Homepagina » Financieel » ‘Universeel basisinkomen is zo gek nog niet’
Universeel basisinkomen is zo gek nog niet

‘Universeel basisinkomen is zo gek nog niet’

Er is veel te doen rond het basisinkomen. Volgens The New York Times wordt op cocktailparty’s in Berlijn bijna over niets anders meer gesproken en heeft het idee ook de aandacht getrokken van Amerikaanse beleidsmakers.

Onder de voostanders van een basisinkomen vinden we onder meer expert op het gebied van ongelijkheid Sir Tony Atkinson van de Oxford-universiteit.

Het idee werd ook ondersteund door wijlen Milton Friedman, een Amerikaanse econoom en voorvechter van vrije marktkapitalisme. Hij zag het als alternatief voor de huidige verzorgingsstaat. We geven geld aan mensen van arbeidsgerechtigde leeftijd, maar alleen onder de voorwaarde dat ze niet werken.

Experimenten

Om problemen te voorkomen die ontstaan doordat we mensen geld geven om niet te werken, sporen we ze aan een baan te zoeken. Dit werkt vernederend en bureaucratisch. Een basisinkomen gaat naar iedereen, ongeacht of iemand werkt of niet.

Tim Harford van de Financial Times vindt dat het basisinkomen serieus moet worden genomen. In tegenstelling tot veel utopische beleidsvoorstellen, zijn er in de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig experimenten met het basisinkomen gedaan. Het blijkt dat mensen wel minder gaan werken als ze een basisinkomen krijgen, maar dat het effect relatief klein is.

Robots

Als de meeste mensen blijven werken is het idee minder duur dan het lijkt. Het basisinkomen zou allerlei soorten uitkeringen gaan vervangen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Friedman geloofde dat de verzorgingsstaat zoals we die kennen zou afbrokkelen als iedereen een redelijk basisinkomen krijgt.

Steeds meer economen vrezen dat steeds meer mensen door de technologische veranderingen niet aan werk kunnen komen: de robots nemen onze banen in. Als dat het geval is hebben we een economisch systeem nodig dat rekening houdt met de grote aantallen mensen die op geen enkele manier een inkomen kunnen verdienen.

Bron: Ft.com

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dr. Why
Dr. Why
6 jaren geleden

we moeten gewoon van het geld en betaalde arbeid af. Dat kan alleen door serieus doorgedreven automatisatie 🙂
En een draai van 180° in mentaliteit 🙂

mo66
mo66
6 jaren geleden

Maar wat is nu precies de definitie van werken?

Zorg voor kinderen of zieke partner, ouder of naaste is geen werk en mag in onze huidige samenleving geen geld opleveren…
Zorg voor omgeving en huishouden is een persoonlijke zaak en mag geen geld opleveren…

In onze samenleving is werken hierachisch ingedeeld. Iemand gunt jouw het werk dat geld oplevert en kan die gunst ook zo weer terugnemen…
Zo komen de sterkeren, de slimmeren, de manipulerenden bovendrijven en die samenleving hebben we nu gecreeerd…

kengai
kengai
6 jaren geleden

Precies en mensen die verslaafd zijn aan geld die kunnen zich dan helemaal het apelazerus werken voor geld, want is het niet prachtig om dood te gaan en in een kist vol geld te liggen, alleen de status al, daar doe je het voor.
Dus met een basis inkomen kun je ook hebzuchtig blijven.

ja vast ..
ja vast ..
6 jaren geleden

Een basisinkomen zal hier nooit komen, ik sta op dit moment ter behoud van me uitkering van 879euro “vrijwilligerswerk” te verrichten bij hetzelfde bedrijf/instelling die mij ontslagen heeft omdat het moest bezuinigen. Ik sta nu fijn precies hetzelfde te doen als voorheen alleen voor de helft minder aan inkomen.

biko steve
biko steve
6 jaren geleden

[quote name=”ja vast ..”]Een basisinkomen zal hier nooit komen, ik sta op dit moment ter behoud van me uitkering van 879euro “vrijwilligerswerk” te verrichten bij hetzelfde bedrijf/instelling die mij ontslagen heeft omdat het moest bezuinigen. Ik sta nu fijn precies hetzelfde te doen als voorheen alleen voor de helft minder aan inkomen.[/quote]

Dat is toch tergend.
De gemeente die, conform de huidige wetgeving, contracten sluit met grote bedrijven als Kruidvat en zo mensen voor een minimumloon tewerkstellen.

