Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
“Graftombe met kruis gevonden op Mars”
Wie is de baas in Nederland? In ieder geval niet de kiezer! Baudet op dreef tijdens ‘belachelijke en verschrikkelijke’ Algemene Beschouwingen
Politie beschermt ‘klimaatcriminelen’ tegen tegendemonstranten: ‘Opeens is de wapenstok wel gevonden’
Kamerlid maakt gehakt van eurocraat Von der Leyen: ‘Hier past maar één reactie op en dat is: wegwezen!’
Nieuwe premier van Alberta verklaart World Economic Forum de oorlog: ‘Dit moet afgelopen zijn’
Overheid onthult plan om oversterfte te begraven
Syrisch parlementslid: “Terroristische bases in Aleppo lagen vol met NAVO-wapens”
Japanse astronomen vinden verste cluster van sterrenstelsels
Waarheid over Roswell eindelijk onthuld? Eerste hoorzitting over UFO’s ooit in Canada