Homepagina » Gezondheid » We klikken ons geheugen weg
We klikken ons geheugen weg

We klikken ons geheugen weg

Na de zomer gaat een aantal basisscholen experimenteren met onderwijs via de iPad. De Duitse psychiater en hersenonderzoeker Manfred Spitzer noemt dat kindermishandeling.

Spitzer zegt dat de hersenen door veelvuldig gebruik van digitale media beschadigd raken en dat het geheugen ongetraind blijft en verschrompelt.

Op basis van diverse wetenschapelijke onderzoeken stelt de directeur van de psychiatrische universiteitskliniek in Ulm dat de digitale media op deze manier een vorm van ‘digitale dementie’ kunnen veroorzaken.

Bijsluiter

Volgens de psychiater zouden computers een bijsluiter moeten krijgen: pas op, niet geschikt voor ontwikkelende hersenen van jonge kinderen, groot risico op verslaving en slechte schoolprestaties.

Ons denkwerk wordt overgenomen door de computer, het internet en de smartphone. Kinderen besteden twee keer zoveel tijd aan sociale media als ze doorbrengen op school en studieboek en schoolbord zijn vervangen door iPads en laptops. Hoe meer we gebruikmaken van computers, hoe meer ons geheugen achteruitgaat. Bovendien veroorzaken digitale media spraak- en leerproblemen, aandachtsstoornissen, stress en depressie, zo is de achterliggende gedachte.

Lobbycampagnes

Spitzer is auteur van het boek Digitale Dementie. In Duitsland werd het een bestseller en leidde het tot felle discussies over computergebruik in het onderwijs.

Ondanks de vele onderzoeken stappen steeds meer scholen over op gedigitaliseerd onderwijs. Volgens Spitzer is dat vooral te danken aan de lobbycampagnes van de computerindustrie. “Zij zijn niet geïnteresseerd in schoolprestaties, maar uitsluitend in geld verdienen,” zei hij.

Bron: Kro.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Spijbelaar schreef:

  Bullshit!!!! Ik heb meer meegekregen aan nuttige informatie dmv computer dan de doctrine die we onderwijs noemen. nooit geen dag op school geweest en toch een fijne baan.
  Vroeger als kind had ik meer aan de Discovery channel dan aan geschiedenis les want die docu’s waren veel boeiender dat ik het op een gegeven moment beter wist dan de leraar, en dat is mag ookal weer niet. flauwe wereld…….. ik ben liever bovenwijs

 • Soul 2 Soul schreef:

  Niet alleen dat, maar ik zou een ieder willen aanraden om deze video upload te bekijken. Deze vrouw verteld hierin dat ze docu’s heeft gedownload van NASA met zeer schokkende nieuws erin over wat ze met ons allen over de hele wereld van pan zijn. De elite niet mee gerekend natuurlijk !

  ! Critical ! EMERGENCY EMERGENCY EMERGENCY EMERGENCY Make VIRAL
  http://www.youtube.com/watch?v=T5xi4dejjWw

 • mo66 schreef:

  Ach, ik weet nog hoe belazerd ik me voelde toen me duidelijk werd dat de ‘undo’-knop in het echte leven helemaal niet bestaat….

 • svartvatten schreef:

  Toen rond 1830 de eerste treinen gingen rijden door het Naarder meer waren de mensen bang dat de melk in de uiers van de koeien langs de lijn zuur zou worden.

  (“Koeien langs de lijn” is trouwens welk een leuke die breder toepasbaar is in de huidige wereld).

 • Ikke schreef:

  [quote name=”svartvatten”]Toen rond 1830 de eerste treinen gingen rijden door het Naarder meer waren de mensen bang dat de melk in de uiers van de koeien langs de lijn zuur zou worden.

