Homepagina » Innovatie » Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien
Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien

Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien

De 15-jarige Ann Makosinski uit Victoria in de Canadese provincie Brits-Columbia krijgt veel aandacht voor haar holle zaklamp, die werkt op lichaamswarmte.

Haar uitvinding leverde haar een eerste prijs op tijdens de Google Science Fair afgelopen week en er heeft zich al een bedrijf gemeld dat geïnteresseerd is in haar batterijloze zaklamp.

De zaklamp gebruikt Peltier-elementen om warmte om te zetten in elektriciteit. Ann wil de derde wereld graag van licht voorzien. Ze kwam op het idee nadat een vriendin van haar uit de Filipijnen slechter begon te scoren op school omdat ze ’s avonds geen licht had om te studeren.

Peltier-elementen

“Ik weet dat er wereldwijd veel meer mensen zijn die geen licht of elektriciteit hebben,” zei ze. “Dus ik dacht: laat ik dit probleem stapje voor stapje oplossen.”

Peltier-elementen zijn gebaseerd op het Peltier-effect en het Seebeck-effect. Het eerste effect is genoemd naar zijn ontdekker Jean Peltier. Hij ontdekte in 1834 dat wanneer er een elektrische stroom vloeit door een grensvlak tussen twee verschillende metalen, er een warmte-effect optreedt.

Het Seebeck-effect is de directe omzetting van een temperatuurverschil in een elektrische spanning op het grensvlak tussen twee verschillende metalen of halfgeleiders. Het Seebeck-effect werd in 1821 ontdekt door Thomas Seebeck en wordt onder meer gebruikt als energiebron voor verre ruimtemissies als ruimtesonde Cassini-Huygens, de Plutosonde New Horizons en de Marslander Curiosity.

Convectiestromen

In dit geval wordt één kant van de zaklamp verwarmt door de palm van je hand en de andere kant afgekoeld door lucht uit de omgeving en een holle aluminium buis. Rond en door de buis ontstaan convectiestromen waardoor het Peltier-element nog verder wordt afgekoeld.

Vader Arthur zei dat Ann altijd al handig was met een schroevendraaier. “Al onze harde schijven en printers zijn al uit elkaar geschroefd,” zei hij.

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers. Hoewel veel mensen nog sceptisch aankijken tegen deze generatie indigokinderen, kan het toenemende aantal tieners met uitzonderlijke en ongekende talenten niet langer worden genegeerd.

Bron: Csmonitor.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

30 reacties

 1. Als iedereen die hier zo laag denkend over deze uitvinding even bekijkt wat zij zelf op die leeftijd hadden gepresteerd, en het algemeen nut daarvan was, hoor ik graag wat voor Einstein je dan wel niet bent.

  Deze mensen met kritiek, of een nog hogere intelligentie, zijn zo slim, dat ze hun eigen niet meer snappen.

  Persoonlijk juich ik iedere ontwikkeling en idee van de jeugd toe, ook al is het nut nog twijfelachtig, maar ze doen wel wat vanuit een visie en betrokkenheid, en daar maken wij wel onze toekomst mee, en zou gestimuleerd moesten worden, ipv afgebrand omdat iemand bang is dat een jong iemand meer kan dan jij zelf.

  1 likes
 2. Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien

  Oke, alleen de derde wereld?:)..

  0 likes
 3. Dit vind ik nou een leuk artikel, alhoewel het mij niet uitmaakt of het een kind is of een man van 80 die het uitvind.
  Het punt is dat het een goede uitvinding is.

  0 likes
 4. Wow wat goed zeg, ugh ugh , arogantie stroomt van dat kind der gezicht.
  Bah zeg wat intelligentie doet met mensen.
  En dat zaklampje geeft totaal geen licht alleen dat het brand.

  0 likes
 5. Goed concept! Ik zou er zelf zo een kopen, altijd handig voor in de garage of in de auto voor noodgevallen onderweg (hoewel een knijpkat natuurlijk ook zou voldoen).

  Of het de oplossing gaat zijn voor derde wereldlanden weet ik niet. Zoals zowel het artikel als de video toelichten ontstaat er elektriciteit door het warmteverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht. In derde wereldlanden spelen er echter een paar elementen die het effect van deze zaklamp kunnen verminderen:

  – Ondervoeding leidt tot een lagere lichaamstemperatuur.
  – De omgevingstemperatuur in Afrikaanse en Aziatische landen ligt hoger dan hier.

  Hoe hoger het temperatuurverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht, hoe meer stroom er wordt opgewekt. Als één of beide van de bovenstaande punten een rol spelen neemt het effect wellicht sterk af.

  Neemt niet weg dat de potentie er is en er mogelijk veel kan worden bereikt door het één en ander te optimaliseren.

