Universum

Venus is bijzonder helder

Help ons door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er komen veel vragen binnen over de lichtgevende stip aan de zuidwestelijke avondhemel. We hebben hier te maken met buurplaneet Venus.

Je kunt er bijna niet omheen, aangezien Venus volgens het Observer’s Handbook 2013 een schijnbare magnitude heeft van -4,9.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Begin november werd de planeet vanaf de aarde bekeken voor ongeveer 49 procent beschenen en stond hij op 5,5 lichtminuten of 99 miljoen kilometer van de aarde. De magnitude bedroeg op dat moment -4,5.

Ongelooflijk helder

Onze buurplaneet kwam dichterbij. Eind november stond Venus, te zien in het sterrenbeeld Boogschutter, op 4,2 lichtminuten of 75 miljoen kilometer van onze planeet.

De fonkelende planeet naderde ons op 1 december tot op 65,7 miljoen kilometer. De Royal Astronomical Society of Canada (RASC) liet vervolgens weten dat Venus inmiddels een magnitude heeft van -4,9 en daarmee ongelooflijk helder is.

De planeet bereikt op de dag na pakjesavond zijn grootste helderheid. Volgens het handboek Astronomical Phenomena 2013 staat Venus op die dag op 3,4 lichtminuten of 60,8 miljoen kilometer van de aarde.

Jupiter en Mars

Even na achten in de avond verschijnt daarnaast planeet Jupiter aan de noordoostelijke hemel. De gasreus heeft een magnitude van -2,5 en staat in het sterrenbeeld Tweeling.

Mars, een andere buurplaneet, kan het beste worden gezien rond zonsopkomst. De rode planeet is te zien in het zuidoosten en staat in het sterrenbeeld Leeuw.

Bron: Washingtonpost.com Foto: NASA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lucky Luck
Lucky Luck
10 jaren geleden

Goh, kan je nu opeens weer mars zien? Deze was toch door Niburu verbrand? Is zeker een optische illusie van de iluminatie.

Cathy
Cathy
10 jaren geleden

[quote name=”Lucky Luck”]Goh, kan je nu opeens weer mars zien? Deze was toch door Niburu verbrand? Is zeker een optische illusie van de iluminatie.[/quote]
Maar hij is er wel (Andre van Duin )

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

[quote name=”Lucky Luck”]Goh, kan je nu opeens weer mars zien? Deze was toch door Niburu verbrand? Is zeker een optische illusie van de iluminatie.[/quote]
En waar is het andere licht onder Venus, zeker weggepoetst.gisteren avond zeer duidelijk te zien en zeker geen optische illusie.was bijna net zo fel en lag onder venus.

Eddie
Eddie
10 jaren geleden

Klok horen luiden en nog op zoek naar de klepel

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x