Gezondheid

Steeds meer slachtoffers door medicijngebruik

Help mee door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

“Slachtoffers van een plots overlijden blijken steeds vaker onder de zware medicijnen te zitten.” Dat zegt de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat. In Amerika is de sterfte door misbruik van medicijnen zelfs doodsoorzaak nummer één.

Driehonderdduizend slachtoffers per jaar. Dat is de dodentol die medicijnen op voorschrift in de Verenigde Staten jaarlijks eisen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het cijfer werd bekendgemaakt in de rand van het proces tegen Conrad Murray, de lijfarts van Michael Jackson.

“Ook in ons land is het aantal sterfgevallen door medicijnen sterk toegenomen,” zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. Tytgat voert op vraag van het gerecht geregeld lijkschouwingen uit op mensen die zonder aanwijsbare reden overleden zijn en stelde vast dat steeds meer slachtoffers onder de slaapmiddelen, kalmeermiddelen, stimulantia, antidepressiva en antipsychotica zitten.

“Ze hebben bijvoorbeeld ooit een antidepressivum voorgeschreven gekregen en hebben daar nog een paar blisters van overgehouden. Waarna ze zonder doktersadvies die restmedicijnen innemen. Ongecontroleerd en soms in combinatie met andere geneesmiddelen en alcohol. Een gevaarlijke cocktail,” zegt Tytgat.

Het Internationaal Bureau voor de Controle op Drugs waarschuwt al een paar jaar dat de nieuwe junkies niet zozeer verslaafd zijn aan de klassieke harddrugs, maar aan slaap- en kalmeermiddelen. “Een groot aantal bejaarden in rusthuizen is echt verslaafd aan slaapmiddelen,” zegt Tytgat.

Hoewel het gaat om geneesmiddelen die enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn, blijkt het in de praktijk niet zo moeilijk om een flinke voorraad bijeen te sprokkelen. “Er is een zwarte markt van valse en gestolen voorschriften. Veel verslaafden shoppen ook bij meerdere dokters of apothekers. Of ze spreken kennissen aan die zich medicijnen laten voorschrijven die ze niet nodig hebben.”

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x