  0 likes
 6. [quote name=”mark”]Wow wat goed zeg, ugh ugh , arogantie stroomt van dat kind der gezicht.
  Bah zeg wat intelligentie doet met mensen.
  En dat zaklampje geeft totaal geen licht alleen dat het brand.[/quote]

  Als ergens arrogantie van af druipt, dan is het wel van jouw reactie. Je vindt het blijkbaar nogal erg wat intelligentie met mensen doet, mag ik jouw reactie zien als het banale resultaat van wat domheid met mensen doet?

  0 likes
 7. Combineer haar uitvinding met de oude, vertrouwde knijpkat lamp die wij hier in Europa kennen (oftewel, hang er een klein accuutje aan) en je bent binnen…sterker nog, je kunt je energie dan gewoon op sparen! geweldig! niemand meer zonder licht en het kost geen ene r**t!!

  0 likes
 8. Prachtige vinding. Ook in Afrika en dergelijke landen is het ‘s avonds en ‘s nachts kouder. En wanneer heb je licht nodig? Juist, in het donker. Zolang er maar verschil in temperatuur is tussen de twee verschillende metalen geeft het stroom.

  0 likes
 9. “De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers.”

  Sorry maar dit is gewoon basis kennis wat je op school krijgt.
  Vroeger deden we dit ook al m.b.v. bijv. een sinasappel.
  Of een trapversterker maken met transistoren, condensatoren en weerstanden, daarbij een membraan speaker op aansluiten en je had een zender/ontvanger. En programmeren in basic om je wiskunde huidwerk formules uit te rekenen en grafiekjes te tekenen.

  Wetenschap is wel even wat meer dan dit.

  0 likes
 10. Batterijloze zaklamp bestaat allang: de Knijpkat!

  0 likes
 11. Maar met deze vinding kun je ook een matras maken waar je gewoon op gaat liggen slapen. Je lichaamswarmte kan dan electriciteit opwekken bv voor een accu of een oplaadbare batterij. Dat gaat ‘snachts met een knijpkat niet lukken terwijl je slaapt.

  0 likes
 12. Niet echt spectaculair. Die zaklamp geeft nauwelijks licht.

  0 likes
 13. Dit is dus een bestaande wetenschap maar dan toegepast, de reden waarom dit niet in de praktijk word toegepast is de geringe opbrengst en dan alleen onder wisselende gunstige omstandigheden.
  Maar het is zeker prachtig dat iets opnieuw word uitgevonden en is zeer motiverend voor jong talent en haar omgeving.

  0 likes
 14. [quote name=”wat”]”De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers.”

  Sorry maar dit is gewoon basis kennis wat je op school krijgt.
  Vroeger deden we dit ook al m.b.v. bijv. een sinasappel.
  Of een trapversterker maken met transistoren, condensatoren en weerstanden, daarbij een membraan speaker op aansluiten en je had een zender/ontvanger. En programmeren in basic om je wiskunde huidwerk formules uit te rekenen en grafiekjes te tekenen.

  Wetenschap is wel even wat meer dan dit.[/quote]

  Haters gonna hate

  0 likes
 15. [quote name=”Westbound”]Niet echt spectaculair. Die zaklamp geeft nauwelijks licht.[/quote]
  Maar meer dan geen licht.

  0 likes
 16. Uhm, heeft niemand dan door dat dit pure Google marketing is?

  0 likes
 17. [quote name=”stiko beve”]Uhm, heeft niemand dan door dat dit pure Google marketing is?[/quote]
  Die joodse Google heren willen meteen met hun vingers in de pap roeren en trouwens we hadden tesla maar die heeft nooit een kans gekregen beetje achterhaald.

  0 likes
 18. Een héél mooi voorbeeld van de nieuwe tijdskinderen… Een Grote BRAVO voor het meisje die haar woorden door haar gedachten, met kracht heeft bijgezet en alles in daden heeft omgezet…

  0 likes
 19. wat zijn jullie negatief zeg, jullie hebben altijd een oordeel klaar. wees blij dat er zulke kinderen zijn.
  als iedereen wat positiever was zag de wereld er een stuk beter uit.

  0 likes
 20. Inspirerende video om zelf ook weer te gaan knutselen met beschikbare materialen.
  Het is er allemaal al en ik betrap mijzelf erop dat ik er te weinig actief mee bezig ben om dergelijke (relatief) eenvoudige dingen te maken.
  Er zijn genoeg youtube filmpjes m.b.t peltier elementen te vinden.
  En er zijn talloze andere bronnen voor creatieve en praktische oplossingen binnen handbereik.
  Niet alles hoeft geld te kosten. Het kost alleen tijd en moeite en een actieve , open, houding

  Hack your life 🙂 Make things easier and have fun with it.

