We dachten meer dan 50 jaar lang dat vetten dood en verderf zaaien en smeerden massaal margarine uit angst voor cholesterol en hartaanvallen. Een studie in het medische tijdschrift BMJ toont nu echter aan dat het negatieve effect van verzadigde vetten nooit bewezen is.
Dat we al meer dan een halve eeuw anders denken, heeft te maken met economische belangen en lobbywerk. Al tientallen jaren draait de ‘lightindustrie’ miljarden omzet.
Decennialang heeft één enkele controversiële studie, de zogeheten zevenlandenstudie, het denken over vet en gezondheid beheerst, aldus gynaecoloog Hendrik Cammu van het Universitair Ziekenhuis van Brussel, toevoegende dat we nu weten dat het – op zijn zachtst gezegd – zwakke wetenschap was.
Onder de mat geveegd
Hoofdonderzoeker Ancel Keys moffelde gegevens die zijn theorie tegenspraken weg. Japan verdween uit de statistieken en Frankrijk – waar mensen flinke hoeveelheden boter en brie eten, maar weinig hartaanvallen krijgen – ook. Er waren gegevens beschikbaar voor meer dan 20 landen, maar Keys hield er zeven over.
Intussen weten we uit diverse grote studies dat er géén verband bestaat tussen de consumptie van verzadigde vetten en hartziekten, stelt de Amerikaanse journaliste Nina Teicholz. Daarnaast blijkt uit de studie die twee weken geleden in het BMJ werd gepubliceerd dat minder verzadigd vet eten de kans op hartaanvallen níét verlaagt.
Stapels bewijsmateriaal zijn systematisch onder de mat geveegd omdat ze Keys’ theorie niet bevestigden. Sceptici werden geïntimideerd en zelfs bespuugd of geslagen.
Status quo
Pas recentelijk is bewezen dat Keys geld kreeg van de suikerindustrie. Door zijn toedoen is in de jaren zeventig de massaproductie van glucose-fructosestroop begonnen, die nog altijd wordt verkocht als ‘natuurlijke suiker’ en onder meer in frisdrank wordt gebruikt. Men is het erover eens dat de diabetesepidemie daar veel mee te maken heeft, zegt Cammu.
In de jaren tachtig, tijdens de opkomst van lightindustrie, werden verzadigde vetten massaal ingeruild voor geraffineerde suikers. De grafieken over obesitas en diabetes vertonen ironisch genoeg net dán een steile knik omhoog.
“We zijn juist dikker geworden sinds we geen vet meer eten,” benadrukt Teicholz. “Overheden zijn tegen verandering en kiezen om verschillende redenen voor de status quo. Onderschat de economische belangen niet: die van de graanproducenten, maar ook agro-industriële concerns als Cargill, Unilever en Monsanto. En de farma-industrie kijkt ook altijd mee.”
[Humo]
Ziekelijke hebzucht: De farmawhizzkid die medicijnen 5000% duurder maakt
Rutte nadat collega Wybren van Haga uitmaakt voor extreemrechts en stinkend varkensvet: ‘Een beetje humor’
Acteur legt verbijsterend, wereldwijd complot bloot. Wat is dit voor waanzin?!?
Flatgebouw met 27 verdiepingen gaat in vlammen op, maar zakt niet net als WTC7 in elkaar. Rara, hoe komt dat?
Harde kritiek op Rutte: ‘Wat jij doet met de boeren is onacceptabel, heel Nederland weet dat’
De nieuwste videoclip van Willie Wartaal wil je niet missen: ‘Ze zijn de baas als we bangerds zijn’
Bevestigt een gelekte WikiLeaks-cable het bestaan van buitenaards leven? Kijk wat deze burgemeester erover zegt
Leven ernstig ziek meisje (6) gered door cannabisolie. Haar moeder doet nu een boekje open
Kaag en koningin Maxima openen themaweek over verstandig omgaan met geld: ‘Moet niet gekker worden’