Gezondheid

Vitamine D3 helpt mentale aandoeningen voorkomen, verbetert mentale gezondheid

Help anderen door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel mensen weten dat vitamine D3 vele aandoeningen, van griep tot kanker, helpt voorkomen door het immuunsysteem te versterken.

Er is echter nog maar weinig gepubliceerd over de potentie van D3 om depressies te voorkomen of op te lossen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Recente studies associëren een tekort aan vitamine D3 met depressie. Dan zijn er studies die speculeren hoe de fysiologische bescherming van D3 de stemming kan beïnvloeden.

Depressie

Verschillende studies wijzen uit dat D3 de potentie heeft om mentale aandoeningen zoals depressie, Seasonal Affective Disorder (SAD), angststoornissen en schizofrenie te kunnen behandelen en voorkomen. Alhoewel de studies nog niet als overtuigend genoeg worden gezien is het verband tussen vitamine D en humeur duidelijk. Een overzicht van de studies vindt je hier.

Een studie uit 2006 naar ouderen toonde aan dat mensen met een lager vitamine D-gehalte tot 11 keer meer risico lopen depressief te worden dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte.

Er wordt gespeculeerd dat een tekort aan vitamine D de dopamine en norepinefrine receptoren beïnvloedt als gevolg waarvan symptomen van depressie zich kunnen voordoen. Tevens wordt gesuggereerd dat vitamine D3 het immuunsysteem helpt versterken zodat ontstekingen worden voorkomen. Ontstekingen worden vaak geassocieerd met angststoornissen of depressie.

Immuunsysteem

Een te krachtige reactie van het immuunsysteem kan ontstekingen veroorzaken, maar datzelfde geldt voor een te zwakke reactie. Vitamine D3 reguleert het immuunsysteem zodat altijd de juiste reactie wordt gegeven.

Een tekort aan vitamine D wordt bovendien geassocieerd met hyperthyroïdisme (meer schildklierhormonen worden aangemaakt dan je lichaam nodig heeft). Hyperthyroïdisme wordt het meest aangetroffen bij oudere depressieve mannen en vrouwen.

Vitamine D3 reguleert het stresshormoon glucocorticoïde. Een teveel of tekort van dit hormoon wordt geassocieerd met mentale aandoeningen.

D3 voorziet het lichaam van een enzym dat essentieel is voor de creatie van de catecholamine neurotransmitters zoals dopamine, adrenaline en noradrenaline. Een onbalans in deze neurotransmitters veroorzaakt doorgaans bipolaire stoornissen, schizofrenie en depressie.

Zomerzon

De zomerzon bevat de grootste hoeveelheid uv B vitamine D3 producerende lichtstralen en zorgt voor een stijging van het serotoninegehalte.

Vitamine D3 is niet alleen een vitamine, maar ook een prohormoon dat werkt om bestaande hormonen te ondersteunen en de productie van hormonen in het algemeen te stimuleren.

De meeste vitamine D3 of cholecalciferol supplementen worden verkregen door 7-dehydrocholesterol moleculen uit de huid of lanoline uit schapenwol bloot te stellen aan uv B licht.

Rond 5.000 internationale eenheden (IE) vitamine D3 per dag is voldoende. Het is goed om te weten dat je met vitamine D3 je stemming kunt verbeteren en stabiliseren en je mentale gezondheid kunt beschermen.

Bron: Naturalnews.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x