  0 likes
 21. [quote name=”jannie”]wat zijn jullie negatief zeg, jullie hebben altijd een oordeel klaar. wees blij dat er zulke kinderen zijn.
  als iedereen wat positiever was zag de wereld er een stuk beter uit.[/quote]

  Is veelal afgunst jannie, trek het je niet aan, hier speculeren ze alleen maar op..

  0 likes
 22. Als we zo blij moeten zijn met intelligentie mensen waarom is de wereld zo verziekt????

  Het zijn iedergeval niet de domme mensen die willen graaien en beter willen worden van andere mensen!!
  Blijf lekker geloven in de zo slimme mens, als we onze ogen open doen en rond ons kijken waarom zijn het juist de slimme mensen die er beter bij zitten als de normale mens??? Niet omdat ie zo lief is en vrijgevig, nee juist omdat die personen het waarderen dat zij slimmer zijn en dus meer rechten hebben als een ander.
  Blijf lekker geloven in sprookjes van de slimme mens maar tot nu toe ondervinden we het rond ons allemaal , leve de politiek en de afgestudeerde plukkers van de maatschappij.

  Keep believing!!!

  0 likes
 23. een einstein . seneca of beethoven is er niet bij oude uitvindingen combineren

  0 likes
 24. [quote name=”Daan”]Goed concept! Ik zou er zelf zo een kopen, altijd handig voor in de garage of in de auto voor noodgevallen onderweg (hoewel een knijpkat natuurlijk ook zou voldoen).

  Of het de oplossing gaat zijn voor derde wereldlanden weet ik niet. Zoals zowel het artikel als de video toelichten ontstaat er elektriciteit door het warmteverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht. In derde wereldlanden spelen er echter een paar elementen die het effect van deze zaklamp kunnen verminderen:

  – Ondervoeding leidt tot een lagere lichaamstemperatuur.
  – De omgevingstemperatuur in Afrikaanse en Aziatische landen ligt hoger dan hier.

  Hoe hoger het temperatuurverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht, hoe meer stroom er wordt opgewekt. Als één of beide van de bovenstaande punten een rol spelen neemt het effect wellicht sterk af.

  Neemt niet weg dat de potentie er is en er mogelijk veel kan worden bereikt door het één en ander te optimaliseren.[/quote]
  dáchts is het ook in Afrika veel kouder… Laat dat nu net het moment zijn dat je een zaklamp gebruikt!!!

  Daarnaast is het goed te zien dat er dus landen zijn waar kinderen dus wel gewoon keihard goed onderwijs volgen. En men boven de rest mag uitsteken om zo telkens eer nieuwe andersdenkenden op te leiden die uiteindelijk met de informatie die hen is geboden iets nieuws kunnen bedenken.

  Niet een wonderkind maar een produict van onderwijs dat is gericht op het individu te laten groeien en uiteindelijk dus het collectief, zonder de gedachtte dat iedereen gelijk is. Anders had dit kind nooit tot deze ontwikkeling gekomen. Ik ben benieuwd hoe vaak zij een test moet maken, en of zij daar angst voor heeft! IK weet het antwoord al.

  0 likes
 25. [quote name=”wat”]”De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers.”

  Sorry maar dit is gewoon basis kennis wat je op school krijgt.
  Vroeger deden we dit ook al m.b.v. bijv. een sinasappel.
  Of een trapversterker maken met transistoren, condensatoren en weerstanden, daarbij een membraan speaker op aansluiten en je had een zender/ontvanger. En programmeren in basic om je wiskunde huidwerk formules uit te rekenen en grafiekjes te tekenen.

  Wetenschap is wel even wat meer dan dit.[/quote]
  Vroeger wel tegenwoordig niet meer, omdat iederen op het zelfe niveau bij elkaar wordt gepropt, en het gemiddelde van de klas er enigzins leuk uit moet zien. In Nederland leer je deze zaken niet meer, de vraag is of er uberhaupt leerkrachten zijn die de materie zelf wel begrijpen!! Ik vrees het ergste!

  0 likes
 26. [quote name=”Jeroen”][quote name=”wat”]”De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers.”

  Sorry maar dit is gewoon basis kennis wat je op school krijgt.
  Vroeger deden we dit ook al m.b.v. bijv. een sinasappel.
  Of een trapversterker maken met transistoren, condensatoren en weerstanden, daarbij een membraan speaker op aansluiten en je had een zender/ontvanger. En programmeren in basic om je wiskunde huidwerk formules uit te rekenen en grafiekjes te tekenen.

  Wetenschap is wel even wat meer dan dit.[/quote]

  Haters gonna hate[/quote]
  En realisten blijven realistisch!! En zij die elke afwijkende mening als negatief bestempelen zullen er ook altijd zijn en zullen vervolgens ook altijd huilen.

