Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Nederlandse hoogleraar: “Ik ben blij dat we af zijn van die Clinton-maffia”
Meeste aarde-observerende satellieten vallen komende jaren uit
Citizen Hearing on Disclosure bewijst dat buitenaardsen bestaan
Oud-commandant: “UFO boven Rendlesham Forest werd aangestuurd door moederschip”
Doorbraak in onderzoek naar ziekte van Lyme. Dit natuurlijke middel is de beste behandeling
‘Het bewijs stapelt zich op dat De Jonge niets geeft om volksgezondheid, maar juist mensen de dood injaagt’
Wapenfabrikant: Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald was Oekraïens
Goldman Sachs ziet de Europese Unie als voorloper van dictatoriale wereldregering. Farage trekt van leer
Mysterieuze gel-ballen gevonden voor kust van Noorwegen. De wetenschap staat voor een raadsel