Onderzoek heeft aangetoond dat het Japanse dieet de kans op een vroegtijdige dood verkleint. Onderzoekers van het National Centre for Global Health and Medicine (NCGHM) in Tokio namen de Japanse eetgewoontes uitgebreid onder de loep.
Uit hun studie, die is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift BMJ, blijkt dat het Japanse dieet ervoor zorgt dat de kans op hartaandoeningen kleiner is en dat je langer leeft.
Het team volgde 80.000 Japanse volwassenen van 45 tot 75 jaar oud gedurende een periode van 15 jaar. Het eten van veel groenten, fruit en vis bleek het risico op sterven met 15 procent te verminderen.
De voedselrichtlijnen die de Japanse overheid in 2000 heeft geïntroduceerd lijken hierbij een essentiële rol te hebben gespeeld. Mensen die de richtlijnen volgden, hadden minder kans om te sterven, met name door hart- en vaatziekten of een beroerte.
Het typische Japanse dieet bestaat uit een gezonde balans van granen, groenten, fruit, vlees, eieren, sojaproducten, zuivelproducten en vis. Japanners hebben een hogere levensverwachting door hun gezonde dieet. Veel vis en groenten zorgen ervoor dat ze een lang leven voor zich hebben.
[BMJ]
Maak je borst maar nat: via dit nieuwe concept wordt straks het klimaatgeloof gekoppeld aan volksgezondheid
Stenen van Stonehenge hebben bijzondere muzikale eigenschappen
Schokkend: honderden Ierse meisjes hadden medische hulp nodig na HPV-vaccin. Spannen de overheid en media samen?
Waarom NOS stilletjes is gestopt met vermelding afzender raket die in Kramatorsk ‘onvoorstelbaar leed’ veroorzaakte
Onderwaterarcheologie: onverklaarbare karrensporen op Malta
De grote coronaregisseur valt door de mand: ‘De leugens komen bovendrijven’
Parallel universum? Duizenden zien ‘zwevende stad’ in de lucht boven China
Journalist legt uit: hierom is de Digital Services Act een grote bedreiging
Duitse artsen nemen bloed af bij gevaxten en doen verontrustende ontdekking