Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Gemberthee doodt kankercellen, lost nierstenen op en reinigt je lever
2351 (!) Amerikaanse architecten en ingenieurs weten het zeker: 9/11 was een complot
VIDEO: Livestream NASA onderbroken op moment dat ‘zes grote UFO’s’ het ISS passeren
Iraakse minister: “Soemeriërs maakten 7000 jaar geleden al ruimtereizen en hebben Pluto ontdekt”
“Banken komen weg met massa-oplichterij”
Drie vurige krachten van creatie voor de mensheid
Pro Privacy Podcast #02 – Rabobank CO2 Score, Wie kan bij je rekening? Groen licht Digital ID en Interoperabiliteit CBDC’s
‘Belangrijke ontdekking’: Zelfhelend bionisch blad zet zonlicht om in brandstof
Nederlandse pilote 21 dagen opgesloten in quarantainekamp Hongkong