Archeologie

Tweede steen gevonden in oude Mayastad die verwijst naar eindtijd 2012

Help mee door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Overblijfselen van een oude Mayastad in het zuiden van Mexico verwijzen naar 2012, zo laat het archeologisch instituut van dat land weten.

De meeste experts wisten van slechts één referentie naar de datum in Mayagliefen van een stenen tablet bij de vindplaats Tortuguero in de staat Tabasco.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis INAH zei in een persverklaring dat er nog een andere duidelijke verwijzing is naar de einddatum en wel bij de nabijgelegen Mayastad Comalcalco. De inscriptie is gevonden op een baksteen. Comalcalco is ongewoon omdat de tempels er zijn gemaakt van baksteen.

Woordvoerder van het instituut Arturo Mendez zei dat een fragment van de inscriptie jaren geleden is ontdekt en dat het uitgebreid is onderzocht. Het wordt niet tentoongesteld en in een opslagruimte bewaard.

Baksteen van Comalcalco

Het tweede fragment staat bekend als de ‘baksteen van Comalcalco’ en wordt op internetfora bediscussieerd door experts. Velen twijfelen nog dat het fragment verwijst naar 21 december 2012, het einde van de huidige cyclus.

“Sommigen hebben voorgesteld dat het een nieuwe verwijzing is naar 2012, maar ik ben niet echt overtuigd,” zei David Stuart van de Universiteit van Texas in Austin, specialist op het gebied van Maya-epigrafie.

Baktun

De datum die gegraveerd is in de baksteen is onderdeel van een ronde kalender, een combinatie van de posities van dagen en maanden die zich elke 52 jaar herhaalt. De datum komt overeen met het einde van de dertiende Baktun; Baktuns waren perioden van 394 jaar en 13 was een belangrijk en heilig getal voor de Maya’s. De Lange telling van de Mayakalender begint in 3114 v.Chr. en de dertiende Baktun eindigt rond 21 december 2012.

De datum op de baksteen kan ook correponderen met gelijksoortige data in het verleden, aldus Stuart. “De steen kan ook verwijzen naar een datum in de oudheid en een belangrijke historische gebeurtenis in de Klassieke Periode beschrijven,” legde hij uit. “De derde glief op de baksteen lijkt op het werkwoord ‘huli’, ‘hij/zij/het arriveert’.

Hij die uit de lucht komt

Beide inscripties, zowel op het tablet van Tortuguero als op de baksteen van Comalcalco, zijn waarschijnlijk 1.300 jaar geleden in steen gegraveerd en in beide gevallen gaat het om cryptische boodschappen.

De inscriptie van Tortuguero omschrijft iets dat in 2012 staat te gebeuren waarbij de mysterieuze Mayagod Bolon Yokte betrokken is. Als gevolg van erosie en een scheur in de steen is het laatste deel vrijwel onleesbaar, alhoewel sommigen de laatste geërodeerde gliefen lezen als ‘hij die uit de lucht komt’.

Het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis zegt al lange tijd dat het einde van de wereld of een catastrofale gebeurtenis in december 2012 een westerse misinterpretatie is van de Mayakalenders.

Rondetafelgesprek

Het instituut herhaalde op donderdag dat de ‘westerse messiaanse gedachte de kosmovisie van oude beschavingen zoals de Maya’s heeft verdraaid’.

De experts van het instituut zeggen dat de Maya’s tijd zagen als een serie van cycli die begonnen en eindigden met regulariteit, maar zonder dat aan het einde van een cyclus een apocalyps zou plaatsvinden.

Vanwege de geruchten die op internet rondgaan over een ramp in 2012 organiseert het instituut volgende week bij de archeologische vindplaats Palenque in het zuiden van Mexico een rondetafelgesprek met 60 Maya-experts om ‘een einde te maken aan sommige twijfels over het einde van een tijdperk en het begin van een nieuwe cyclus’.

Bron: Yahoo.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x