Innovatie

Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien

Help mee door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De 15-jarige Ann Makosinski uit Victoria in de Canadese provincie Brits-Columbia krijgt veel aandacht voor haar holle zaklamp, die werkt op lichaamswarmte.

Haar uitvinding leverde haar een eerste prijs op tijdens de Google Science Fair afgelopen week en er heeft zich al een bedrijf gemeld dat geïnteresseerd is in haar batterijloze zaklamp.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De zaklamp gebruikt Peltier-elementen om warmte om te zetten in elektriciteit. Ann wil de derde wereld graag van licht voorzien. Ze kwam op het idee nadat een vriendin van haar uit de Filipijnen slechter begon te scoren op school omdat ze ’s avonds geen licht had om te studeren.

Peltier-elementen

“Ik weet dat er wereldwijd veel meer mensen zijn die geen licht of elektriciteit hebben,” zei ze. “Dus ik dacht: laat ik dit probleem stapje voor stapje oplossen.”

Peltier-elementen zijn gebaseerd op het Peltier-effect en het Seebeck-effect. Het eerste effect is genoemd naar zijn ontdekker Jean Peltier. Hij ontdekte in 1834 dat wanneer er een elektrische stroom vloeit door een grensvlak tussen twee verschillende metalen, er een warmte-effect optreedt.

Het Seebeck-effect is de directe omzetting van een temperatuurverschil in een elektrische spanning op het grensvlak tussen twee verschillende metalen of halfgeleiders. Het Seebeck-effect werd in 1821 ontdekt door Thomas Seebeck en wordt onder meer gebruikt als energiebron voor verre ruimtemissies als ruimtesonde Cassini-Huygens, de Plutosonde New Horizons en de Marslander Curiosity.

Convectiestromen

In dit geval wordt één kant van de zaklamp verwarmt door de palm van je hand en de andere kant afgekoeld door lucht uit de omgeving en een holle aluminium buis. Rond en door de buis ontstaan convectiestromen waardoor het Peltier-element nog verder wordt afgekoeld.

Vader Arthur zei dat Ann altijd al handig was met een schroevendraaier. “Al onze harde schijven en printers zijn al uit elkaar geschroefd,” zei hij.

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers. Hoewel veel mensen nog sceptisch aankijken tegen deze generatie indigokinderen, kan het toenemende aantal tieners met uitzonderlijke en ongekende talenten niet langer worden genegeerd.

Bron: Csmonitor.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sander
sander
10 jaren geleden

Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien

Oke, alleen de derde wereld?:)..

Connor
Connor
10 jaren geleden

Dit vind ik nou een leuk artikel, alhoewel het mij niet uitmaakt of het een kind is of een man van 80 die het uitvind.
Het punt is dat het een goede uitvinding is.

mark
mark
10 jaren geleden

Wow wat goed zeg, ugh ugh , arogantie stroomt van dat kind der gezicht.
Bah zeg wat intelligentie doet met mensen.
En dat zaklampje geeft totaal geen licht alleen dat het brand.

Daan
Daan
10 jaren geleden

Goed concept! Ik zou er zelf zo een kopen, altijd handig voor in de garage of in de auto voor noodgevallen onderweg (hoewel een knijpkat natuurlijk ook zou voldoen).

Of het de oplossing gaat zijn voor derde wereldlanden weet ik niet. Zoals zowel het artikel als de video toelichten ontstaat er elektriciteit door het warmteverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht. In derde wereldlanden spelen er echter een paar elementen die het effect van deze zaklamp kunnen verminderen:

– Ondervoeding leidt tot een lagere lichaamstemperatuur.
– De omgevingstemperatuur in Afrikaanse en Aziatische landen ligt hoger dan hier.

Hoe hoger het temperatuurverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht, hoe meer stroom er wordt opgewekt. Als één of beide van de bovenstaande punten een rol spelen neemt het effect wellicht sterk af.

Neemt niet weg dat de potentie er is en er mogelijk veel kan worden bereikt door het één en ander te optimaliseren.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x