Gezondheid

‘We belijden gezondheid als een orthodox geloof’

Help mee door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gezond leven en medicijnen slikken lijkt anno 2013 meer een plicht dan een recht te zijn. Het aantal patiënten dat medicijnen moet slikken omdat ze anders niet zouden kunnen functioneren, is buitensporig hoog.

Dat stelt professor ethiek en medische filosofie aan de UGent Ignaas Devisch. Hij is auteur van het nieuwe boek Ziek van gezondheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Maakt de doorgedreven gezondheidszorg mensen juist ziek? We hebben dankzij de medische vooruitgang wel meer mogelijkheden dan vroeger, maar tegelijkertijd is de keuzevrijheid ver te zoeken.

Consumenten

Als er een pil voor je kwaal bestaat, wordt er van je verwacht dat je die ook inneemt. Tegen griep laat je je vaccineren, lentemoeheid verdrijf je met een oppeppende kuur en koorts onderdruk je met een bruistablet.

Het aantal patiënten – of eigenlijk consumenten – dat medicijnen moet slikken omdat ze anders niet zouden kunnen blijven functioneren, is buitensporig hoog. Ziek zijn is een teken van zwakte geworden.

Je moet stralen, er fit en jong uitzien en gezond zijn. Omdat dat op den duur niet vol te houden is, wordt de drang om medicijnen te nemen vanzelf erg groot, aldus Devisch. En altijd weer de terugkerende economische component: ziekte kost de samenleving handenvol geld en dus zorg je als brave burger dat je niet ziek wordt, of het niet lang blijft. Gezond leven of het slikken van pillen lijkt daarom haast meer een plicht dan een recht geworden.

Orthodox geloof

Als er moet worden bespaard zou de overheid beter iets kunnen doen aan de overconsumptie van geneesmiddelen en behandelingen door mensen die eigenlijk niets mankeren. “Heel veel kerngezonde mensen laten zich tegenwoordig vaak screenen om er zeker van te zijn dat ze bepaalde ziektes niet hebben,” zegt Devisch.

Vroeger stonden tijdschriften vol met advertenties voor sigaretten, nu zijn het medicijnen. Medicalisering loopt de spuigaten uit. We belijden gezondheid als een orthodox geloof en beschouwen steeds meer aspecten van ons leven als een medische kwestie.

Bron: Knack.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Je ziet dat er hier ook heel veel angst is voor ziekten en om ziek te worden. Nu is het zo dat mensen die altijd maar met dat bang zijn voor ziekten ook vaak ziek zijn. Ze trekken het als het ware aan.

herman de graaf
herman de graaf
10 jaren geleden

Bovendien kun je jezelf afvragen of het leven een wedstrijd is.
Gaat het om wie de oudste of de gezondste is? Telt dat echt ?
Misschien staat Petrus je na het sterven op te wachten met de vraag of je het tijdens je leven naar je zin hebt gehad. Of je hebt genoten. En of je jezelf kon uiten met je talenten, je eigenaardigheden en je omgeving die je met je geboorte hebt meegekregen.

Harrie H. Braam
Harrie H. Braam
10 jaren geleden

Vergeet niet, dat ziekten ook worden “uitgevonden”. Zo blijft de kassa van de farmaceutische/medische wereld rinkelen. Er wordt meer verdient aan ‘ziektezorg’ dan aan ‘gezondheidszorg’. Het tegenstrijdige is, dat door het toenemende gebruik van medicijnen (dus niet het gebruik van geneesmiddelen, want dat zijn het niet!) weliswaar de kwantiteit van het leven toeneemt, maar de kwaliteit zeker niet!

M.a.w. je wordt wellicht ouder door medicijnen te gebruiken, maar het aantal gebreken neemt toe (mede door het overvloedige gebruik van pillen, poeders etc.). Zeker als je ook nog eens “middelen” krijgt voorgeschreven, die de bijwerkingen van andere middelen, die dienen te worden genomen, moeten opheffen.

Het een is dus niet los van het ander te zien. Tel daar ook nog eens de wens resp. wil van de patiënt bij op om een medicijn voorgeschreven te krijgen voor zijn klacht (want anders ga je niet naar de dokter/therapeut) en je krijgt een uitkomst, waar de farmaceutische wereld over in zijn vuistje lacht.

Ben ik tegen het gebruik van medicijnen? Nee, zeker niet. Als gepast hulpmiddel kan bij ziekten het effect gewenst zijn. Maar het blijft een hulpmiddel!

Maar de massaconsumptie van medicijnen is een chronische ziekte op zich geworden. Dus mogen we allemaal de hand in eigen boezem steken om dit te veranderen.

En als je dan al chronisch gebruikt maakt van medicatie heeft de natuurgeneeskunde uitstekende oplossingen om zelfs de oorzaak van het ziekteprobleem op te sporen en te behandelen, waardoor het slikken van farmaceutische middelen tot het verleden behoort dan wel tot het minimum wordt beperkt.

Al met al dus ook een vorm van verandering van bewustwording. Blijf je slaaf van het farmaceutisch/medisch systeem en van jezelf of ga je bewust met informatie om en doet datgene wat het beste bij je past.

Ben ik kritisch? Ja, in positieve zin.

DSM
DSM
10 jaren geleden

Soms is ziek zijn gewoon gezond!

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x