Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
‘Verloren wereld’ ontdekt in afgelegen deel van Australië
Hallucinante beelden uit Australië: ‘In rap tempo is hier een burgeroorlog aan het ontstaan’
Kijk hoe de staatssecretaris van VWS Baudet schoffeert: ‘Er klopt geen bal van wat u allemaal zegt’
“In 2019 begint een nieuwe ijstijd”
#TheatreNotCoup: “Dit lijkt meer op theater dan op een staatsgreep”
Het nieuwe, gouden wortelras van de toekomst
Uitbehandelde epilepsiepatiënt (8) praat en loopt dankzij dit wondermiddel. Zal dit het Europees Parlement overtuigen?
Nieuwsuur geconfronteerd met ‘fake news’ over Nederlandse winters. ‘Als je collectieve geheugen zo slecht is, moet je naar de dokter’
Let op: Honing bevat plastic