  (“Koeien langs de lijn” is trouwens welk een leuke die breder toepasbaar is in de huidige wereld).[/quote]
  Treinverkeer werd pas vanaf 1839 in gebruik genomen, niet 1830. Deze lijn van Amsterdam naar Haarlem werd geopend op 20 september 1839. De eerste treinen werden getrokken door de locomotieven Arend en Snelheid.

 • Mojomirosa schreef:

  Waren de kinderen vroeger met een lei en een krijtje slimmer dan onze kinderen die met de computer samenwerken?

 • Odette schreef:

  [quote name=”Ikke”][quote name=”svartvatten”]Toen rond 1830 de eerste treinen gingen rijden door het Naarder meer waren de mensen bang dat de melk in de uiers van de koeien langs de lijn zuur zou worden.

  (“Koeien langs de lijn” is trouwens welk een leuke die breder toepasbaar is in de huidige wereld).[/quote]
  Treinverkeer werd pas vanaf 1839 in gebruik genomen, niet 1830. Deze lijn van Amsterdam naar Haarlem werd geopend op 20 september 1839. De eerste treinen werden getrokken door de locomotieven Arend en Snelheid.[/quote]

  Hij bedoeld de Oosterspoorweg in 1874, Amsterdam-Amersfoort. De intentie was goed maar dat krijg je met geheugem wegklikken.

 • T.R.Hunter schreef:

  Natuurlijk is dat onzin ! Of je nu tekst leest uit een boek of je leest het van een computer of tablet maakt geen donder uit, heeft niks met geheugen te maken en beschadigen en weg schrompelen haha. ?

 • Aurelia schreef:

  “Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training… Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap, … en tiranniseren hun leraren.”

  En zo zit het…..al 2500 jaar lang 😀
  Dit is een uitspraak van Socrates namelijk. Niets nieuws onder de zon dus.

  Kinderen passen zich aan en sommige ouderen vinden dat vervelend.

 • rinus schreef:

  Onzin. Joods complot. Ipads hebben internet en als de kinderen erachter komen hoe het echt zit met de wereld, en de holocaust, is het met die joodse krachten achter de schermen snel afgelopen. Het zijn de joden die de geschiedenisboekjes willen houden zoals ze zijn, vol met leugens. Vooral bij geschiedenisles moeten de kindjes het getal ZES MILJOEN uit hun hoofd leren, daar krijgen ze punten voor bij de overhoring van de docent geschiedenis.

  Over de verwoestende invloed van het kapitalisme op de tere kinderhersentjes hoor je ’em niet. Het kapitalisme is een geheel joodse uitvinding. Bovendien, psychiater…..Neemt niet weg dat straling wel slecht is, dus een kabel onder elk schoolbankje om de ipad mee op het internet aan te sluiten. Kunnen ze meteen het rapport van Fred Leuchter downloaden, als ze dat op de ipad hebben, hebben ze geen geschiedenisboek meer nodig. Toch raar dat je op school niets leert, het zijn de trainingsprogramma’s in gehoorzaamheid en het leren van zoveel mogelijk feitjes om de vrije geest te wissen. Als je kritische vragen stelt wordt je meteen de klas uitgestuurd, u zult gehoorzamen aan de zionistische wereldregering!

 • Sol schreef:

  Het is juist goed dat het geheugen weggeklikt wordt.
  Het huidige onderwijssysteem stamt nog uit de industriële tijdperk en is ontworpen om robots te creëren. Robots moeten hun taken elke keer hetzelfde uitvoeren en hebben dus een goed geheugen nodig.
  In de Informatie tijdperk is kritisch denken, creativiteit en divergentie denken belangrijk.
  In dat licht kan geheugen een belemmering vormen, je hebt meer aan de naïviteit van een kind.
  Manfred Spitzer is het poster child van het oude systeem, hij studeerde tegelijkertijd medische wetenschappen, psychiatrie en psychologie, dus het is logisch dat hij baat had bij een goede geheugen. Hij is niet in staat om zelf te bedenken dat zijn geheugen hem nu in de weg staat. Acceptatie van heel de realiteit is de enige weg. Resistance = Persistence.

