Natuur en Milieu

Totale maansverduistering op zaterdagavond (video)

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op zaterdagavond 10 december komt de volle Maan op tijdens een maansverduistering. Voordat de Maan opkomt is de verduistering zelfs totaal.

De Maan zal niet alleen mooi rood kleuren maar ook een stuk groter zijn dan normaal vanwege de zogeheten maanillusie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Maan is niet groter wanneer zij zich dichter bij de horizon bevindt maar toch zeggen onze hersenen van wel. Is het niet vreemd dat de Maan rood kleurt in plaats van zwart wanneer ze door de schaduw van de Aarde beweegt? In dit geval kleurt de stoffige lucht rond onze planeet het licht van de Zon rood waardoor de duisternis achter de Aarde een rode gloed krijgt. De exacte kleur hangt af van de onvoorspelbare staat van de atmosfeer op het moment van de eclips.

Als de Maan boven Nederland opkomt is zij echter al gedeeltelijk uit de kernschaduw van de Aarde gekropen en is er weer een flinke sikkel te zien. Eerder dit jaar, op 15 juni, kwam de Maan ook verduisterd op, maar toen zat ze nog midden in de aardschaduw.

De Maan komt zaterdag om 16.26 uur op. We hebben goed vrij zicht nodig op de noordoostelijke horizon om dat te kunnen zien. Waar we normaal een mooie ronde volle Maan zouden zien valt nu op dat we een halve Maan zien: het bovenste deel van de maanschijf zit nog in de aardschaduw.

Naarmate de Maan verder opkomt, valt de nacht ook verder in en wordt de hemel donkerder. Daardoor zal ook het donkere deel van de Maan mogelijk beter zichtbaar worden. Om 17.18 uur is de Maan weer helemaal vol te zien. Hij staat dan slechts vijf graden boven de horizon. Vanaf 18.28 uur is de Maan echt helemaal van de aardschaduw verlost.

Ontdek hier waar de totale maansverduistering op welk moment is te zien.

Bronnen: Spaceweather.com en Nu.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x