Homepagina » Archeologie » ‘Unieke geavanceerde beschaving’ leefde in woestijn Turkmenistan
Unieke geavanceerde beschaving leefde in woestijn Turkmenistan

‘Unieke geavanceerde beschaving’ leefde in woestijn Turkmenistan

Meer dan vier millennia geleden werd Gonur-Tepe mogelijk bewoond door een unieke geavanceerde beschaving, voordat de stad werd bedolven onder het zand van de Karakum in het westen van Turkmenistan.

In Gonur-Tepe, in de vorige eeuw ontdekt door Sovjet-archeologen, woonden ooit vele duizenden mensen. Iedere zomer worden er nieuwe mysteries ontrafeld.

Het enorme complex omvat circa 30 hectare en kan vanuit de lucht pas echt goed worden gezien. De voormalige gebouwen lijken een doolhof in de woestijn te vormen dat wordt omringd door gigantische muren.

Soma

Op zo’n 50 kilometer van de historische stad Merv, net buiten de moderne stad Mary, zijn de ruïnes van Gonur-Tepe tekenend voor de archeologische rijkdommen van Turkmenistan, één van de meest geïsoleerde landen ter wereld.

Rond 2000 voor Christus was Gonur-Tepe, ook wel de stad van koningen en goden van Margiana genoemd, de belangrijkste stad in de Margiana-regio. Gonur-Tepe werd in de Sovjettijd ontdekt door archeoloog Viktor Sarianidi, die er deze zomer op 84-jarige leeftijd opnieuw opgravingen zal verrichten.

De ambachtslieden in de stad maakten zilveren en gouden voorwerpen en materialen voor het aanbidden van de goden. Sarianidi trof een paleis en verschillende tempels met altaren aan. Hij denkt dat de inwoners van de stad zoroastriërs waren.

Hij vond ook borden met sporen van cannabis, papaver en efedrine. Hij vermoedt dat deze ingrediënten werden gebruikt voor soma, een rituele drank die naar verluidt de zintuigen verscherpt.

Unieke ontdekkingen

“De gevanceerde technieken die de mensen gebruikten zijn indrukwekkend,” zei archeoloog Nadezhda Doebova. “De ambachtslieden konden bijvoorbeeld onder hoge druk de vorm van natuurlijk gesteente veranderen.”

De ruïnes van Gonur-Tepe vormen het middelpunt van een netwerk van nederzettingen in de delta van de Murghab, die vanuit Afghanistan door Turkmenistan stroomt.

In het gebied rond de moderne stad Mary zijn inmiddels 354 archeologische monumenten gevonden, waarvan 95 procent nog niet is bestudeerd door experts. Dit is nog maar het topje van de ijsberg van de enorme rijkdommen in het gebied rond Mary, aldus historicus Viktor Turik van het historisch museum in Mary.

Turkmenistan blijft nog altijd één van de meest geïsoleerde landen ter wereld. Mary heeft slechts drie hotels, hoewel president Gurbanguly Berdimuhamedow een nieuw hotel laat bouwen om het toerisme een impuls te geven.

Ondertussen worden in de ruïnes van Gonur-Tepe veel buitengewone zilveren en gouden artefacten gevonden. “Veel unieke ontdekkingen liggen in opslagplaatsen van Turkmeense musea te wachten tot ze mogen worden vertoond,” zei een medewerker van de Turkmeense dienst voor cultureel erfgoed die anoniem wilde blijven.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Biko schreef:

  Wat ging er dan verkeerd, vraag ik me af, van geavanceerd naar onderontwikkeld?

  0 likes
 • DingieM schreef:

  [quote name=”Biko”]Wat ging er dan verkeerd, vraag ik me af, van geavanceerd naar onderontwikkeld?[/quote]

  Ik vraag me ook af wat er verkeerd is gegaan met het ras Bankier en Politici. Hun hersenen lijken zich erg snel af te breken. Om maar niet over hun hart te beginnen.

