Als bierbrouwers alle gebruikte ingrediënten op het etiket moesten vermelden, zou de verkoop van de gefermenteerde drank wel eens een stuk lager kunnen zijn dan nu het geval is.
Er bestaan verschillende manieren om bier te brouwen. Meestal laat men de mout van gerst in bronwater fermenteren.
Voor de gisting worden hopbellen, de vrouwelijke bloemen van hop, meegekookt als smaakmaker en conserveermiddel. Wat kan er allemaal nog meer in bier worden aangetroffen? Additieven die toegevoegd kunnen zijn aan bier:
- Mononatriumglutamaat (E621)
- Propyleenglycol (E1520)
- Glucose-fructosestroop
- Calciumdinatrium EDTA (E385)
- Karamel kleurstof
- Gele, rode en blauwe kleurstoffen
- Kleurstoffen die worden gemaakt van insecten
- Glyceryl monostearaat
- Vislijm
Deze ingrediënten tref je waarschijnlijk niet aan op het etiket omdat bierbrouwers daar niet toe verplicht zijn. Als ingrediënten al worden vermeld, is de kans groot dat de lijst incompleet is.
Sommige biersoorten, zoals bijvoorbeeld Corona, bevatten glucose-fructosestroop dat in de meeste gevallen genetisch gemodificeerd is, en vislijm, een stof die wordt verkregen uit de gedroogde zwemblazen van vissen om de kleur van wijn en bier helderder te maken.
Volgens de website Food Babe zijn Heineken en Amstel Light goede keuzes omdat ze gebruikmaken van niet-gemodificeerde gewassen en geen kunstmatige ingrediënten, stabilisatoren of conserveermiddelen toevoegen.
Rode wijn
In Duitsland moeten bierbrouwers zich houden aan het Reinheitsgebot, wat inhoudt dat bier alleen gemout graan, water en hop mag bevatten.
Men kan ook kiezen voor gecertificeerde biologische biersoorten, waar geen transgene gewassen of schadelijke additieven aan zijn toegevoegd. De meeste microbrouwerijen tonen alle gebruikte ingrediënten, maar worden één voor één opgekocht door de grote bierbrouwers.
Van alle alcoholische dranken is rode wijn misschien wel de meest gezonde keuze. Rode wijn bevat resveratrol, een polyfenol dat een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker, veroudering tegengaat en een positief effect heeft op de stofwisseling van obese mannen. De stof werkt bovendien ontstekingsremmend en doodt virussen.
Bron: Anh-usa.org
Gerelateerd:
- Stop met het drinken van melk
- ‘Gevaarlijkste drug van deze tijd’ zit bijna overal in
- Aspartaam gemaakt van ontlasting E. colibacterie
- Man (74) verslaat kanker met tarwegras
- Broccoli mogelijk sleutel in strijd tegen artrose
‘Dystopische Nieuwe Wereldorde: Canada is kanarie in kolenmijn’
Zeldzame rolwolk voor de kust van Brazilie
Artsen slaan alarm over ‘mysterieuze’ kankerepidemie: zo erg is het
Het was een totale wanvertoning. Zie hier de reactie van Baudet op het mislukte ‘Democratiefestival’ van minister Ollongren
De mens is níet verantwoordelijk voor global warming, beweert deze nieuwe studie. Lees ‘m hier (nu het nog kan)
Coronapaniek: Zo ziet het ‘oorlogsgebied’ rond de ziekenhuizen eruit. Schrik niet
Volgens BN’ers en virologen zijn ‘wappies’ nu ook verantwoordelijk voor mazelen, klopt dat?
Kijk: Er was zowaar een journalist die het De Jonge even moeilijk maakte op de persconferentie
‘Bosnische Zonnepiramide in Visoko is oudste piramide ter wereld’