Natuur en Milieu

Vijf heldere planeten voor het eerst in acht jaar te zien aan de avondhemel

Help ons door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst in bijna een decennium zijn alle vijf planeten die met het blote oog kunnen worden gezien tegelijkertijd zichtbaar aan de avondhemel.

Het voltallige kwintet, bestaande uit Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus, is sinds 2004 niet meer als zodanig verschenen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De parade van planeten zal deze week worden vergezeld door de wassende maan en de zeer heldere sterren Sirius en Canopus.

Mercurius

De zeven heldere objecten kunnen tot 7 maart het beste samen worden zien. Net na zonsondergang staat Mercurius in het westen laag aan de hemel en komt de roestkleurige planeet Mars op in het oosten. Mercurius bevindt zich het dichtst bij de zon en staat nooit ver van de horizon af.

0103 parade928739482743922894

Je kunt Mercurius met het blote oog vinden door eerst te zoeken naar de zeer heldere planeten Jupiter en Venus. Een half uur na zonsondergang verschijnen ze in het zuidwesten. Volg de lijn tussen Jupiter en Venus tot je bijna de horizon bereikt. Daar zul je Mercurius aantreffen. Saturnus is te zien als een heldere, gele ster en komt tegen middernacht op in het oosten.

Canopus

Sirius en Canopus staan deze week op hun hoogste punt aan de hemel. Sirius is de helderste ster die we vanaf de aarde kunnen zien en bevindt zich op slechts negen lichtjaar in het sterrenbeeld Grote Hond.

Canopus is na Sirius de helderste ster aan de hemel en tevens de helderste ster in het sterrenbeeld Kiel. Op noordelijke breedten is de ster echter niet zichtbaar.

Boven de noordpoolcirkel is Sirius niet langer zichtbaar en net onder de evenaar wordt het zeer lastig om Mercurius waar te nemen. Neem de tijd, laat je ogen wennen aan het donker en geniet van de show.

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd: Zes planeten en de Maan uitgelijnd aan ochtendhemel

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x