  0 likes
 27. [quote name=”Andre”]Als iedereen die hier zo laag denkend over deze uitvinding even bekijkt wat zij zelf op die leeftijd hadden gepresteerd, en het algemeen nut daarvan was, hoor ik graag wat voor Einstein je dan wel niet bent.

  Deze mensen met kritiek, of een nog hogere intelligentie, zijn zo slim, dat ze hun eigen niet meer snappen.

  Persoonlijk juich ik iedere ontwikkeling en idee van de jeugd toe, ook al is het nut nog twijfelachtig, maar ze doen wel wat vanuit een visie en betrokkenheid, en daar maken wij wel onze toekomst mee, en zou gestimuleerd moesten worden, ipv afgebrand omdat iemand bang is dat een jong iemand meer kan dan jij zelf.[/quote]
  Het gata niet over hogere intelligentie, of om vergelijken met wat iemand op die leeftijd had bereikt, het gaat om het afzetten van de uitvinding met bestaande technologien, door een kind dat deze simpelweg door een andere gedachtengeng heeft samengebrqacht. En zij kon dit omdat zij op blijkbaar op een testende school(want daar wordt iedereen getest) de mogelijkheid kreeg om al op jonge leeftijd met deze technieken in contact te komen.

  Wat ik graag zou zien is de socialitische handen van de overheid uit het Nederlandse onderwijs systeem en nieuw systeem op te bouwen waarbij de Nederlandse jeugd deze kanzen ook gata krijgen. Gehee met verschillende niveau waar de ver achtergestelden op het laagste niveau gaan en de heldere geesten zich apart kunnen onderscheiden met andere slimme geesten! Weg met de collectiviteit van de eenheidsworst leve het individu en de successen die zij kunne behalen die niet voor iedereen weg is gelegd omdat de mens nergens gelijk is, behalve voor de wet!

  0 likes
 28. Inderdaad een prachtig concept. En fantaseer eens over efficiëntere manieren om deze techniek toe te passen, bijv een slaapzak, die te combineren is met een accu, die weer te combineren is met een waterpomp of -filter. De mogelijkheden zijn onbegrensd, als je het kunt verzinnen kun je het ook maken! Thumbs up voor dit indigo genie!

  0 likes
 29. [quote name=”mark”]Als we zo blij moeten zijn met intelligentie mensen waarom is de wereld zo verziekt????

  Het zijn iedergeval niet de domme mensen die willen graaien en beter willen worden van andere mensen!!
  Blijf lekker geloven in de zo slimme mens, als we onze ogen open doen en rond ons kijken waarom zijn het juist de slimme mensen die er beter bij zitten als de normale mens??? Niet omdat ie zo lief is en vrijgevig, nee juist omdat die personen het waarderen dat zij slimmer zijn en dus meer rechten hebben als een ander.
  Blijf lekker geloven in sprookjes van de slimme mens maar tot nu toe ondervinden we het rond ons allemaal , leve de politiek en de afgestudeerde plukkers van de maatschappij.

  Keep believing!!![/quote]

  Beste mark.
  Je bent toch op een of andere manier op niburu terechtgekomen, dus ik ga ervan uit dat je bekend bent met complottheorien. Zoek eens op i-net naar bijv. New world order, illuminati, piramide van macht, agenda 21 en anders op youtube : all wars are banker wars.

  Na het nuttigen van deze info heb je een correctie op je statement. Intelligente & domme mensen worden onderdrukt door negatieve en hebberige mensen. Dat heeft niets met intelligentie te maken, alleen met ONMENSELIJKHEID!

  #De prijs die mensen betalen voor onverschilligheid in algemene zaken is dat ze geregeerd worden door slechte leiders. “Plato”

  0 likes
 30. De laatste alinea, dat is de kern van het hele artikel.
  Een soort van reli-propaganda om te zeggen: “kijk, zie je wel”, met als excuus een puber die iets in elkaar heeft gezet (al dan niet met hulp van volwassenen?).

  Ook hier geldt, net als in het neoliberale wereldje: de verpakking is de inhoud, the medium is the message, de presentatie prevaleert boven het argument.

  Want laten we even wel zijn: wat voor inhoudelijk argument geeft een dergelijke video presentatie?
  Een video die vervolgens gebruikt en misbruikt wordt voor indigo toestanden van de zevende dimensie in het galactisch firmament.
  Hoe bont en blauw (indigo) wil je enige vorm van mentale integriteit slaan?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

organisator

Organisator coronaprotesten krijgt politie aan de deur: ‘Ze pakken m’n kinderen af als ik doorga’

Youri Plate, de organisator van een aantal ...

huisarts

Huisarts loopt leeg over Hugo de Jonge. ‘U hebt nog maar één taak: vertrekken!’

Op zaterdag verscheen er een onthullend interview ...