 • m&m schreef:

  [quote name=”Soul 2 Soul”]Niet alleen dat, maar ik zou een ieder willen aanraden om deze video upload te bekijken. Deze vrouw verteld hierin dat ze docu’s heeft gedownload van NASA met zeer schokkende nieuws erin over wat ze met ons allen over de hele wereld van pan zijn. De elite niet mee gerekend natuurlijk !

  ! Critical ! EMERGENCY EMERGENCY EMERGENCY EMERGENCY Make VIRAL
  http://www.youtube.com/watch?v=T5xi4dejjWw%5B/quote%5D
  ik heb het gezien niet meer normaal.

 • Jan schreef:

  Echt flut uitspraken. Heet ook wel niet openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Zo is de toekomst nu eenmaal. Vroeger waren er ook van dergelijke uitspraken toen de tv kwam. Je moet wel openstaan voor nieuwe ontwikkelingen anders tel je niet meer mee.

 • T.R.Hunter schreef:

  [quote name=”rinus”] Het zijn de joden die de geschiedenisboekjes willen houden zoals ze zijn, vol met leugens.
  Het kapitalisme is een geheel joodse uitvinding. …Neemt niet weg dat straling wel slecht is, dus een kabel onder elk schoolbankje om de ipad mee op het internet aan te sluiten. [/quote]
  Ja klopt de Joden maakten hun eigen geschiedenis al in de bijbel, het zijn de bankiers en goud en diamant handelaren de film makers in Hollywood kortom overal waar het kapitaal zit zitten Joden dat is een feit. Maar even voor de duielijkheid een IPAD zit via wifi op internet en heeft niet eens de mogelijkheid om een netwerk kabel aan te sluiten, dit even voor de goede orde. Enne de schadelijkheid van een netwerk kabeltje valt ook wel mee hoor, allemaal overdreven gedoe !

 • T.R.Hunter schreef:

  [quote name=”Sol”]Het is juist goed dat het geheugen weggeklikt wordt.

  In dat licht kan geheugen een belemmering vormen, je hebt meer aan de naïviteit van een kind.
  Hij is niet in staat om zelf te bedenken dat zijn geheugen hem nu in de weg staat.[/quote]
  En denk je daar ook zo over als je later demend en met alzheimer zit dat je een korte termijn geheugen span van nog geen 10 seconde hebt ?

 • biko steve schreef:

  Wat een nonsense.
  Guns don’t kill people, people kill people.

 • kengai schreef:

  Het onderwijs is zeker slecht, maar de computer maakt zeker sombies van je kinderen, normaal schrijven kunnen ze niet, communicatie ook bagger, vaak durven ze je niet eens aan te kijken.
  En dan die kloten verslaving aan spelletjes, waardoor ze helemaal niets meer willen doen, komen niet meer buiten, zijn bijna altijd chagrijnig door die rot spellen en verzieken de hele sfeer.
  Als mijn zoon niet naar school hoeft of naar zijn werk en dat gebeurd vaak, dan zit hij de hele dag boven, zeker 12-14 uur bezig met een rotspel, niet sporten, niet praten, totaal in een andere wereld vol onwerkelijke wezentjes waar ze tegen moeten vechten.
  Wat mij betreft mag de stekker eruit of hooguit 2 uurtjes per dag, want zo creeren we gevoelsloze wezens.

 • 365Y schreef:

  Dit wisten we toch allang ? moderne media leent zich voor allerlij overbodige aandacht trekkerijen , Ik denk dat 99 procent hersen verschrompelende verwachting losmaakt, het overigen zijnde 1 procent probeert daar niet op in te gaan of er weer iets tegen te doen .

