Onlangs zei professor Sally Davies, medisch expert van de Britse regering, dat superbacteriën waarop antibiotica geen vat meer hebben, even gevaarlijk zijn als terrorisme. Hij sprak van een ‘catastrofale bedreiging’.
Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat een goed alternatief al voorhanden is. Het is kleverig en wordt gemaakt door bijen.
Australische wetenschappers hebben aangetoond dat sommige honingsoorten beter helpen bij de behandeling van wonden en infecties dan antibiotica.
In tegenstelling tot antibiotica, die alleen tegen sommige bacteriën werken, bestreden de honingsoorten alle schadelijke bacteriën, waaronder een soort die resistent was tegen liefst 13 verschillende antibiotica.
De bacteriën ontwikkelden bovendien geen resistentie tegen honing terwijl ze wel resistent werden tegen antibiotica. De onderzoekers gebruikten onder meer manukahoning uit Nieuw-Zeeland. Van deze honing is een medicinale versie beschikbaar, maar die wordt niet wijdverspreid gebruikt in ziekenhuizen.
Effectieve alternatieven
“De meeste bacteriën die in ziekenhuizen infecties veroorzaken zijn resistent tegen tenminste één antibioticum,” zei hoogleraar Dee Carter van de Universiteit van Sydney. “Er zijn dringend nieuwe manieren nodig om huidinfecties te behandelen. Bacteriën worden snel resistent tegen nieuwe antibiotica. Veel grote farmaceutische bedrijven maken geen antibiotica meer omdat ze weinig meer opleveren. De ontwikkeling van effectieve alternatieven zou daarom veel levens kunnen redden.”
De honing die werd getest is gemaakt door bijen die zich voeden met de bloesem van de manuka, een kleine boom uit de mirtefamilie. De manuka is vooral bekend van het feit dat de producten gemaakt van deze boom een grote antibacteriële werking hebben. De Maori gebruikten de boom reeds als natuurlijk medicijn. Van delen van de boom wordt ook theeboomolie gemaakt.
Methylglyoxaal
De honing bleek onder meer effectief te zijn tegen superbacteriën, zoals vleesetende bacteriën of de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), aldus Carter. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.
“We weten niet precies hoe deze honingsoorten infecties voorkomen en bestrijden, maar er lijkt een wisselwerking op te treden tussen methylglyoxaal en een aantal andere stoffen in de honing die voorkomen dat schadelijke bacteriën nieuwe strengen kunnen ontwikkelen.”
Gerelateerd:
- Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte
- Zelfmedicatie in het dierenrijk
- Meer dan honing (video)
- Bijengif kan hiv vernietigen
- Dubbele tegenslag voor Monsanto: superwormen en besmette honing
16 parlementsleden krijgen te horen: coronaplannen werden 56 jaar geleden al gesmeed
Boze boeren belazerd: ‘Alle BBBeloftes worden nu bij het grofvuil gezet’
Achtergehouden studie bewijst dat homeopathie werkt. Er wordt een heel vies spelletje gespeeld
1 op de 10 Amerikanen: Ruimtewezens betrokken bij verdwijning vlucht MH370
Duizenden demonstreren in Duitsland tegen lockdown. ‘Vrijheid! Wij zijn het volk!’
Permacultuur: terug naar de natuur in de Cubaanse landbouw
Franse kinderen krijgen geen ADHD
Neem een kijkje in de bovenmenselijke wereld van The Iceman
Verbazing over ‘Allahu akbar’-roepende menigte in Utrecht na val Assad: ‘Nederland is een bezet land’