Voedselblogger Vani Hari is een petitie gestart om te achterhalen welke ingrediënten de twee grootste Amerikaanse bierproducenten gebruiken. Volgens Hari bevatten sommige bieren additieven als glucose-fructosestroop, stabilisatoren en kunstmatige smaakstoffen, die zijn gelinkt aan obesitas, allergieën, hyperactiviteit en maag- en darmproblemen.
Ze stelt daarnaast dat grote bierbrouwers propyleenglycol (E1520) gebruiken als antivriesmiddel in hun producten. Daarnaast worden zwemblazen van vissen gebruikt om de kleur van bier helderder te maken. “Ik stond hier echt van te kijken,” zei Hari. “Ik dacht dat bier alleen bestond uit hop, water, gist, mout en gerst.”
Alleen de bierbrouwer weet wat er precies in bier zit omdat bedrijven niet verplicht zijn de ingrediënten te vermelden. Hari pleit voor meer transparantie binnen de bierindustrie. Consumenten weten niet wat er in hun voedsel en drinken zit of wat ze in hun lichaam stoppen, aldus Hari.
Ze wil nu van Anheuser-Busch en MillerCoors, de twee grootste bierbrouwers in de Verenigde Staten, weten welke ingrediënten zij gebruiken. Een woordvoerder van Anheuser-Busch vertelde ABC News dat het bedrijf geen van de genoemde ingrediënten gebruikt ‘in zijn belangrijkste biermerken Budweiser en Bud Light’.
Peter Marino, een woordvoerder van MillerCoors, zei dat de gebruikte ingrediënten eigendomsinformatie zijn. Hij voegde toe dat MillerCoors geen zwemblazen gebruikt. De bedrijven wilden niet zeggen of ze karamel gebruiken als kleurstof voor donkere bieren. Karamel dat behandeld is met ammoniak ‘kan een probleem vormen’.
“Coca-Cola heeft zijn geheime formule jarenlang achter slot en grendel bewaard,” zei Hari. “Coca-Cola zet echter wel alle gebruikte ingrediënten op de verpakking – iets wat bierbrouwers jarenlang verborgen hebben gehouden.”
Hari kreeg voedselgigant Kraft eerder zover om gele kleurstoffen uit kinderproducten te halen en riep Subway op een ingrediënt dat in yogamatten wordt gebruikt uit zijn broodjes te halen. Volgens de voedselblogger bevatten sommige producten van MillerCoors glucose-fructosestroop en genetisch gemodificeerd maïs.
“We weten dat zuivelproducenten koeien volpompen met antibiotica en groeihormonen,” besloot Hari. “Op dezelfde manier moeten bierbrouwers eerlijk zijn en aangeven dat ze visblazen gebruiken.” Ze voegde toe dat sommige brouwers een chemisch gewijzigd extract van hop gebruiken om bier een bittere smaak te geven en langer houdbaar te maken.
Binnen 24 uur hadden meer dan 43.000 mensen de petitie ondertekend. MillerCoors beloofde na alle aandacht snel de lijst met ingrediënten voor populaire biermerken openbaar te maken. De ingrediënten voor Budweiser en Bud Light staan inmiddels online. De andere bieren zullen naar verwachting snel volgen.
[ABC News]
Buitenaardse schedel ontdekt in China. Lees wat deze ufoloog erover zegt
Lichaamscellen beginnen massaal te resoneren naar 528 Hz
“Geheimzinnige nazitrein in Pools tunnelcomplex bevat achtste wereldwonder”
‘Onverklaarbare’ overlijdenspiek Portugal, oversterfte rijst pan uit in Zuid-Korea en Hongkong
Het boek van Baudet ‘stond bovenaan’, maar ‘we hebben gewoon geen zin om een prijs aan hem uit te reiken’
Een dikke demissionaire middelvinger
Medicijnen doodsoorzaak nummer 3: waarom delen dokters ze dan nog uit als Smarties?
Slachtoffers vaccinatieschade: ‘VWS en RIVM zeiden: je hebt hem vrijwillig genomen, dus span maar een rechtszaak aan’
Het kan nog erger: Vlaamse politicus onthult gevolgen ‘groene staatsgreep’ bij onze zuiderburen