Er komt steeds meer bewijs dat graanconsumptie de hersenen aantast. Tien jaar geleden ontdekte de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter onder zijn patiënten een opmerkelijk verband. Hij constateerde dat veel van zijn patiënten met neurologische klachten ook maag-darmklachten hadden.
Toen hij hen vervolgens een glutenvrij dieet adviseerde, verbeterden na verloop van tijd ook hun neurologische problemen. Perlmutter stuitte op misschien wel de meest ingrijpende dreiging voor de gezondheid sinds de vaststelling van de relatie tussen roken en kanker: graanconsumptie tast het brein aan.
In gevestigde kringen neemt hij een unieke positie in. Hij is lid van het American College of Nutrition en één van de weinige reguliere artsen die aangeeft belang te hechten aan het verband tussen voeding en gezondheid.
Zelfs het eten van ‘gezonde’ volkoren granen kan leiden tot dementie, Alzheimer, ADHD, epilepsie, depressie, hoofdpijn, migraine en MS, aldus Perlmutter. Onlangs verscheen zijn boek Het glutengevaar. In korte tijd bereikte het boek in Amerika de top van de bestsellerlijsten.
“Het klinkt dramatisch,” zei Perlmutter. “Maar het beste wat ik kan aanbevelen is om volledig te stoppen met het consumeren van granen – met of zonder gluten. Gluten zijn de tabak van onze generatie.”
Hij wijst erop dat de introductie van graan de meest ingrijpende wijziging in het dieet van de mens is geweest. Jager-verzamelaars aten 12.000 jaar geleden vlees, noten en vruchten, maar nauwelijks graan. Honderd jaar geleden at men wel brood, maar door de voortgaande veredeling zijn de gluten van toen niet meer te vergelijken met de gluten van vandaag de dag. Volgens Perlmutter heeft ons DNA die veranderingen in onze voeding niet kunnen bijhouden. “En dat is een probleem.”
Hij heeft naar eigen zeggen wetenschappelijk bewijs gevonden dat granen, koolhydraten en suiker gevaarlijk zijn. Eigenlijk al het voedsel dat gluten bevat. Gluten zetten namelijk bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen, aldus Perlmutter. Zijn advies is daarom: eet geen brood, pasta of suiker meer. “Binnen een maand zijn je hersenen dan gezond.”
Boek: Het glutengevaar
[Optimist]
Italië stapt na coronacrisis waarschijnlijk uit EU, zegt deze Italiaanse arts
Het effect van fluoride op de pijnappelklier
Trump stelt auteur van boeken over Illuminati aan als lid onderwijscommissie. Ontdek waar hij nog meer over schrijft
VIDEO: Hoe betrouwbaar is het nieuws?
NASA wil catastrofale uitbarsting supervulkaan voorkomen. Ze hebben nu dit levensgevaarlijke plan bedacht
Is ons universum wel echt?
VIDEO: President Poetin legt uit wie ISIS in het zadel houdt
Vlaams parlementslid is stikstofhysterie BEU: ‘Jullie zijn werkelijk allemaal knettergek geworden’
Studie: Hoog cholesterol leidt niet tot hartziektes, medicatie heeft dus geen enkele zin