Bewustzijn

15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief

Help mee door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Liefst 15 tot 20 procent van de bevolking is hooggevoelig. Het merendeel weet dit echter niet van zichzelf.

Ze voelen zich vaak al sinds hun kindertijd anders, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Ze gaan er vanuit dat mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Ze vinden het tegelijkertijd logisch dat zij kunnen wat anderen kunnen, maar daardoor komen ze regelmatig in de problemen.

Mooie aspecten

Carrièrecoach Katrin Van de Water ontdekte op haar 28ste dat ze hoogsensitief is. “Het kan soms jaren en enkele crises duren voordat de link met hooggevoeligheid of -begaafdheid duidelijk wordt,” zei ze. “Veel van mijn klanten zijn hooggevoelig, al weten ze dat vaak niet van zichzelf. Doordat ik zelf HSP (hoogsensitief persoon) ben, heb ik er een speciale sensor voor ontwikkeld.”

Ze wil mensen niet in hokjes plaatsen, maar merkte bij zichzelf dat ze bepaalde dingen beter kon plaatsen door zich erin te verdiepen. Het werd haar ineens duidelijk waarom ze niet ‘gewoon’ een baan kon hebben, waarom schoonheid belangrijk voor haar is, waarom ze grote mensenmassa’s en thrillers liever mijdt. Sindsdien richt ze zich vooral op de mooie aspecten die het haar brengt: een intenser leven en mensen beter kunnen aanvoelen bijvoorbeeld.

Wat zijn de kenmerken van HSP?

  • Verontwaardiging over onechtheid en onrecht
  • Zoeken naar zingeving
  • Een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid
  • Een buitenbeentje zijn, niet in de pas kunnen en willen lopen
  • Een diep verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen aan de wereld
  • Een aparte kijk op de dingen hebben
  • Continu nieuwe dingen willen bijleren
  • Emotioneel intens
  • Talent voor crisis

Hooggevoeligheid gaat vaak samen met hoogbegaafdheid. Dankzij het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron is hooggevoeligheid sinds 1996 een bekend begrip geworden. Haar boeken openden bij veel mensen de ogen en hebben voor een golf van herkenning gezorgd. HSP’s hebben een gevoeliger zenuwstelsel waardoor ze intern en extern sterker worden geprikkeld dan de doorsnee mens.

Levenswijze aanpassen

Volgens Aron is het belangrijk dat HSP’s hun levenswijze aanpassen aan hun aangeboren eigenschap. Ze doen er goed aan meer rust te nemen, vaker alleen te zijn of de natuur op te zoeken en overprikkeling in bijvoorbeeld drukke omgevingen te beperken. Ook is het belangrijk dat zij schuld- of minderwaardigheidsgevoelens over hun inherente beperkingen loslaten. HSP’s doen er verstandig aan niet te proberen zich te conformeren aan het gedrag van niet-HSP’s, aldus Aron.

Onder de juiste omstandigheden kunnen HSP’s informatie beter en uitgebreider verwerken waardoor zij aanzienlijk aan de samenleving bijdragen. Volgens Aron zijn HSP’s vaak de ideale werknemer omdat ze consciëntieus en loyaal zijn en veel inzicht hebben in mensen en processen. Ook zijn ze erg gericht op kwaliteit.

Bekijk ook de video ‘Hoe moeilijk is het om kinderen te hebben die hoogbegaafd zijn?

Bron: Jobat.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

76 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Linda
Linda
11 jaren geleden

Misschien ben ik er een en toch niet gek. Ik word af en toe radeloos van het onbegrip om me heen, alsof ik van de maan kom. Ook omdat ik me wil verdiepen in dingen, dingen wil weten en begrijpen. Mijn omgeving snapt niet hoe ik dat aankan. Maar om te overleven moet ik weten en begrijpen waar ik sta, los van alles dat me al zonneklaar is. Moet me daarin gaan verdiepen. Ik voel me vaak zo alleen.

Nee..
Nee..
11 jaren geleden

Echte hoog sensitive mensen kom je nooit tegen

legaal
legaal
11 jaren geleden

Gelukkig nieuw jaar.Wat er on breekt is,is ook een goede intuitie hebben.zelf heb ik de dingen vlug door.en ja ik had ook een minderwaardigheids gevoel,dat heb ik al wat jaartjes niet meer.Massa,s vermijd ik ook,ik pik van alles op kwaaltjes enz,en dan kwam ik ziek thuis.Op feestjes trek ik mij dan wel eens terug.Veel dingen,of eigelijk alles heb ik zelf moeten onderzoeken,waarom ik anders ben.Alleen wat voor een doel heeft dit dat je anders bent?EEen famillie binding heb ik niet,De eerste ontmoeting die mensen met mij hebben,weten niet hoe ik ben en hebben dan een heel verkeerd beeld van mij.Ja en wat dat betreft ben ik net een spons alles onderzoeken en uitpluisen en ja ik ben dislectisch.Opmerkingen die ik maak tegen iemand komt altijd uit.Vaak word er dan tegen je gezegt oh,je weet het weer beter,maar daar vloeit weer uit voort dat je dan helemaal niets meer zegt.Een goed humeur heb ik ook altijd.Wat ik nu schrijf over mij zelf hoop ik ook dat ik hier mischien iemand kan helpen.Gr,Tineke.

Paquita
Paquita
11 jaren geleden

Beste Niburu redactie, Bedankt voor het plaatsen van dit artikel. Pas sinds een paar jaar ben ik er achter dat ik ook een HSP-er ben; ik VOEL VEEL en soms komt de info hard binnen. Twee maanden geleden kocht ik een Dominus Cervix ketting, die ik regelmatig draag. Sindsdien lukt het me beter en sneller om terug “in mijn centrum” te komen. Ik voel me evenwichtiger en gelukkiger. Ik hoop met deze info andere HSP-ers te kunnen helpen.

Back to top button
76
0
We lezen graag je reactie!x