Mens en Dier

VS en EU sluiten overeenkomst over biologisch voedsel

Help ons door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Biologisch voedsel mag vanaf nu ook als zodanig worden verkocht in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Beide handelsblokken zijn woensdag tot een overeenstemming gekomen.

Topfunctionarissen van beide partijen hebben de overeenkomst in Neurenberg ondertekend om zo de snel groeiende biologische voedselindustrie te stimuleren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“De samenwerking is een belangrijke stap omdat op deze manier de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS worden versterkt,” zei Europees Commissaris voor de landbouw Dacian Ciolos in een verklaring.

Barrières

Vóór het nieuwe samenwerkingsverband, dat in juni van start gaat, moesten bedrijven die biologisch voedsel produceren zich aan beide zijden van de Atlantische Oceaan houden aan verschillende afspraken. Door het partnerschap verdwijnen de belangrijkste barrières met name voor de kleine en middelgrote bedrijven, aldus de Europese Commissie.

De Amerikaanse staatssecretaris van Landbouw Kathleen Merrigan was blij met het akkoord en zei dat het ‘nieuwe markten zal openen voor Amerikaanse boeren’ en zal ‘resulteren in goede banen voor Amerikanen die biologische producten verpakken en vervoeren’.

Beslissend jaar

Europese leiders waaronder de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel proberen al enige tijd de bilaterale transatlantische handel te stimuleren terwijl de eurozone blijft worstelen met de schuldencrisis.

Statistieken van de Europese Commissie uit 2010 laten zien dat Amerika net voor China de grootste handelspartner is van de Europese Unie. “Het jaar 2012 zou een beslissend jaar moeten zijn om handelsovereenkomsten te sluiten met belangrijke partners,” zeiden EU-leiders in een gezamenlijke verklaring na topoverleg in januari.

Uit cijfers van het Duitse ministerie van Landbouw blijkt dat meer dan 90 procent van al het biologische voedsel wordt verkocht in de Verenigde Staten of in Europa.

De Europese Unie heeft reeds gelijksoortige overeenkomsten gesloten met Argentinië, Australië, Costa Rica, India, Israël, Nieuw-Zeeland en Zwitserland.

In onderstaande video gaat EU-commissaris Dacian Ciolos in op de ontwikkelingen op de biologische markt. Volgens hem hebben biologische boeren inmiddels het vertrouwen gewonnen van de Europese consument.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x