Financieel

Waarom het bankensyndicaat Papademos noemde als nieuwe Griekse premier

Help anderen door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eerder vandaag meldde de Britse omroep BBC dat de Griekse premier George Papandreou zijn ontslag zou aanbieden aan de president van Griekenland, Karolos Papoulios.

Verschillende nieuwssites noemden Lucas Papademos reeds als vervanger van Papandreou. Het plan mislukte vandaag echter. Waarom wil het bankenkartel Papandreou niet langer als premier?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Sinds 11.00 uur donderdagochtend is het Griekse kabinet in een spoedzitting bijeen over de financiële crisis. Griekenland kwam op maandag met het plan een referendum te houden over het Europese noodpakket. Als het pakket wordt afgewezen door de Griekse bevolking, en daar heeft het alle schijn van, dan stevent het land mogelijk af op een faillissement.

Als Papademos als premier aantreedt dan is het referendum over het noodpakket waarschijnlijk van de baan. Toen het nieuws over de volksstemming naar buiten kwam ontstond grote paniek in Europa en kelderden de beurzen. Griekenland wordt door de trojka (het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie) in een ijzeren houdgreep gehouden. In ruil voor ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die worden verhaald op de burgers krijgt het land financiële steun.

Het feit dat zelfs de wikipedia-pagina van Papademos hem noemt als opvolger terwijl de partij van Papandreou het aftreden ontkent is een indicatie dat er een spel wordt gespeeld. “De premier treed niet af. De regering treedt niet af,” aldus een bron binnen de partij van Papandreou. Moest hij worden vervangen omdat hij het spel niet meer meespeelde met de ECB en het IMF? Moest iemand anders zijn plaats innemen omdat men bang is geworden dat het referendum doorgang zal vinden?

De Federal Reserve probeerde Lucas Papademos eerder al in de Griekse regering te krijgen. Hij zou in eerste instantie de ‘Goldman Sachs werknemer van het decennium’ Giorgos Papaconstantinou opvolgen. In 2002 heeft de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs het tekort van de Griekse regering gemaskeerd via een zogenoemde swaptransactie. Op 17 juni 2011 werd Papaconstantinou bij de herschikking van het kabinet van Papandreou echter opgevolgd door Evangelos Venizelos. Papaconstantinou is getrouwd met de Nederlandse schrijfster van reisboeken Jacoline Vinke en heeft twee zonen.

Lucas Papademos is om veel redenen de perfecte kandidaat voor het Europese bankenkartel. Hij studeerde aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en werd uiteindelijk in 1978 doctor in de economie. Ook Ben Bernanke, Paul Krugman, Benjamin Netanyahu en I.M. Pei studeerden af aan het MIT. Papademos werd in 1980 econoom van de Federal Reserve Bank van Boston. Vanaf 1985 werkte hij zich op in de Bank of Greece. Tussen 2002 en 2010 was hij vicepresident van de Europese Centrale Bank. Bovendien is hij sinds 1998 lid van de Trilaterale Commissie. En waar wil het criminele bankensyndicaat hem nu hebben?

 

Gerelateerd: Griekse regering laat volk stemmen over akkoord EU-top

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x