Het Complot

Waarschuw ons Google. Voor reguliere media, wetenschappers en deskundigen

Help mee door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Argeloze internetters die graag willen weten of vaccinaties veilig zijn, of de Aarde opwarmt en wie 9/11 veroorzaakte zijn slechts enkele klikken verwijderd van de waarheid.

Volgens Evgeny Morozov wemelt het op internet echter van sites die de wetenschappelijke consensus ondermijnen, valse samenzweringstheorieën verspreiden en feiten verdraaien. De Stanford-onderzoeker wil een bullshit-filter.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hij vindt dat zoekmachines en browserproducenten alarm moeten slaan als we hierop stuiten. Ironisch genoeg vindt Morozov censuur geen optie. Volgens hem kan het echter geen kwaad als Google omstreden sites naar beneden drukt in de zoekresultaten.

Weggepoetst

Is Morozov niet bang dat er plotseling ruimte is voor andere geluiden? Dat ook alternatieve zienswijzen plotseling getolereerd worden? Wie bepaalt of vaccins veilig zijn en wat valse complottheorieën zijn? Mag de internetgebruiker daar zelf niet over beslissen? Dat is toch het doel van een vrij internet?

Onderbouwde beweringen van deskundigen en ambtenaren worden volgens Morozov snel weggepoetst op populaire fora van complotdenkers. Wie bepaalt wie een deskundige is en wie een complotdenker? Moet je een universitaire titel hebben om het laatste woord te mogen hebben? Iedereen is toch nog steeds vrij om te denken wat hij of zij wil?

Alternatieve geluiden

Het lijkt erop dat de complotdenkers Morozov het vuur een beetje te dicht aan de schenen hebben gelegd. Hoe ging de uitspraak van Mahatma Gandhi ook alweer? Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan vallen ze je aan… Het lijkt erop dat fase drie is bereikt. Alternatieve geluiden werden tot voor kort genegeerd, de mensen werden uitgelachen, geridiculiseerd, maar de beweging wordt nu zo groot dat hij niet meer te stoppen lijkt. Voor elke website die de FBI afsluit komen er drie tot vier voor terug.

Computerfabrikant Intel kwam met de Dispute Finder die in Firefox-browsers beweringen kan accentueren die op veel andere, ‘meer betrouwbare’ sites worden ontkracht.

“Als je zegt ‘Obama is een reptiel’, dan zal het je laten zien dat CNN het betwist, dat The New York Times het betwist, maar dat Glenn Beck het er misschien mee eens is,” zei Rob Ennals van Intel. De Dispute Finder is inmiddels teruggetrokken uit de verzameling toepassingen van Firefox.

Waarschuwingslabels

Morozov ziet meer heil in waarschuwingslabels van Google. Dat neutraliseert volgens hem inspanningen van ‘gevaarlijke’ actiegroepen en helpt wetenschappers aan een groter publiek. Zijn wetenschappers wel geheel onafhankelijk? De fraudegevallen bij verschillende Nederlandse universiteiten liggen nog vers in het geheugen. De Italiaanse premier Mario Monti is bovendien voorzitter van de invloedrijke denktank Bruegel die nauwe banden heeft met een groot aantal onderzoeksinstituten. Hoofdredacteur van de Milanese krant II Giornale Alessandro Sallusti noemde het niet voor niets ‘de groep criminelen die de financiële ramp heeft georkestreerd’.

Meer controle en meer dominantie terwijl mensen steeds vaker zelf bepalen wat ze willen horen? Morozov denkt dat complotdenkers dan helemaal zullen doordraaien, maar is dat niet een projectie van eigen angst?

De beschuldiging dat Google werkt voor de farmaceutische industrie ligt dan op de loer, geeft Morozov toe. En dit is niet eens zo gek gedacht omdat Microsoft-oprichter Bill Gates bijvoorbeeld openlijk heeft toegegeven de wereldbevolking met behulp van vaccins te willen terugdringen.

De introductie van Google’s Social Search is Morozov een doorn in het oog. Geregistreerde gebruikers worden sinds kort geconfronteerd met zoekresultaten die gebaseerd zijn op aanbevelingen van bevriende Google-gebruikers. “Prettig als je kennissen bij de pinken zijn, maar gevaarlijk als je je in paranoïde gezelschappen ophoudt,” legt hij uit. Maar, wie is hier nu paranoïde? Filters, waarschuwingslabels, censuur?

Eén voorbeeld

Eén voorbeeld. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dagvaardde de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder in oktober vorig jaar vanwege diens rol in Operation Fast and Furious waarbij de wapensmokkel naar Mexicaanse drugskartels werd onderzocht.

Bij deze undercoveroperatie verdwenen honderden vuurwapens de grens over en kwamen ze in handen van criminele bendes in Mexico. De ATF (het Amerikaanse Bureau Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven) wilde nagaan hoe wapens naar de leiders van drugsbendes werden gesmokkeld, maar ‘raakte het spoor kwijt’.

Na de mislukte undercoveroperatie zijn ATF-chef Kenneth Melson en de hoogste federale officier van justitie in de grensstaat Arizona, Dennis Burke, eind augustus afgetreden. De door Morozov en Ennals zo geprezen New York Times meldde op basis van politiebronnen dat Amerikaanse undercoveragenten miljoenen dollars aan drugsgeld witwassen of smokkelen terwijl de rol van Washington bij de ‘aanpak’ van Mexicaanse drugskartels steeds groter wordt.

Uit een analyse van persagentschap Reuters is gebleken dat Eric Holder en Lanny Breuer, hoofd van de afdeling strafzaken van het Amerikaanse ministerie van Justitie jarenlang partners waren van een advocatenkantoor in Washington dat tijdens de crisis de grootbanken vertegenwoordigde.

Covington & Burling is één van de grootste advocatenkantoren in Washington DC en op het hoogtepunt van de economische crisis in 2008 bestond het klantenbestand van het kantoor onder meer uit Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase en Wells Fargo & Co.

Holder en kornuiten voorzagen de Mexicaanse kartels van wapens en het verdiende geld werd vervolgens door eigen klanten witgewassen. En zo is de cirkel weer rond.

Tenzij Reuters en The New York Times zich plotseling hebben bekeerd tot valse samenzweringstheorieën is bij deze duidelijk dat de zogenaamde gezaghebbende figuren in onze maatschappij niets meer en niets minder zijn dan een stel boeven.

Onderscheiden

Eigenlijk is het wel vreemd dat ‘complotdenkers’ die hun argumenten nog zo uitgebreid onderbouwen niet serieus worden genomen omdat ze geen gezag hebben en kunnen wetenschappers daarentegen volstaan met de termen ‘onzin’ en ‘bullshit’.

Maar Evgeny Morozov zal ook zien dat de verkoopaantallen van zijn boek teruglopen, net als de bezoekersaantallen van de websites die hij bezoekt. Mensen openen hun ogen voor de waarheid en hebben een eindeloze drang naar informatie.

Ze hebben er genoeg van dat er altijd vóór hun is gedacht, wat het beste voor ze was, wat ze het beste konden doen. Ze nemen de regie over hun leven weer in eigen hand. Intuïtief onderscheiden ze waarheid van leugens. Ook al plaats je er nog zoveel bullshit-filters tussen en druk je de informatie nog zo ver weg.

Brontekst: NRC.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x