Homepagina » Gezondheid » Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica
Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica

Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica

Onlangs zei professor Sally Davies, medisch expert van de Britse regering, dat superbacteriën waarop antibiotica geen vat meer hebben, even gevaarlijk zijn als terrorisme. Hij sprak van een ‘catastrofale bedreiging’.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat een goed alternatief al voorhanden is. Het is kleverig en wordt gemaakt door bijen.

Australische wetenschappers hebben aangetoond dat sommige honingsoorten beter helpen bij de behandeling van wonden en infecties dan antibiotica.

In tegenstelling tot antibiotica, die alleen tegen sommige bacteriën werken, bestreden de honingsoorten alle schadelijke bacteriën, waaronder een soort die resistent was tegen liefst 13 verschillende antibiotica.

De bacteriën ontwikkelden bovendien geen resistentie tegen honing terwijl ze wel resistent werden tegen antibiotica. De onderzoekers gebruikten onder meer manukahoning uit Nieuw-Zeeland. Van deze honing is een medicinale versie beschikbaar, maar die wordt niet wijdverspreid gebruikt in ziekenhuizen.

Effectieve alternatieven

“De meeste bacteriën die in ziekenhuizen infecties veroorzaken zijn resistent tegen tenminste één antibioticum,” zei hoogleraar Dee Carter van de Universiteit van Sydney. “Er zijn dringend nieuwe manieren nodig om huidinfecties te behandelen. Bacteriën worden snel resistent tegen nieuwe antibiotica. Veel grote farmaceutische bedrijven maken geen antibiotica meer omdat ze weinig meer opleveren. De ontwikkeling van effectieve alternatieven zou daarom veel levens kunnen redden.”

De honing die werd getest is gemaakt door bijen die zich voeden met de bloesem van de manuka, een kleine boom uit de mirtefamilie. De manuka is vooral bekend van het feit dat de producten gemaakt van deze boom een grote antibacteriële werking hebben. De Maori gebruikten de boom reeds als natuurlijk medicijn. Van delen van de boom wordt ook theeboomolie gemaakt.

Methylglyoxaal

De honing bleek onder meer effectief te zijn tegen superbacteriën, zoals vleesetende bacteriën of de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), aldus Carter. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

“We weten niet precies hoe deze honingsoorten infecties voorkomen en bestrijden, maar er lijkt een wisselwerking op te treden tussen methylglyoxaal en een aantal andere stoffen in de honing die voorkomen dat schadelijke bacteriën nieuwe strengen kunnen ontwikkelen.” 

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Linda schreef:

  De bijen worden de dood ingejaagd. Te gevaarlijk voor bigpharma. En iedereen maar honing op zijn brood smeren en bij de geitekaas. Onbegrijpelijk.
  Dat hebben die beestjes zelf nodig om te leven/overleven. Goed en slecht nieuws dus eigenlijk.

 • hetzalwel schreef:

  wat nu als die superbacteriën, het terrorisme zelf blijken te zijn?

 • Patricia Duits schreef:

  Daarom worden er ook robotbijen gemaakt hahaha !!!???

 • realitycheck schreef:

  van vitamine c of het natriumzout ervan, houden ze ook niet bleek uit eigen onderzoek.

 • Pascal schreef:

  Prachtig, nu nog wat tegen ADHD of krijgen we later te horen dat die in het voordeel zijn in dit nieuwe tijdperk en dat het zo hoort te zijn.

 • gonzo schreef:

  Een ander bijen product genaamd propolis is nog veel sterker antibiotisch.
  Al bekend bij de oude Egyptenaren en Grieken,gebruikt voor talloze ‘kwalen’ uitwendig en inwendig.
  Bijen maken dit van hars van bomen en voegen daar een eigen stof aan toe,dit om de naden in korven te dichten en de bijenpopulatie te verzekeren van sterke genen.
  Zelf al gebruikt bij fikse wond in vingers door lintzaag,bij schaafwonden,lichte verbranding van de zon ( de volgende dag gewoon fiks bruin :-)),tatoeeren,genezing normaal een week of twee/drie ,nu ong. een week of korter .
  Maar ook bij inwendige ontstekingen een wondermiddel.
  Bij een goede imker te verkrijgen als zalf/creme/tinctuur/tabletten en capsules.
  Google er zelf maar eens op; propolis dus.

 • svartvatten schreef:

  [quote name=”Pascal”]Prachtig, nu nog wat tegen ADHD of krijgen we later te horen dat die in het voordeel zijn in dit nieuwe tijdperk en dat het zo hoort te zijn.[/quote]

  Deze opm. leidt tot de interessante gedachte dat het ontbreken van enige vorm van wat men tegenwoordig ADHD noemt feitelijk een ongezonde matheid is waar je maar beter geen last van kan hebben.

 • JD schreef:

  ADHD? Heeft onlangs de ‘uitvinder van ADHD’ niet toegegeven dat ADHD dus helemaal niet bestaat, maar dat het een door de farmaceutische industrie gecreëerde ziekte is waardoor 1 op de 10 kids nu verplicht medicijnen slikt tegen deze ‘ziekte’…?

 • enkidoe schreef:

  gebruik al een paar maanden propolis tegen de klachten vermeld op de bijsluiter, maar helaas, helpt niet. Ik voorzie een gevalletje mms of zwarte zalf…iets wat niet helpt en waar toch iedereen van aan geeft dat het helpt

 • Suna schreef:

  Zo jammer dat Islam het meest onbegrepen filosofie is…(dus geen geloof of religie, het is een levenswijze)

  De leveringen van onze Profeet SAW 1400 jaar terug…en de Qur´an hebben al meerdere malen ons gewezen op de heling vanuit het natuur: Honing, Zwarte sesam olie, heet water, miswak is slechts een greep van wat door Islam is geindtroduceerd. We hebben zelfs een vers inde Qur’an wat goed en slecht is voor ons lichaam. Zoals ik zei: Islam is een levenswijze en geen religie.

