Gezondheid

Veel auteurs psychiatrische bijbel hebben banden met big farma

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ondanks nieuwe transparantieregels hebben veel auteurs van de nieuwe psychiatrische ‘bijbel’ banden met de medicijnindustrie, zo blijkt uit een studie. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

De studie zet grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het nieuwe DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dit handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient is opgesteld door de American Psychiatric Association (APA) en wordt naar verwachting in mei 2013 gepubliceerd.

Niets veranderd

Voor het eerst moesten de auteurs hun financiële banden met de industrie onthullen. Bovendien mochten ze in totaal niet meer dan 7.500 euro per jaar ontvangen van medicijnproducenten.

Lisa Cosgrove van de Harvard-universiteit en Sheldon Krimsky van de Tuftsuniversiteit in Medford in de staat Massachusetts analyseerden de inkomsten van 141 commissieleden die het handboek opstellen. Ze ontdekten dat 57 procent van de schrijvers banden heeft met de industrie. Dat is evenveel als in 1994 en 2000. “Er is niets veranderd,” concludeerde Cosgrove.

Zorgwekkend

Critici beweren dat de definities van psychische aandoeningen door de jaren zijn verruimd onder druk van de farmaceutische industrie. Zo is het met name zorgwekkend dat steeds meer kinderen psychoactieve medicijnen krijgen voor bipolaire stoornis en ADHD.

Cosgrove is vooral bezorgd over schrijvers van het handboek die lezingen geven over producten van medicijnproducenten. Het geld wat ze daarmee verdienen blijft geheim, maar een zoektocht op het web leert dat 15 procent van de commissieleden dergelijke lezingen geeft.

Cosgrove wil nu dat de APA auteurs verwijdert die lezingen geven namens de farmaceutische industrie. Dat moet gebeuren voordat DSM-5 wordt gepubliceerd. Ze wil tevens dat de commissies veranderen zodat niet langer een meerderheid van de leden banden heeft met grote farmaceuten.

Kritiek

Ook psychologen hebben kritiek geuit op de veranderingen die gepland staan voor DSM-5. Een petitie die oproept tot meer betrokkenheid van psychologen is al meer dan 12.000 keer ondertekend en wordt gesteund door 14 van de 54 onderdelen van de American Psychological Association.

David Elkin, voorzitter van de Society for Humanistic Psychology, klaagt dat psychologen onvoldoende invloed hebben op het definiëren van mentale aandoeningen. “Een kleine groep met slechts 38.000 leden vertelt honderdduizenden anderen al jaren hoe we moeten denken over mentale aandoeningen,” zei hij.

In januari vroegen de psychologen de APA om onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar de veranderingen die men wil gaan doorvoeren in DMS-5. De APA heeft dat verzoek afgewezen (pdf).

Bron: Newscientist.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x