Homepagina » Financieel » ‘Universeel basisinkomen is zo gek nog niet’
Universeel basisinkomen is zo gek nog niet

‘Universeel basisinkomen is zo gek nog niet’

Er is veel te doen rond het basisinkomen. Volgens The New York Times wordt op cocktailparty’s in Berlijn bijna over niets anders meer gesproken en heeft het idee ook de aandacht getrokken van Amerikaanse beleidsmakers.

Onder de voostanders van een basisinkomen vinden we onder meer expert op het gebied van ongelijkheid Sir Tony Atkinson van de Oxford-universiteit.

Het idee werd ook ondersteund door wijlen Milton Friedman, een Amerikaanse econoom en voorvechter van vrije marktkapitalisme. Hij zag het als alternatief voor de huidige verzorgingsstaat. We geven geld aan mensen van arbeidsgerechtigde leeftijd, maar alleen onder de voorwaarde dat ze niet werken.

Experimenten

Om problemen te voorkomen die ontstaan doordat we mensen geld geven om niet te werken, sporen we ze aan een baan te zoeken. Dit werkt vernederend en bureaucratisch. Een basisinkomen gaat naar iedereen, ongeacht of iemand werkt of niet.

Tim Harford van de Financial Times vindt dat het basisinkomen serieus moet worden genomen. In tegenstelling tot veel utopische beleidsvoorstellen, zijn er in de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig experimenten met het basisinkomen gedaan. Het blijkt dat mensen wel minder gaan werken als ze een basisinkomen krijgen, maar dat het effect relatief klein is.

Robots

Als de meeste mensen blijven werken is het idee minder duur dan het lijkt. Het basisinkomen zou allerlei soorten uitkeringen gaan vervangen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Friedman geloofde dat de verzorgingsstaat zoals we die kennen zou afbrokkelen als iedereen een redelijk basisinkomen krijgt.

Steeds meer economen vrezen dat steeds meer mensen door de technologische veranderingen niet aan werk kunnen komen: de robots nemen onze banen in. Als dat het geval is hebben we een economisch systeem nodig dat rekening houdt met de grote aantallen mensen die op geen enkele manier een inkomen kunnen verdienen.

Bron: Ft.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dr. Why
Dr. Why
8 jaren geleden

we moeten gewoon van het geld en betaalde arbeid af. Dat kan alleen door serieus doorgedreven automatisatie 🙂
En een draai van 180° in mentaliteit 🙂

mo66
mo66
8 jaren geleden

Maar wat is nu precies de definitie van werken?

Zorg voor kinderen of zieke partner, ouder of naaste is geen werk en mag in onze huidige samenleving geen geld opleveren…
Zorg voor omgeving en huishouden is een persoonlijke zaak en mag geen geld opleveren…

In onze samenleving is werken hierachisch ingedeeld. Iemand gunt jouw het werk dat geld oplevert en kan die gunst ook zo weer terugnemen…
Zo komen de sterkeren, de slimmeren, de manipulerenden bovendrijven en die samenleving hebben we nu gecreeerd…

kengai
kengai
8 jaren geleden

Precies en mensen die verslaafd zijn aan geld die kunnen zich dan helemaal het apelazerus werken voor geld, want is het niet prachtig om dood te gaan en in een kist vol geld te liggen, alleen de status al, daar doe je het voor.
Dus met een basis inkomen kun je ook hebzuchtig blijven.

ja vast ..
ja vast ..
8 jaren geleden

Een basisinkomen zal hier nooit komen, ik sta op dit moment ter behoud van me uitkering van 879euro “vrijwilligerswerk” te verrichten bij hetzelfde bedrijf/instelling die mij ontslagen heeft omdat het moest bezuinigen. Ik sta nu fijn precies hetzelfde te doen als voorheen alleen voor de helft minder aan inkomen.

x

Check Also

coronapas

Als onderbouwing voor 2G-coronapas gebruikte De Jonge studie die daar nooit voor bedoeld is: ‘Dit is misleiding’

Coronaminister Hugo de Jonge gebruikte als onderbouwing ...

grafiek

Wetenschapsjournalist: deze 2 grafieken zouden ons allen heel erg bezorgd moeten maken

Twee professoren van de Universiteit van Londen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

39
0
We lezen graag je reactie!x