  Zoals de profeet Mohammed (saw) al zei.
  Er zijn twee medicijnen
  De Quraan en…..honing.

 • svartvatten schreef:

  [quote name=”JD”]ADHD? Heeft onlangs de ‘uitvinder van ADHD’ niet toegegeven dat ADHD dus helemaal niet bestaat, maar dat het een door de farmaceutische industrie gecreëerde ziekte is waardoor 1 op de 10 kids nu verplicht medicijnen slikt tegen deze ‘ziekte’…?[/quote]
  Verbaasd me niets, vroeger zeiden ze: ‘dat jong wil niet leren’ of ‘hij zit altijd met zijn hoofd ergens anders’. ADHD moest nog uitgevonden worden. met die jongetjes en meisjes was overigens niets mis.

 • enkidoe schreef:

  [quote name=”Suna”]Zo jammer dat Islam het meest onbegrepen filosofie is…(dus geen geloof of religie, het is een levenswijze)

  De leveringen van onze Profeet SAW 1400 jaar terug…en de Qur´an hebben al meerdere malen ons gewezen op de heling vanuit het natuur: Honing, Zwarte sesam olie, heet water, miswak is slechts een greep van wat door Islam is geindtroduceerd. We hebben zelfs een vers inde Qur’an wat goed en slecht is voor ons lichaam. Zoals ik zei: Islam is een levenswijze en geen religie.

  Zoals de profeet Mohammed (saw) al zei.
  Er zijn twee medicijnen
  De Quraan en…..honing.[/quote]

  mohamed is geen profeet. Hij was een analfabeet en een moordenaar die als warlord niet zou misstaan in het huidige politieke klimaat van bijv. afghanistan. Een profeet brengt geen boodschap van dood tenzij hij een volgeling van maangod lucifer is. Ooh wacht…MAAN…

 • Suna schreef:

  Zoals Profeet Mohammed SAW 1400 jaar geleden had overgeleverd….

  “Er zijn 2 soorten medicijnen, de Koran en de honing”.

  So true, we verwaarlozen onze ziel en lichaam. Zo jammer, dat Islam een onbegrepen levenswijze is…echter niemand kan de ware boodschap ontkennen zolang de waarheid verspreid wordt onder de spirituele mensen.

 • mb schreef:

  Was al aardig bekend toch ?! Manuka wordt volgens mij al tijden gebruikt , ook tegen oa ziekenhuisbacterien.

 • Vivere Resonantie schreef:

  ADHD / ADD en andere vormen van hyperactiviteit kan veroorzaakt worden door een verhoogde hersenactiviteit. Ik heb veel kinderen mogen helpen door o.a. het balanceren van Alfa en Béta Frequenties.

  Bij allergie heb ik succes door het auto-immuunsysteem grondig te schonen van giftige overbelasting van bv. zware metalen (amalgaam en vaccinaties) Daarna worden cellen gevoed met nieuwe energie en zal het zelfherstellende vermogen (immuunsysteem)worden geactiveerd waardoor allergie kan ‘oplossen’

 • Evert schreef:

  Colloidaal Zilver is ook een interessante natuurlijke anti-bioticum, echter zonder de bijwerkingen van de medicinale anti-biotica.

  Bovendien doodt het veel meer schadelijke bacterien. En de goede bacterien blijven behouden.

  Het is zowel in te nemen als uitwendig te gebruiken bij bijvoorbeeld oorontsteking. Wij hebben er veel baat bij gehad en onze kinderen hebben nog nooit anti-biotica als medicijn hoeven innemen door dit krachtige alternatief. Goede kwaliteit colloidaal zilver kun je bestellen via http://www.meditecheurope.nl.

  Op een natuurlijke gezondheid!
  Evert

 • kengai schreef:

  Vivere, zeg dat nu niet, want wij hebben hier een paar experts en die maken je helemaal af, dus ga niet buiten de reguliere “geneeskunde” spelen, want jij hebt nergens bewijzen voor en de pillendraaiers zogenaamd wel.

 • kengai schreef:

  Honing, oh daarom probeerd de chemische industrie de bijen te vermoorden, wij mogen niet genezen worden.
  Wel zielig voor de bijen, die maken een top product en dan word het door de mens weer van hun afgestolen en krijgen zij het zeer slechte suikerwater.

 • JTM schreef:

  Master Mineral Solution (Jim Humble) kan je makkelijk zelf maken van eenvoudig keukenzout, in een veilige ongeveer 7% oplossing; Gebruik ik zelf zo en “does the trick”!
  http://www.watershedartsmedia.eu/1/glutenvrij/MMS.html?lang=nl

 • Paquita schreef:

  [quote name=”mb”]Was al aardig bekend toch ?! Manuka wordt volgens mij al tijden gebruikt , ook tegen oa ziekenhuisbacterien.[/quote]
  Yes! Manuka honey from Nieuw-Zeeland. Een super goed produkt. Ook uitwending te gebruiken! Groetjes van Paquita.

 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  hoogleraar

  Hoogleraar: ‘Strengere maatregelen zijn nergens voor nodig. Horeca sluiten is bullsh*t’

  Strengere coronamaatregelen zijn nergens voor nodig, zegt ...

  mondkapjes

  Verzet tegen mondkapjes op school: ‘Deze angstpandemie moet per direct stoppen’

  Sinds begin deze maand geldt voor leerlingen ...

  >