Liggen hun producten nu ook voor minder dan de helft in de schappen? Helaas niet.

Een onvoorwaardelijk basisinkomen zie ik ook niet gebeuren IDD.

Pascal
Pascal
6 jaren geleden

Weg met al dat geld!! Geld is slavernij!! Trek een nr bij de bank en ga het zelf de rij aanschouwen en zien wat slavernij is want we staan allemaal te wachten.

astrid van triet
astrid van triet
6 jaren geleden

Het basisinkomen kost niets. Er is maar 1 programmeer regel in een bankapplicatie nodig om ieders persoonlijke rekening maandelijks met 750 te verhogen, en voortaan lost 1/1000 bij iedere transactie vanzelf weer op. Er hoeft dus niet eerst iemand voor belast te worden. Sterker nog, alle belastingen lossen vanzelf op.

Het woord basisinkomne is al opgelost. Het gaat niet over een inkomen. Het gaat over onze eigen levenstoegang die al van ons is en niets kost. WIj zijn zelf al de financiele ruimte van onze eigen levenstoegang: wij zijn degene die iedere dag weer opnieuw financiele ruimte creeeren bij bakker, huur, etc. WIj doen dit AL puur door in leven te zijn. Zet deze levenstoegang om in de bron van geldcreatie.

densie
densie
6 jaren geleden

basis….grond…wortelchakra…
veiligheid…
dat is heel veilig en dat is ontspannend…is genezend… en vandaar uit je passie volgen…creatief zijn….inspiratief…vrij…want dat basis-inkomen is er… dus je komt niet op straat…
wow!
dat zorgt voor minder criminaliteit, angst… en ga zo maar door…
Yeah!
Namasté…

astrid van triet
astrid van triet
6 jaren geleden

[quote name=”ja vast ..”]Een basisinkomen zal hier nooit komen, ik sta op dit moment ter behoud van me uitkering van 879euro “vrijwilligerswerk” te verrichten bij hetzelfde bedrijf/instelling die mij ontslagen heeft omdat het moest bezuinigen. Ik sta nu fijn precies hetzelfde te doen als voorheen alleen voor de helft minder aan inkomen.[/quote]

Je wordt dus als slaaf gebruikt. 2 maal. Dat laatste gaat ooit nog wel eens tot je doordringen.

Onze levenstoegang kost niets. Helemaal niets. Er is maar 1 programmeer regel nodig in een bank applicatie om onze persoonlijke saldo maandelijks met 750 te verhogen. Kost niks. En voortaan lost 1/1000 bij iedere transactie vanzelf weer op. Kost niks, en jij creeert deze financiele ruimte AL, puur doordat je in leven bent. Het is dus AL van jou. Maar het is onder je reet geroofd, het wordt aan een ander gegeven (jawel) en nu doen ze alsof je het bij de sociale dienst terug moet verdienen. Jij creert AL jouw financiele ruimte van jouw levenstoegang, bij de bakker, je huur, etc. Dit is dus AL van jou, en kan gewoon in geld omgezet worden samen. Kost niks. Just one programming rule. Dit is al lang bekend bij de regering, belastingdienst, sociale dienst, politie, en ga zo maar door. Maar ze roven gewoon verder. Zie ook petities en aangiftes op verbindopnieuwmetmij.nl

biko steve
biko steve
6 jaren geleden

[quote name=”astrid van triet”]Het basisinkomen kost niets. Er is maar 1 programmeer regel in een bankapplicatie nodig om ieders persoonlijke rekening maandelijks met 750 te verhogen, en voortaan lost 1/1000 bij iedere transactie vanzelf weer op. Er hoeft dus niet eerst iemand voor belast te worden. Sterker nog, alle belastingen lossen vanzelf op.

Het woord basisinkomne is al opgelost. Het gaat niet over een inkomen. Het gaat over onze eigen levenstoegang die al van ons is en niets kost. WIj zijn zelf al de financiele ruimte van onze eigen levenstoegang: wij zijn degene die iedere dag weer opnieuw financiele ruimte creeeren bij bakker, huur, etc. WIj doen dit AL puur door in leven te zijn. Zet deze levenstoegang om in de bron van geldcreatie.[/quote]

Slaap zacht.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

lubach

Proef op de som: bestaat de fabeltjesfuik van Lubach wel?

Arjen Lubach besteedde in zijn programma Zondag ...

coronamaatregelen

Medici tegen mondkapjes en andere coronamaatregelen

Een gastbijdrage van Karel Beckman. Voorstanders van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

39
0
We lezen graag je reactie!x