 • Avatar_777 schreef:

  Op deze site nog heel veel meer over Joden en wat ze voor ogen hebben.

  http://www.abundanthope.net/pages/

  En zijn jullie al bekend met Brother Nathael?
  Ook heel verhelderend, hij windt er geen doekjes omheen. Hij heeft bijna 200 video’s gemaakt, allemaal over wat de Joden doen, wereldwijd. Zelf is hij als Jood geboren, maar ‘overgestapt’ naar het orthodoxe christendom.

  http://www.youtube.com/watch?v=1O3eaXCxRUM

 • T.R.Hunter schreef:

  [quote name=”Avatar_777″]Op deze site nog heel veel meer over Joden en wat ze voor ogen hebben.

  http://www.abundanthope.net/pages/

  En zijn jullie al bekend met Brother Nathael?
  Ook heel verhelderend, hij windt er geen doekjes omheen. Hij heeft bijna 200 video’s gemaakt, allemaal over wat de Joden doen, wereldwijd. Zelf is hij als Jood geboren, maar ‘overgestapt’ naar het orthodoxe christendom.

  http://www.youtube.com/watch?v=1O3eaXCxRUM%5B/quote%5D
  Tis alleen jammer dat hij zelf ook de grootste onzin verteld vanuit zijn standpunt. Ze fitten op de Joden en terecht want die hebben hun eigen geschiedenis verzonnen en in de OT geplaatst, zijn alleen uit op geld en wereldmacht dat mogen toch wel duidelijk zijn. Maar daarna na het OT verhaal kwam dus het NT verhaal waarbij gebruik is gemaakt van dingen uit het door de Joden geschreven OT en de rest is van Egypte ! Ook al heeft Natheal mischien gelijk over een klein deel over Jesus lult hij net zo goed uit zijn nek !

 • nora schreef:

  @15 tr hunter

  mijn opa was in 1948 zo dement als een kraai. geen tv of computer. mijn moeder volgde hem in de jaren 80.

  wat is je punt?

 • Hr schreef:

  [quote name=”Jan”]Echt flut uitspraken. Heet ook wel niet openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Zo is de toekomst nu eenmaal. Vroeger waren er ook van dergelijke uitspraken toen de tv kwam. Je moet wel openstaan voor nieuwe ontwikkelingen anders tel je niet meer mee.[/quote]

  Dat vind jij flutuitspraken omdat je hoopt dat het flutuitspraken zijn. Ze kloppen echter als een bus. Je leert nu eenmaal vaardigheden af, wanneer je ze niet gebruikt. Alleen al spellingscontrole werkt al op diezelfde manier. Mensen die foutloos schreven, hebben na veelvuldig gebruik van spellingscontrole vaak de grootste moeite met simpele dingen als ij of ei. Wanneer je je geheugen niet traint of activeert, dan wordt deze minder. Net als met spieren overigens. Dus wanneer je alles opzoekt in plaatsvan in je geheugen te graven, leer je af om je geheugen te gebruiken. Ik denk overiges niet dat geheugen verdwijnt, wel dat het minder toegankelijk wordt. Het effect is echter hetzelfde.

  Trouwens over niet meetellen, wie bepaalt er wie meetelt, wijzelf toch? Ontwikkelingen zijn toch van onze hand en geen natuurmechanisme waarop wij geen invloed hebben? Zolang wij de verkeerde kant op ontwikkelen, hoef ik daar trouwens ook geen deel van uit te maken. Wie wil er nu meetellen in een som met een foutieve uitkomst?

 • RRR schreef:

  Geen van alle ‘nieuwe’ snufjes worden op de markt gebracht in het voordeel van de mens, laat staan in het voordeel van je/onze gezondheid !

  Het is allemaal bedacht en ontwikkeld om de mens kapot te maken, om ze onder controlle te houden !

  Ik heb een mobiel, ik sms zo nu en dan en ik bel wel eens. Verder maak ik via de sms eigenlijk alleen afspraken om mensen fysiek te spreken en om er tijd mee door te brengen.

  Kijk om je heen, mensen zijn geen mensen meer. allemaal zombies op enkele na.
  Verschrikkelijke maatschappij waarin we leven, het maakt me verdrietig en ook heel boos want de mens heeft het zelf niet in de gaten.

