
Onderzoekers van de Northwestern University hebben van nature voorkomende polyfenolen in groene thee, rode wijn en donkere chocolade gebruikt voor het maken van een antibacteriële coating.
Wanneer polyfenolen in poedervorm worden opgelost in water met een klein beetje zout, ontstaat een bacteriedodend middel.
De oplossing, die niet giftig is en de eigenschappen heeft van een antioxidant, hecht zich aan vrijwel ieder oppervlak en kan ideaal zijn voor een hele reeks producten. Als voorbeeld noemt hoofdonderzoeker Phillip B. Messersmith een roestvrijstalen heupimplantaat. Doop het implantaat in de oplossing en de kunstheup doodt bacteriën en beschermt tegen reactieve zuurstofsoorten zoals vrije radicalen.
Ontstekingsremmend
Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten. Belangrijke bronnen zijn druiven, bessen, granaatappels, thee, bier, wijn, olijfolie, chocolade, walnoot, pinda en andere vruchten en groenten. Vruchtschillen hebben een hoog gehalte aan polyfenolen.
Ze werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinoge werking. Ze verlagen bovendien het risico op de ziekte van Alzheimer en hebben een bloeddrukverlagend effect.
Bacteriële infecties
“De antibacteriële lagen hebben eigenschappen die van belang zijn bij het redden van levens en de gezondheid van mensen,” zei één van de onderzoekers. “Zonder verdere aanpassingen kunnen ze de levensduur van een medisch apparaat verlengen, ontstekingen terugdringen en bacteriële infecties voorkomen.”
De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Angewandte Chemie.
Bron: Northwestern.edu via Gizmag.com
Gerelateerd:
- Artsen ontdekken ‘superhoning’ die wonden geneest en infecties bestrijdt
- Waarom fruit gezonder is dan fruitsap
- Ziektes genezen met water
- Hoe de voedingsindustrie ons voortdurend bedondert
- Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica