Gezondheid

Uitgeademde lucht is unieke ‘vingerafdruk’

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers zeggen dat uitgeademde afvalstoffen een persoonlijke ‘vingerafdruk’ kunnen zijn.

Ze hebben pas ontdekt dat deze zogeheten ‘metabolieten’ uniek zijn. Uit een studie in het tijdschrift PLOS ONE blijkt dat een ademtest bij het stellen van een diagnose net zo goed werkt als het afnemen van bloed of urine.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Ik snap niet dat adem niet eerder is gebruikt om een medische diagnose te stellen,” zei hoofdonderzoeker Renato Zenobi van ETH Zürich in Zwitserland. “Bij de traditionele Chinese geneeskunde voelt men je pols, kijkt men naar je tong en ruikt men je ademhaling. Getrainde honden kunnen kanker ruiken, maar ze vertellen je niet welke stoffen ze precies hebben geroken.”

Bacterie

Eerder onderzoek toonde al aan dat de bacterie die verantwoordelijk is voor longinfecties of zelfs de aanwezigheid van maagkanker kan worden gemeten aan de hand van de adem.

Professor Zenobi zei dat de unieke vingerafdruk van de adem alleen erg moeilijk is aan te tonen nadat je koffie hebt gedronken of een sigaret hebt gerookt.

Ademafdruk

De onderzoekers analyseerden ademmonsters van 11 proefpersonen. Ze kwamen erachter dat bepaalde bestanddelen van de adem voor iedereen gelijk zijn, zoals bijvoorbeeld waterdamp en koolstofdioxide. De rest bleek per persoon uniek te zijn. Dit betekent dat ieder individu een unieke ‘ademafdruk’ heeft.

Afvalstoffen die uitgeademd worden, kenmerken de chemie van het lichaam. Een ademtest kan zonder uitgebreide onderzoeken worden uitgevoerd en ook zijn de resultaten gelijk te zien.

Het team van Zenobi werkt momenteel met pulmonologen om tekenen van longaandoeningen zoals astma en sarcoïdose en kanker in de adem te detecteren.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Het AD heeft hier zelfs over geschreven zie link:http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3420378/2013/04/04/Uitgeademde-lucht-kan-persoonlijke-vingerafdruk-zijn.dhtml Voor wie niets te vrezen heeft een verademing voor wie wel,ONDERDUIKEN OF GESNAPT WORDEN.:) Als ex Hoofdagent juich ik dit toe!!

Rien
Rien
11 jaren geleden

Weer een instrument om ons te controleren !!!

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Het AD heeft hier zelfs over geschreven zie link:http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3420378/2013/04/04/Uitgeademde-lucht-kan-persoonlijke-vingerafdruk-zijn.dhtml Voor wie niets te vrezen heeft een verademing voor wie wel,ONDERDUIKEN OF GESNAPT WORDEN.:) Als ex Hoofdagent juich ik dit toe!![/quote]
Wil ik er nog even aan toevoegen als het voor MEDISCHE doeleinden wordt gebruikt zou ik het eveneens toejuichen, maar ik weet nu al dat het voor CONTROLE doeleinden zal worden gebruikt.En jaren en jaren later, komt het “medische” om het hoekje kijken de wereld kennende.

Luc Verachtet
Luc Verachtet
11 jaren geleden

Ik wilde even op een explosief schoonheidsfoutje in de tekst wijzen: “waterstof (H2) en koolstofdioxide” als uitgeademde lucht moet zijn: “waterdamp (H20) en koolstofdioxide” zoniet zou het onsteken van een sigaret tot ee explosie kunnen leiden. 🙂

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x