Archeologie

Wetenschappers herleiden herkomst ‘bovennatuurlijke’ stenen Stonehenge

Help ons door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers denken te weten waar de stenen van Stonehenge vandaan komen, een onderwerp waar al lange tijd over wordt gediscussieerd.

Geologen Robert Ixer van de Universiteit van Leicester en Richard Bevins van het National Museum Wales denken dat de stenen afkomstig zijn uit Craig Rhos-y-Felin in Pembrokeshire.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er bestaat een grote controverse over de herkomst van de gevlekte dolerieten zoals ze ook wel worden genoemd, de karakteristieke stenen van het duizenden jaren oude megalithische monument. Men is het er over het algemeen over eens dat de grote stenen, de sarsen-stenen, enkele honderden jaren na de bouw van het monument zijn toegevoegd.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat het gesteente rond Stonehenge overeenkomt met rots uit het zuidwesten van Wales. Het is voor het eerst dat de herkomst is bepaald van de stenen die naar verluidt zijn gebruikt voor de bouw van Stonehenge.

De ontdekking is gepubliceerd in het tijdschrift Archaeology in Wales en levert mogelijk bewijs voor steenwinning in Craig Rhos-y-Felin wat een indicatie is dat mensen verantwoordelijk waren voor het vervoer van de stenen.

Onderzoek door Tim Darvill van de Universiteit van Bournemouth en Geoffrey Wainwright van English Heritage suggereert dat de stenen uit Pembrokeshire mogelijk een bepaalde ideologische waarde hadden. De rotsen werden geassocieerd met heilige bronnen en lokale Welshe steencirkels.

Door deze specifieke exemplaren meer dan 250 kilometer te vervoeren van Pembrokeshire naar Wiltshire laten de bouwers van Stonehenge zien dat ze geen willekeurige stenen kozen voor het monument.

Experts hebben voorgesteld dat ze zich bewust waren van de bovennatuurlijke krachten van het gesteente.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x