Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Tenniswereld geschokt na slagveld Miami Open: ‘Wat is er aan de hand?’
Thierry Baudet: het hele land gaat naar de godganse tyfus en het wordt nog veel erger
Van margarine tot gekweekte zalm: Vijf soorten voeding waar je voor moet oppassen
Onbekende objecten en bijna-doodervaringen onder de loep
Steeds een stapje verder: Elon Musk stopt chip in hersenen van aap
Duitsers laten Burger King links liggen na sterk staaltje journalistiek
Alles wat ze je vertellen is een leugen. Deze film is verplichte kost
Mysterieuze massa onder zuidpool van de maan stelt wetenschappers voor raadsel. Waar komt dit vandaan?
Arts krijgt dit kritische artikel niet in de krant: ‘Het is een uiterst gevaarlijk precedent’