  0 likes
 • T R Hunter schreef:

  [quote name=”DingieM”][quote name=”Biko”]Wat ging er dan verkeerd, vraag ik me af, van geavanceerd naar onderontwikkeld?[/quote]

  Ik vraag me ook af wat er verkeerd is gegaan met het ras Bankier en Politici. Hun hersenen lijken zich erg snel af te breken. Om maar niet over hun hart te beginnen.[/quote]
  Nou niets is minder waar dat ras van bankier en politici was al meer dan 6000 jaar geleden aktief met dezelfde scam als nu en dat word de Sumerian swindle genoemd het begin van alle ellende en begon al ver voor de Sumeriens zelf alleen deze konden alles nog beter optekenen vanwege de cuniform script. Voor de Sumeriers was er echter al een geavanceerd volk. Zoek op Sumerian swindle

  0 likes
 • Carlo schreef:

  Zal wel komen door een klimaat verandering door de CO2 uitstoot van Nederland.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Krijg al meer de indruk dat voor duizenden jaren geleden er vele buitenaardse steden waren en dat ze ons ineens hebben achtergelaten om een of andere reden, want het gaat er bij mij niet in dat we eerst heel slim en beschaafd waren en dat we nu alleen maar dommer worden, hoe vernietig ik zo snel mogelijk mijn leefomgeving voor stukjes papier.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Ik vraag me wel eens vaker af wat er onder woestijnen zou kunnen liggen.Mijn gedachten zijn altijd al geweest het klimaat heeft voor woestijnen gezorgd, waardoor mensen de benen namen.Ik denk dat er nog een enorme schat aan info te halen valt aan wat onder het woestijnzand zich begeeft.En als je zoveel potten vindt, is er ook veel water geweest!!En weer vindt men middelen om met de ‘GODEN” te spreken.De Goden die bezet zijn voor de blanke, die “Hem” zoeken in een kerkje.

  0 likes
 • theo schreef:

  [quote name=”kengai”]Krijg al meer de indruk dat voor duizenden jaren geleden er vele buitenaardse steden waren en dat ze ons ineens hebben achtergelaten om een of andere reden, want het gaat er bij mij niet in dat we eerst heel slim en beschaafd waren en dat we nu alleen maar dommer worden, hoe vernietig ik zo snel mogelijk mijn leefomgeving voor stukjes papier.[/quote]
  Als jij ergens een indruk van krijgt, onderzoek je dat dan en zo ja, vind je dan feiten, of hou je het bij die indruk en breng je die vervolgens naar buiten?

  Het opkomen en ondergaan van beschavingen is een doodnormaal proces, wat ook prima loopt zonder inmenging van buitenaardsen. (als ze al bestaan én hier kunnen komen, waarom zouden ze zich daar überhaupt mee bemoeien?)

  Als op een plek de leefomstandigheden drastisch veranderen, is het soms nodig te migereren. Dat gebeurt al duizenden jaren, ook hier om de hoek, zij het op een kleinere schaal.

  De Loonse en Drunense Duinen, een natuurgebied, is eigenlijk een ecologische ramp, veroorzaakt door de mens.
  Het dorp Venloon lag daar in de bossen, tot door overbewerking en uitputting het land braak kwam te liggen en een stuifzandgebied vormde.
  Het dorp bezat geen vruchtbare grond en huizen raakten ‘overstuifd’ door zand. Uit arren moede is men vertrokken en zich in de omgeving gevestigd. (Loon op Zand e.o.)

  Weinig buitenaards aan dat verhaal. Héél aards juist. En een toonbeeld van korte termijn denken.

  0 likes
 • r schreef:

  En zo zijn de goden geboren …de aanbidding tot deze goden kwamen voort uit materiale stoffen de mens begreep niet de werking van de natuur en zag zijn meerderen daarin een stof om te kneden om beelden te scheppen van een macht die boven hen staat.. alle goden of een god waarin de mens deze aanbid en hem tot slaaf maakt van zichzelf …zichzelf niet begreep en zich tot goden ging keren om de gunst van deze goden moesten er offers worden gebracht…een zelf bedacht fenomeen waarin de mens zichzelf tot slaaf heeft uitgeroepen…en daardoor materie [het stof] de macht over de mens kreeg..zie maar deze huidige tijd alles wat de mens schept …uit de stoffen van deze aarde..kan met of tegen de mens keren..zo is het met geld …zo is het met goden…de mens beseft niet ten volle dat zijn scheppingskracht tegen zichzelf kan keren..ten goede of ten slechte
  wees allert want alles wat men doet of zegt …kan ook tegen of voor je gebruikt worden..
  doe alles uit liefde..de enigste kracht die door zijn zwakte uiteindelijk alles zal herstellen..

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  burgerjournalist

  Burgerjournalist filmt lachende verpleegsters: ‘Dit ziekenhuis is leeg’

  Het coronavirus heeft zich over de hele ...

  beiroet

  Beiroet ‘veranderd in oorlogsgebied’ na gigantische explosie: ‘Vergelijkbaar met Hiroshima’

  In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, heeft ...

  >