Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
‘Definitief’ bewijs dat WTC7 op 9/11 niet is ingestort door brand. Universiteit publiceert langverwachte studie
Natuurkundigen stuiten op onverklaarbare hoogenergetische deeltjes
Leylijnen: energiebanen van de aarde
Eerste Etruskische piramides gevonden in Italië
Mysteries van de geheime genootschappen
Polar Clock 3 graancirkel gemaakt door National Geographic?
Analist: “Schietpartij in Californië was Amerikaanse valse vlag-aanval, onderdeel van Gladio B”
MIT-professor: Beweringen van Witte Huis over chemische aanval Syrië ‘duidelijk onwaar’
Vreemde lichten boven nucleaire wapenopslag in Texas