Gezondheid

Suiker even gevaarlijk als alcohol en sigaretten

Help door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er moeten regels komen om het gebruik van suikers in te perken, want suiker is net zo schadelijk en verslavend als alcohol en tabak.

Dat vinden deskundigen in de Amerikaanse gezondheidszorg. Volgens een team van de Universiteit van Californië is er een nieuwe aanpak voor nodig. Bijvoorbeeld belastingheffing, om het sterk stijgende suiker- en zoetstoffengebruik te beperken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Aan veel voedingsmiddelen worden suikers en zoetstoffen toegevoegd. Veel suiker soms: tot 40 klontjes in een fles ketchup. Te veel suiker ontregelt de spijsvertering en veroorzaakt zo zwaarlijvigheid, diabetes, hart- en vaatziekten, leverziekten en huidproblemen. Er zijn wereldwijd inmiddels 30% meer mensen zwaarlijvig dan ondervoed.

Professor Robert Lustig, een toonaangevend deskundige op het gebied van obesitas bij kinderen, roept in een commentaar in het tijdschrift Nature op tot ingrijpende aanpassingen van het overheidsbeleid. In diverse landen wordt al belasting geheven op ongezond voedsel. Denemarken en Hongarije kennen een belasting op verzadigd vet. Frankrijk heeft ingestemd met een belasting op frisdranken.

Verdrievoudigd

Onderzoekers in de VS pleiten nu voor een soortgelijk beleid ten aanzien van toegevoegde suikers en zoetstoffen. In de afgelopen 50 jaar is de consumptie van suiker wereldwijd verdrievoudigd. Met alle gevolgen voor overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes.

In zijn commentaar in Nature zegt Lustig dat regeringen drastische wijzigingen in hun beleid moeten overwegen. Bijvoorbeeld belastingheffing, en de beperking van de verkoop van zoete hapjes en drankjes tijdens schooluren. Of zelfs een algeheel verbod op de verkoop van deze artikelen aan kinderen beneden een bepaalde leeftijd.

Aardverschuiving

De hoogleraar pediatrie aan de Universiteit van Californië vertelde de BBC: “Suiker voldoet aan alle criteria voor maatschappelijke regelgeving die ook van toepassing zijn op alcohol en tabak.” De onderzoekers erkennen dat hen een zware politieke strijd tegen een machtige suikerlobby te wachten staat. Maar ze gaan er van uit dat met voldoende roep om verandering een aardverschuiving in het beleid mogelijk kan zijn.

“Neem bijvoorbeeld het rookverbod in openbare ruimten, denk aan airbags in auto’s en condoomautomaten in openbare toiletten. Deze eenvoudige maatregelen, die allemaal een voorgeschiedenis hebben op het slagveld van de Amerikaanse politiek, zijn nu vanzelfsprekend als essentiële instrumenten voor volksgezondheid en welzijn. Nu is het tijd om onze aandacht te richten op suiker.”

Bron: Duurzaamnieuws.nl via Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Boomvader
Boomvader
12 jaren geleden

Typisch dat men dan gelijk weer denkt aan belastingheffingen of verhogingen. Zo verdient de staat weer extra geld aan ongezonde gewoontes. Zou het niet beter zijn gezonde voeding te stimuleren door deze goedkoper te maken, of deze extra te promoten als tegenwicht voor de vaak aggressieve reclamecampagnes?

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x