Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
De klimaatagenda wordt gedomineerd door mensen die ideologisch gemotiveerd zijn. Hoogleraar keert zich hiertegen
Mysterieus skelet verschenen in weiland China. Wat in vredesnaam is dit?
Europarlementariër eist dat Europese Commissie verantwoording aflegt over ‘grootste schandaal van de eeuw’
Kuipers verwacht 10 miljoen ‘coronabesmettingen’ dit najaar: ‘Geesten worden rijp gemaakt voor nieuwe lockdowns’
Peiling: Amerikanen hebben meer vertrouwen in Trump dan in de media
Jullie hebben dit zélf veroorzaakt! Zie hoe Baudet de Tweede Kamer confronteert met de ongemakkelijke waarheid over Syrië
Noorwegen bedolven onder meters sneeuw. Dit is nu cherrypicking wat de NOS doet
Bepaalt de overheid het nieuws? De knusse relatie tussen journalisten en hoge ambtenaren
5 x ‘Mind Over Matter’-bewijs. Zo krachtig is ook jóuw brein!