  Gewoon lekker gamen, appen, bellen, zinloos internetten etc. Geen tijd en geen cappaciteiten meer om echt contact te maken, en belangrijker nog het onderhouden ervan. Veel mensen hebben alleen digitale vriendjes en staan verder alleen in het leven zonder het te beseffen, trieste zaak !

 • blissellen schreef:

  [quote name=”RRR”]Geen van alle ‘nieuwe’ snufjes worden op de markt gebracht in het voordeel van de mens, laat staan in het voordeel van je/onze gezondheid !

  Het is allemaal bedacht en ontwikkeld om de mens kapot te maken, om ze onder controlle te houden !

  Ik heb een mobiel, ik sms zo nu en dan en ik bel wel eens. Verder maak ik via de sms eigenlijk alleen afspraken om mensen fysiek te spreken en om er tijd mee door te brengen.

  Kijk om je heen, mensen zijn geen mensen meer. allemaal zombies op enkele na.
  Verschrikkelijke maatschappij waarin we leven, het maakt me verdrietig en ook heel boos want de mens heeft het zelf niet in de gaten.

  Gewoon lekker gamen, appen, bellen, zinloos internetten etc. Geen tijd en geen cappaciteiten meer om echt contact te maken, en belangrijker nog het onderhouden ervan. Veel mensen hebben alleen digitale vriendjes en staan verder alleen in het leven zonder het te beseffen, trieste zaak ![/quote]
  het stemt mij eveneens triest om zulke zaken te zien, zit je op een feestje aan een tafel met jonge mensen die elkaar niet kennen, halen ze lekker de telefoon boven om te chatten, tv te kijken of wat voor andere zaken je daarop kunt doen. Niet eens heeft de 1 aan de andere de vraag gesteld, wat studeer je?Nochtans leeftijdgenoten. Muisstil enkel het getokkel op hun gsm hoorde je! Waarop de ‘ouderen’ de conversatie aanknoopten en toen wisten ze niet hoe te reageren, laat staan om de gsm naast zich neer te leggen!Triest, echt triest! Ze kunnen er ook niet aan doen om opgevoed te worden in een kapitalistische wereld, een wereld waarin economie voorop staat. ik ben opgegroeid in een wereld waar de natuur voorop staat, niet het geld of bezittingen.

 • Patricia schreef:

  Tjee, zeg weer wat nieuws, nou de jeugd kan nu al niet rekenen, door het gemak, wat als het niet meer werkt en de stroom valt uit. FF voorbeeld 1 treeje bier. vraagd het meisje een tje ja, hoeveel, een gros,m’ja tja moeilijk. hoeveel is dat, 24 oeffffff moeilijk, hoe moet ik dat aanslaan. Shef erbij 1 treetje bier 24 blikjes a 24 x het bedrag oef naar een kwartier op onhoud eindelijk. De rest van de wachtende gelukkig.Wat voor wantoestanden kunnen wij over een 5 tot 10 jaar verwachten. Zeg nu niet dat ze leep zijn achter de kassa, terwijl ze alleen hoeven te channen en een HBO dioploma moeten hebben.Had geen kassa alleen een geldla en m’n hoofd rekenen dus. maar kan nu nog sneller rekenen dan hun kassa.Word tijd om het oude rekenen zonder machines weer in te voeren.Hoofd rekenen. M”N HBO NOTABENE.Word je toch ziek van.

 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  hoogleraar

  Hoogleraar: ‘Strengere maatregelen zijn nergens voor nodig. Horeca sluiten is bullsh*t’

  Strengere coronamaatregelen zijn nergens voor nodig, zegt ...

  mondkapjes

  Verzet tegen mondkapjes op school: ‘Deze angstpandemie moet per direct stoppen’

  Sinds begin deze maand geldt voor leerlingen ...

  >