Universum

Valt komeet Elenin uiteen?

Help door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen die komeet Elenin in de gaten houden merken op dat de helderheid van de komeet de afgelopen week zeer sterk is afgenomen en dat de coma steeds langgerekter wordt.

Diverse astronomen denken dat de komeet uiteen zal vallen voordat het perhelium wordt bereikt, het punt waarop de afstand tot de Zon het kleinst is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Op 19 augustus jongstleden werd de komeet geraakt door een enorme zonnevlam en coronale massa-ejectie die mogelijk het einde betekenen voor het brok ijs en stof. Als gevolg van de zonneactiviteit (zie onderstaande video) nam de helderheid van de komeet binnen enkele dagen af tot waarden van begin augustus.

“We volgen de komeet met behulp van de STEREO-satellieten en verschillende amateurastronomen monitoren Elenin met hun telescopen,” zei de Australische amateurastronoom Ian Musgrave van de website Astroblog. “Kort nadat de komeet oplichtte als gevolg van de coronale massa-ejectie werd de staart rondgedraaid als gevolg van de zonnewind. Daarop zagen amateurastronomen een enorme afname in de intensiteit van de komeet. Dit is mogelijk een voorbode dat de komeet uit elkaar zal vallen.”

De afname in helderheid na de CME is mogelijkerwijs een indicatie dat de komeet het niet zal overleven. Een andere mogelijkheid is dat de CME de coma, de heldere wolk van deeltjes rond de komeet, deels weg heeft gevaagd en dat deze weer opnieuw wordt gecreëerd.

De voorspelde omloopbaan plaatst Elenin op 16 oktober aanstaande het dichtst bij de Aarde. Elenin nadert onze planeet tot op ongeveer 34 miljoen kilometer.

Een andere Australische amateurastronoom, Michael Mattiazzo, nam foto’s van de komeet en merkte op dat de nucleus ook steeds langgerekter van vorm lijkt te worden. Dit is doorgaans een indicatie dat de komeet zich opsplitst of uiteenvalt.

De door doemdenkers voorspelde seismische activiteit op 17 augustus bleef uit en nu is er een aanzienlijke kans dat de komeet de Zon nooit zal bereiken.

Bron: Universetoday.com

Gerelateerd: Het sprookje van de komeet Elenin

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x