Gezondheid

Verband tussen luchtvervuiling en geheugenverlies

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen die in een drukke stad of bij een drukke snelweg wonen hebben meer kans op een beroerte of geheugenverlies, zo blijkt uit een studie die is gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine.

Een ander rapport in hetzelfde tijdschrift spreekt van een snellere achteruitgang van cognitieve functies bij vrouwen die in gebieden wonen met meer luchtverontreiniging.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Belangrijk om op te merken is dat de waarden die door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) als veilig zijn vastgesteld een significante invloed hadden op de gezondheid,” zei Gregory Wellenius van de Brown-universiteit in Providence in de staat Rhode Island.

Hij analyseerde samen met zijn collega’s medische gegevens van zo’n 1.700 patiënten die tussen 1999 en 2008 een beroerte kregen. Door de patiëntgegevens naast data van een meetstation te leggen ontdekte het team dat het risico op een beroerte in de 24 uur na ‘gemiddelde’ luchtvervuiling 34 procent hoger was. Men vond een verband tussen het risico op een beroerte en stikstofdioxide, dat ontstaat door de uitstoot van wegtransport.

In reactie op onze omgeving zetten onze bloedvaten uit en trekken ze samen om de bloeddruk op peil te houden. Luchtvervuiling beïnvloedt mogelijk het vermogen van ons lichaam om de bloeddruk te reguleren. Dit verklaart onder meer een verhoogd risico op beroerte en achteruitgang van cognitieve functies.

“De bloedstroom naar het brein is ongelooflijk belangrijk voor de cognitieve functie,” legde Wellenius uit. “Er zijn mogelijk effecten die een rol spelen bij de bloedstroom naar het brein en die de cognitieve functie kunnen beïnvloeden waar we nog geen weet van hebben.”

Dementie

Jennifer Weuve van het Rush University Medical Center in Chicago deed onderzoek naar zo’n 20.000 vrouwen van 70 jaar en ouder. Ook zij legde de gegevens naast metingen van de luchtverontreiniging rond hun huis.

Haar team ontdekte dat er een verband is tussen meer luchtvervuiling en een snellere achteruitgang van cognitieve functies. Volgens Weuve kan een schonere lucht ertoe leiden dat minder mensen worden gediagnosticeerd met dementie.

“Onderzoekers speculeren of de blootstelling aan luchtverontreiniging het menselijk brein kan bereiken,” zei Dr. Jiu-Chiuan Chen van de University of Southern California. Hij stelt voor meer onderzoek te doen naar de effecten van vervuiling op denken en geheugen.

Richtlijnen

Uit een derde gepubliceerde studie bleek dat Chinese vrouwen die worden blootgesteld aan verontreinigende stoffen in rook 39 procent meer kans hebben op dementie.

Onderzoekers hopen dat de EPA haar richtlijnen zal aanpassen. Volgens de American Heart Association krijgen 800.000 Amerikanen per jaar een beroerte. “We hebben goede vorderingen gemaakt, maar niet overal is de luchtvervuiling ver genoeg teruggebracht,” besloot Weuve.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x