorten infecties voorkomen en bestrijden, maar er lijkt een wisselwerking op te treden tussen methylglyoxaal en een aantal andere stoffen in de honing die voorkomen dat schadelijke bacteriën nieuwe strengen kunnen ontwikkelen.” 

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Linda
Linda
7 jaren geleden

De bijen worden de dood ingejaagd. Te gevaarlijk voor bigpharma. En iedereen maar honing op zijn brood smeren en bij de geitekaas. Onbegrijpelijk.
Dat hebben die beestjes zelf nodig om te leven/overleven. Goed en slecht nieuws dus eigenlijk.

hetzalwel
hetzalwel
7 jaren geleden

wat nu als die superbacteriën, het terrorisme zelf blijken te zijn?

Patricia Duits
Patricia Duits
7 jaren geleden

Daarom worden er ook robotbijen gemaakt hahaha !!!???

realitycheck
realitycheck
7 jaren geleden

van vitamine c of het natriumzout ervan, houden ze ook niet bleek uit eigen onderzoek.

Pascal
Pascal
7 jaren geleden

Prachtig, nu nog wat tegen ADHD of krijgen we later te horen dat die in het voordeel zijn in dit nieuwe tijdperk en dat het zo hoort te zijn.

gonzo
gonzo
7 jaren geleden

Een ander bijen product genaamd propolis is nog veel sterker antibiotisch.
Al bekend bij de oude Egyptenaren en Grieken,gebruikt voor talloze ‘kwalen’ uitwendig en inwendig.
Bijen maken dit van hars van bomen en voegen daar een eigen stof aan toe,dit om de naden in korven te dichten en de bijenpopulatie te verzekeren van sterke genen.
Zelf al gebruikt bij fikse wond in vingers door lintzaag,bij schaafwonden,lichte verbranding van de zon ( de volgende dag gewoon fiks bruin :-)),tatoeeren,genezing normaal een week of twee/drie ,nu ong. een week of korter .
Maar ook bij inwendige ontstekingen een wondermiddel.
Bij een goede imker te verkrijgen als zalf/creme/tinctuur/tabletten en capsules.
Google er zelf maar eens op; propolis dus.

svartvatten
svartvatten
7 jaren geleden

[quote name=”Pascal”]Prachtig, nu nog wat tegen ADHD of krijgen we later te horen dat die in het voordeel zijn in dit nieuwe tijdperk en dat het zo hoort te zijn.[/quote]

Deze opm. leidt tot de interessante gedachte dat het ontbreken van enige vorm van wat men tegenwoordig ADHD noemt feitelijk een ongezonde matheid is waar je maar beter geen last van kan hebben.

JD
JD
7 jaren geleden

ADHD? Heeft onlangs de ‘uitvinder van ADHD’ niet toegegeven dat ADHD dus helemaal niet bestaat, maar dat het een door de farmaceutische industrie gecreëerde ziekte is waardoor 1 op de 10 kids nu verplicht medicijnen slikt tegen deze ‘ziekte’…?

enkidoe
enkidoe
7 jaren geleden

gebruik al een paar maanden propolis tegen de klachten vermeld op de bijsluiter, maar helaas, helpt niet. Ik voorzie een gevalletje mms of zwarte zalf…iets wat niet helpt en waar toch iedereen van aan geeft dat het helpt

Suna
Suna
7 jaren geleden

Zo jammer dat Islam het meest onbegrepen filosofie is…(dus geen geloof of religie, het is een levenswijze)

De leveringen van onze Profeet SAW 1400 jaar terug…en de Qur´an hebben al meerdere malen ons gewezen op de heling vanuit het natuur: Honing, Zwarte sesam olie, heet water, miswak is slechts een greep van wat door Islam is geindtroduceerd. We hebben zelfs een vers inde Qur’an wat goed en slecht is voor ons lichaam. Zoals ik zei: Islam is een levenswijze en geen religie.

Zoals de profeet Mohammed (saw) al zei.
Er zijn twee medicijnen
De Quraan en…..honing.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

italianen

Italianen vechten terug tegen totalitaire lockdowns: ‘Genoeg!’

Protesten tegen de avondklok in de Italiaanse ...

mondkapjes

Niemand durft dit onderzoek over mondkapjes te publiceren

In Denemarken is een groot onderzoek gedaan ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

21
0
We lezen graag je reactie!x